Câștigătoarea Miss Franța acuzată de "wokism" pentru silueta „androgină” si coafura cu păr scurt

18 Dec 2023
Câștigătoarea  Miss Franța acuzată de "wokism" pentru silueta „androgină” si coafura cu păr scurt

Eve Gilles este prima concurentă cu o coafură scurtă care a câștigat concursul Miss Franța, alimentând indignarea telespectatorilor care spun că emisiunea a dat prioritate diversității si „incluziunii”, scrie The Telegraph

Concursul de frumusețe Miss Franța a fost acuzat că a devenit "woke" după ce a selectat o câștigătoare „androgina” cu o cofură cu păr scurt.

Eve Gilles, în vârstă de 20 de ani, a fost alegerea juriului la finala de la Dijon de sâmbătă seara, finală care a atras o audiență de 5.000 de fani și a fost urmărită de 7,5 milioane de telespectatori.

Reprezentând Nord-Pas-de-Calais, cea mai nordică regiune a Franței, ea a devenit prima concurentă cu o cofură cu păr scurt care a câstigat concursul de Miss France.

„Ne-am obișnuit să vedem domnișoare frumoase cu părul lung, dar eu am ales un look androgin cu părul scurt”, a spus ea după victorie, adăugând că „fiecare femeie este diferită, toți suntem unici”.

În perioada premergătoare finalei, Eve Gilles a fost deschisă cu privire la necesitatea de a „diversifica” standardele de frumusețe și de a moderniza un concurs care a fost criticat ca sexist.

„Aș dori să arăt că competiția evoluează și societatea la fel, că reprezentarea femeilor este diversă, în opinia mea frumusețea nu se limitează la o tunsoare sau forme pe care le avem... sau nu”, a spus ea sâmbătă pe scenă, ultimul comentariu o aluzie la propria siluetă zvelta în comparație cu celelalte concurente.

Miss Franța a vost aleasă prin votul publicului și al unui un juriu format din șapte femei.

În finală, Eve Gilles a ajuns doar pe locul trei la votul publicului, dar ea a fost alegerea juriului.

Rețelele de socializare s-au umplut imediat de critici la adresa deciziei juriului.

„Miss France nu mai este un concurs de frumusețe, ci un concurs de wokism care se bazează pe incluziune”, a scris un critic pe X.

„Poate că noua #MissFrance nu este superbă în ochii tăi, dar să vezi wokism în ea pentru că are părul scurt... Este pur și simplu ridicol”, a replicat un admirator.

Conflictul a căpătat o dimensiune politică, pe măsură ce parlamentarii de stânga au venit în apărarea noii Miss France.

„Așadar, în Franța, în 2023, măsurăm progresul respectului față de femei după lungimea părului lor?” a spus Sandrine Rousseau, un parlamentar verde care poartă și ea o tunsoare scurta și este văzută ca o figură a mișcarii MeToo din Franța.

Fabien Roussel, secretarul național al partidului comunist, i-a oferit și el sprijinul. „Sprijin pentru Eve Gilles, aleasă Miss Franța, care suferă deja violența unei societăți care nu acceptă ca femeile să se definească în toată diversitatea lor.”

Victoria doamnei Gilles vine la mai puțin de o săptămână după ce instanțele franceze au ordonat postului francez TF1 și casei de producție TV Endemol să despăgubească două finaliste Miss Franța după ce imaginile cu sânii lor au fost difuzate în timpul competiției din 2018.

Fără să știe că în culise a fost instalată o cameră de filmat, imaginile cu sânii lor goi au fost difuzate unui public de 8 milioane de telespectatori în timp ce își schimbau costumele.

Fiecare dintre femei va primi 40.000 de euro în compensație.

Avocații femeilor au spus că imaginile continuă să circule online, în special pe site-urile pornografice.

Franciza Miss France a încercat să se „modernizeze” prin deschiderea competiției candidaților de orice vârstă, alături de mame, soții și femei trans.

Prima dată când o "femeie" trans - bărbat care se identifică drept femeie-  a concurat la concursul Miss Paris a fost în 2022. Ea nu a reușit să ajungă în finală.

„Femeile s-au autoabuzat toată viața pentru a atinge aceste criterii fantasmagorice, conform tiparelor care necesită mult timp pentru a se deconstrui”, a spus ea pentru AFP.

Invitată la TF1 duminică aceasta, noua regină a frumuseții a insistat totuși asupra faptului că nu și-a dorit să fie cunoscută doar pentru această tunsoare. Mai presus de toate, Ève Gilles speră că aspectul ei diferit va ajuta să arate „că reprezentarea femeilor este diversă, că toți suntem frumoși, că avem particularitățile noastre și că suntem unici”. Și victoria sa este deja „cel mai frumos răspuns” la critici.

Alte stiri din Life style

Ultima oră