Grupul de Internet Yahoo a recunoscut miercuri adevărul despre dinensiunile unui atac cibernetic din 2013 despre care se aflase deja în piaţă, dar ale cărui consecinţe nu erau cunoscute. Atacul a afectat nici mai mult, nici mai puţin de un miliard de utilizatori Yahoo şi se adaugă unui atac precedent a 500 de milioane de conturi, relatează presa internaţională.
"Yahoo crede că o terţă parte neautorizată a furat, în august 2013, date legate de peste un miliard de conturi de utilizatori", scrie grupul, un pionier al Internetului, într-un comunicat, în care afirmă că este în măsură să identifice, pentru moment, autorii acestei intruziuni masive.
Nume, numere de telefon sau date de naştere ale clienţilor Yahoo au fost furate de hackeri, chiar dacă grupul afirmă că informaţii legate de carduri de credit şi conturi bancare nu au fost afectate.
"Datele cardurilor de plată şi informaţiile despre conturi bancare nu sunt stocate în sistem", care a fost piratat, potrivit Yahoo, care dă asigurări că lucrează împreună cu autorităţile în încercarea de a ajunge la hackeri.
Potrivit grupului, care se confruntă cu mari dificultăţi financiare, acest nou incident este "probabil" distinct de vastul marele cibernetic dezvăluit la sfârşitul lui septembrie şi care data din 2014 şi a vizat 500 de milioane de conturi de utilizatori.
Utilizatorii e-mailului de la Yahoo au primit mesaje din partea companiei, în care erau informați în legătură cu atacul cibernetic.
Yahoo a sugerat atunci că un grup de hackericare ar putea avea legătură cu un stat s-ar fi putut afla în spatele acestui vast atac şi a anunţat o anchetă cu privire la cookies (programe spion) pe care aceştia le-ar fi creat cu scopul de a accesa conturi de utilizatori.
Această nouă descoperire majoră intervine într-un moment prost pentru Yahoo, care a încheiat un acord la sfârşitul lui iulie în vederea cedării către gigantul în telecomunicaţii Verizon a activităţilor sale centrale - inclusiv Yahoo Mail, Yahoo News - în schimbul a 4,8 miliarde de dolari.
După dezvăluirea atacului cibernetic din 2014, Verizon s-a declarat pregătit, la sfârşitul lui octombrie, să ducă la sfârşit tranzacţia, dar a avertizat că nu o va face "orbeşte".
Grupul Verizon a dat asigurări că intenţionează "să evalueze impactul acestui nou episod înainte de ajunge la concluzii finale".
Un pionier al Internetului, grupul a fost fondat în 1994 şi a fost, pentru o perioadă, o referinţă ca motor de căutare. De asemenea, era cotat pe bursă cu 125 de miliarde de dolari.
În prezent, pe bursă mai valorează doar 39,1 miliarde de dolari şi se bazează pe părţile pe care le deţine în gigantul chinez de distribuţie online Alibaba.