Americanii fascinați de România: ”prăjituri fancy, piftia - incredibil de gustoasă, nebunia murăturilor”. Cea mai mare superstiție - curentul (video)

20 Ian 2023
Americanii fascinați de România: ”prăjituri fancy, piftia - incredibil de gustoasă, nebunia murăturilor”. Cea mai mare superstiție - curentul (video)

O gașcă haioasă și curioasă de influenceri, cei de la Lifey, au realizat pe canalul lor de Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante.

Mai mulți tineri americani explică, în cadrul unui clip care a adunat deja peste 535.000 de vizionări și aproape 2.500 de comentarii, ce i-a surprins în România. Vloggerii americani de la Lifey au aproape 300.000 de urmăritori cărora le-au spus că România unică, frumoasă, cu oameni deosebiți, dar și cu multe ciudățenii. Iar atunci când nu au găsit suficiente ciudățenii, americanii nu au ezitat să mai și inventeze câteva, conform adevărul.ro.

Primul lucru pe care îl spun tinerii este, de fapt, o recomandare. „Ca americani în public suntem foarte gălăgioși și zgomotoși. Astfel că te vei urca în metrou, vei vorbi și toată lumea va tăcea din gură și se va uită la ține. De aceea nu trebuie să fii prea expansiv în public, să vorbești mult, să râzi mult.”

„Deserturile sunt foarte interesante. Că americani suntem foarte obișnuiți să ne placă chestii foarte dulci, cu mult zahăr, bogate în arome și în grăsimi. Există locuri numite „cofetărie”, unde au tot felul de chestii fancy, care seamănă cu niște bucăți de tort și tot felul de prăjituri. Arată fantastic, sunt artistice, frumoase”, spun ei.

Prăjiturile românești sunt deosebite, spun ei. „Când vei lua o prăjitură, sunt două lucruri pe care le vei observa: unu - nu are cantitatea mare de zahăr cu care te-ai obișnuit. Doi - are gust de rom. Există o esență de rom pe care o folosesc, le place mult să o adauge în prăjituri și trebuie să ai grijă că esența de rom nu are deloc alcool în ea, este doar aromă, dar uneori pun rom adevărat în prăjituri”.

Ei amintesc că românii din mediul rural taie porci și prepară nemumărate mâncăruri românești, printre care și piftia.

„Un alt aliment de care trebuie să știi și care e interesant pentru că vei află o mulțime de păreri diferite despre el este piftia. Există câteva nume diferite pentru acest preparat în toată țară. De Crăciun fac mese copioase. Spun „am tăiat un porc” și au o grămadă de carne și fac o adevărată sărbătoare cu o mulțime de preparate.”

Ei au amintit și ce părți din porc sunt folosite pentru a se prepara piftia. Concluzia lor e că ar putea să pară dezgustătoare, dar că, în realitate, e o mâncare foarte gustoasă.

„Pentru piftie iau grăsimea și niște părți din porc și fac un fel de amestec gelatinos, astfel că piftia va avea bucățele de șoric, de urechi de porc și este că o chestie cenușie gelatinoasă, dar ceva mai consistentă. Când auzi asta vei spune că sună dezgustător. Am mâncat o singură dată și abia apoi am aflat că îi spune piftie. Era o piftie de curcan. Știi atunci când, de Thanksgiving, ai pus friptură în frigider și sosul devine gelatinos. Deci ceva de genul asta este, cu bucăți de curcan în sosul acela rece. Am servit piftia rece, evident, dar era incredibil de gustoasă, avea un echilibru bun între usturoi și alte condimente.”

Pe locul 12 sunt murăturile românești, despre care spun că sunt foarte reușite.

„În SUA, nu îmi plac murăturile, dar când merg în România ador murăturile. Românii adoră legumele murate. În primele luni în care am stat în România, nu mi-au plăcut murăturile sau chestiile murate pentru că erau ceva neobișnuit pentru mine. Dar de fapt am realizat că sunt foarte bune și au ajuns să îmi placă.”

Americanii consideră că românii sunt superstițioși și amintesc că se tem de curentul care se produce în mijloacele de transport, vara, când geamurile sunt deschise.

„Românii au foarte multe superstiții. Cea mai mare pe care o au este ceea ce numesc „curent”. Ceea ce înseamnă un fel de briză încrucișată. În zilele fierbinți de vara, autobuzele publice de transport nu aveau aer condiționat. E o parte a superstiției că acest curent îți face rău. Nu am putut deschide ferestrele ca să pătrundă aerul tocmai pentru că oamenii credeau că se face curent.”

Alte stiri din Life style

Ultima oră