10 sfaturi utile pentru educarea corectă a copilului tău

06 Feb 2016 | scris de Istvan Deak
10 sfaturi utile pentru educarea corectă a copilului tău

Să nu fii mult prea sever
Cei mici își schimbă comportamentul de la o zi la alta și este absolut normal. Din când în când, dă-i voie copilului să mai facă lucrurile aşa cum îşi doreşte. Dacă vrea să îşi pună cizmele în locul tenişilor în picioare, nu este sfârşitul lumii. Fă o listă a priorităţilor şi încearcă să le impui doar pe acelea cu consecvenţă.

Nu folosi violența
Bătaia poate fi ruptă din Rai, dar nu este o soluţie. Chiar dacă uneori ţi se pare la îndemână să îţi elimini astfel propriile frustrări, violenţa nu ajută la educarea copiilor, ci are repercusiuni negative asupra dezvoltării lor.

Nu îți compara copilul cu altul
Să nu faci asta nici măcar dacă ambii sunt ai tăi. Fiecare copil este unic, chiar dacă al tău îţi varsă constant mâncarea pe jos. Fiecare se dezvoltă altfel. Apreciază calitătile unice ale copilului tău şi învaţă să îţi apreciezi şi propriile tale succese în educarea lui.

Rămâi consecvent
Rămâi sever, chiar dacă ţi se pare greu. În cazul în care copilul tău îţi oferă o criză de zile mari într-un centru comercial, aruncându-se la podea şi urlând cât poate, păstrează-ţi nervii, chiar dacă cei din jur îi aruncă deja priviri milostive. Regulile trebuie să rămână valabile indiferent de starea sau circumstanţele din jur.

Nu folosi fraze care încep cu ”Nu te mai iubesc dacă...”
Ameninţările cu lipsa de afecţiune reprezintă o formă de pedeapsă aplicată foarte des de părinţi. Copiii ar putea să rămână cu sechele. Ameninţări de genul ”dacă nu îţi faci curat în cameră, nu te mai iubesc”- nu au ce căuta în educarea unui copil.

Încearcă să comunici corect
În cazul în care copiii tăi te joacă în picioare, vina s-ar putea să îţi aparţină, fiindcă nu reuşeşti să comunici cum trebuie cu ei. Copilul este pregătit să înţeleagă ce îi spui dacă o faci cu cuvinte simple şi clare.

Nu îl suprasolicita
Sunt părinţi care acceptă cu greu că odraslele lor nu sunt genii multi-tasking. Prea multe reguli şi indicaţii pot suprasolicita rapid un copil. Pentru cei mici este suficientă o indicaţie pe rând.

Ai încredere
Este deosebit de important să îi arăţi copilului tău că ai încredere în el. Doar aşa poate să înveţe să acţioneze responsabil şi să dezvolte un sentiment corect de autoevaluare a capacităţilor. Lasă-ţi copilul să încerce singur anumite lucruri, chiar dacă preferi să le faci tu pentru el.

Nu fi un exemplu prost
Părinţii se miră de multe ori de unde au dobândit copiii lor anumite însuşiri. Răspunsul e simplu. Copiază exact ceea ce văd şi atunci ar trebui să începi să îţi analizezi propriul comportament. Trebuie să îţi propui să devii un exemplu pozitiv pentru ei. Obiceiurile proaste sunt însuşite primele. De aceea, dacă impui anumite reguli pentru copii, încearcă să fii tu primul care le respecţi.

Nu uita să îl lauzi
Copilul tău a îndeplinit cu brio o sarcină, iar tu te faci că plouă? Nu îi spui absolut nimic? Este o dezamăgire cruntă. La copiii mici, lauda este extrem de importantă. Nu conteni să îl lauzi atunci când merită şi arată un comportament pozitiv.

Alte stiri din Life style

Ultima oră