De ce nu intelegem iubirea? (explicatia psihologului)

14 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
De ce nu intelegem iubirea? (explicatia psihologului)

Oamenii de știință au stabilit exact ce înseamnă "a fi îndrăgostit". Creierul unei persoane îndrăgostite arată diferit de cel al unei persoane care simte doar dorință sexuală și, de asemenea, este diferit de al cuiva angajat într-o relație pe termen lung.

Studii realizate de Helen Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers și expert în biologia iubirii, au arătat că faza de ''îndrăgostire'' este o perioadă unică și bine definită de timp și că există 13 semne elocvente care ne arată când suntem îndrăgostiți, relatează Live Science într-un articol publicat la 20 ianuarie.

După cum este bine cunoscut, faptul de a fi îndrăgostit duce de multe ori duce la instabilitate emoțională și fiziologică. Trăiești pe rând momente de exaltare, euforie, energie crescută, insomnie, pierderea poftei de mâncare, tremur, puls accelerat și respirație accelerată, precum și anxietate, panică și sentimente de disperare atunci când relația suferă chiar și cel mai mic pas înapoi.

Aceste modificări ale dispoziției sunt asemănătoare cu comportamentul persoanelor dependente de droguri. Și, într-adevăr, atunci când persoanelor îndrăgostite li se prezintă imagini ale celor dragi, se activează aceleași regiuni ale creierului ca și în cazul unui dependent de droguri care își primește doza. A fi îndrăgostit, spun cercetătorii, este o formă de dependență.

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Minţii”, iubirea vine din adâncul ființei umane, nu este o reacţie la o situaţie exterioară, ci un răspuns la cele mai profunde întrebări despre viaţă.

“Pseudo-iubirea, care vine dintr-o reacţie instinctuală, animalică, din interes sau din atracţie pur fizică, este doar un răspuns al corpului, nu al sufletului. Iubirea adevărată este necondiţionată, acceptă orice se întâmplă, cu calm, cu pace, nu se identifică cu nimic banal din această lume şi vine dintr-o fuziune divină a sufletului, cu inima şi mintea. Este clar pentru oricine care a iubit din tot sufletul, cel puţin o dată în viaţă, că dragostea nu este un lucru pământean, ci este poate singura rămâşită care ne conectează cu divinul, cu eternitatea”, afirmă psihologul Alexandru Pleşea.

Specialistul crede că dragostea primită susține moralul, ridică entuziasmul și energia, aduce încredere individuală, pornește motoarele voinței și ambiției și dezvoltă virtuți ca răbdarea, toleranța, încrederea, acceptarea, empatia, compasiunea etc.

“Din nefericire, în ziua de azi, cel iubit are rare momente în care realizează toate acestea. El nu poate observa mai des iubirea care vine spre el, din cauza programărilor mentale pe care le are. Şi anume, observațiile, judecata, opiniile, părerile pe care mintea lui le generează, fără ca acesta să vrea. Când cel iubit oprește ceasul, pune cap la cap ce simte și ce observă în raport cu persoana care îi declară dragostea, el va putea atinge stări superioare de existență, ca beatitudinea, fericirea, împlinirea. Aceste stări pot fi trăite în întregime, dacă cel iubit are puterea să renunțe pentru câteva clipe la părerile și judecățile existente în mintea sa. Părerile, opiniile, judecățile sunt mecanisme de a „vedea” lucrurile din relație, în raport cu experiența și conjunctura vieții. Acestea sunt reacții, nu răspunsuri. Ele apar în mintea celui iubit ca îndoieli, dileme, condiții, urmări, capricii, și nu îl pot lăsa pe acesta să simtă cu adevărat ce primește. Tot ce putem face cu iubirea, pe care o primim de Sfântul Valentin sau în oricare altă zi, este să nu o studiem, să nu încercăm să o înţelegem, ci pur şi simplu să o acceptăm, să o experimentăm şi să fim recunoscători pentru acest cadou minunat pe care l-am primit de la Creatorul nostru”, conchide Antrenorul Minţii.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră