De ce ni se întâmplă să întârziem la întâlnirile foarte importante

05 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
De ce ni se întâmplă să întârziem la întâlnirile foarte importante

Întârzii mereu la întâlnirile importante? Psihologii susţin că există un motiv pentru întârzierile repetate. Cercetătorii au arătat că neglijenţa sau dorinţa de a fi îmbrăcaţi după ultimul răcnet în modă pot fi unele dintre motive, dar nu singurele, relatează cityam.com.  

În 2016, Emily Waldum şi Mark McDaniel de la Universitatea Washington au dat publicităţii un studiu în care au analizat teoria timpului bazat pe memoria prospectivă (TBPM). Aceasta este un tip de memorie, care te ajută să-ţi aduci aminte că trebuie să faci un anumit lucru, prin declanşarea unui indiciu legat de timp, care spune când ceva trebuie făcut. De exemplu, amintindu-ţi că trebuie să scoţi rufele din mașina de spălat în 30 de minute.

Cercetătorii au testat teoria TBPM într-un experiment în cadrul căruia participanţilor li s-a dat un anumit interval de timp pentru a îndeplini o sarcină, cu posibilitatea de a verifica timpul rămas până la final.

Participanţii care au avut rezultate pozitive la îndeplinirea sarcinilor şi-au verificat periodic ceasul, comparativ cu ceilalţi care au preferat să se bazeze pe propria percepţie asupra trecerii timpului. 

Într-un articol publicat anul trecut în Psychology Today, dr. Susan Krauss Whitbourne, profesor de psihologie la Universitatea Massachusetts Amherst, a susţinut că ceasul nostru interior este defect şi de aceea atunci când ne propunem să petrecem doar 10 minute pe reţelele de socializare, sfârşim prin a irosi o oră, fără să ne dăm seama de acest lucru. 

Ea a adăugat că unii oameni sunt foarte buni în a estima de cât timp au nevoie pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Ei pot lua în calcul şi situaţii precum întâlnirea inopinată cu un prieten sau statul la coadă la cafea.

Pentru a evita apariţia cu întârziere la o întâlnire importantă, cu cămaşa pătată de cafea, Whitbourne a oferit câteva ponturi precum verificarea  periodică a ceasului, crearea unei strategii pentru îndeplinirea sarcinilor la timp şi evitarea tentaţiei de a mai face încă ceva înainte de a pleca. 

“Pentru a fi gata atunci când trebuie să ajungţi la timp într-un anumit loc trebuie să vă menţineţi ceasul interior într-o formă perfectă. De asemenea, folosirea indiciilor de mediu ajută, mai ales dacă nu sunteţi atât de buni în estimarea timpului”, a mai spus dr. Whitbourne.

Alte stiri din Life style

Ultima oră