Gestul a generat un val de nemulțumire în rândul altor utilizatori, care îi acuză de ipocrizie și dublă măsură: de ce o viață de om din Paris este mai valoroasă decât una din Bagdad?
Sau București, se întreabă mulți români, arătând cu degetul în special către conaționalii din diaspora care au părut mai afectați de ce s-a întâmplat la Paris și aparent au uitat de victimele de la clubul Colectiv din București.
Subiectul a preocupat revista germană Focus, care a stat de vorbă cu psihologul Felicitas Heyne pentru a afla răspunsul la această întrebare și a aflat șase răspunsuri.
1. Aproprierea geografică
Parisul ne este mai aproape decât un oraș de pe un alt continent, plus că mulți europeni au fost cel puțin o dată turiști în capitala Franței.
2. Apartenența de grup
Cu cât ai mai multe lucruri în comun cu o persoană, cum ar fi religia, etnia, sportul, muzica, valori și principii, cu atât decesul lui te va afecta mai mult decât al unuia de pe un alt continent. Un eveniment care nu are de fapt nici o legătură cu noi, devine astfel relevant. Tocmai această scindare a societății este scopul teroriștilor. Am ajuns să suspectăm fiecare refugiat că ar fi un extremist.
3. Număr mare de victime simultan
Cu cât mor mai mulți oameni, cu atât ni se pare motivul o amenințare mai mare pentru noi. Fiecare avion prăbușit ne captează atenția mai mult decât numărul total de victime produse în accidente rutiere într-un an. Informația privind decesul multor victime în același timp este procesată de creierul uman ca fiind importantă. Din păcate, teoria psihologului nu se confirmă când vine vorba despre avionul cu turiști ruși prăbușit în Egipt, unde empatia europenilor a fost minimă.
4. Evenimentele spectaculoase ne manipulează psihic
După atentatele de la World Trade Center, americanii au dezvoltat o teamă de avioane, așa că au ales traficul cu mașina. Rezultatul: au fost 1.500 de decese în plus în urma unor accidente rutiere decât în anul anterior. Imediat ce se întamplă o catastrofă, creierul uman crește probabilitatea reproducerii ei.
5. Prezent vs trecut
Probabilitatea este mai mare ca un european să moară din cauza obiceiurilor proaste de alimentație, decât în urma unui atac terorist. Doar că această amenințare este percepută de creier ca fiind una veche, în timp ce atacul terorist este cel care îi preocupă acum pe europeni.
6. Control vs lipsă de control
Lipsa de control într-o anumită situație ne face să ne temem mai mult. Fumătorul știe la ce riscuri se expune, dar continuă să fumeze fiindcă are sentimentul iluzoriu că deține controlul și că mâine ar putea renunța la fumat dacă ar vrea. La fel și conducătorul auto. Știe că probabilitatea să moară într-un accident e mult mai mare decât să se prăbușească cu un avion, dar situația în care nu deține controlul îi sporește sentimentul de teamă. Tocmai de aceea atentatele teroriste ne dau senzația de teamă că oricând ni se poate întâmpla și nu putem face nimic. (I.D)