Vicepreşedintele PNL, senatorul Alin Tişe, a cerut Guvernului să emită, în regim de urgenţă, o Hotărâre de Guvern privind regulamentul de ridicare a maşinilor parcate ilegal, precizând că, în caz contrar, va elabora el un proiect de lege pe această temă care să fie dezbătut şi aprobat de Parlament, potrivit mediafax.ro. Mai exact, Alin Tişe a declarat într-o conferinţă de presă, că Guvernul Ponta blochează administraţiile locale, pentru că nicio primărie nu poate ridica în prezent vreo maşină şi nu poate încasa bani din această operaţiune.
„Guvernul Ponta blochează administraţiile locale pentru că nu a elaborat un regulament de ridicare a maşinilor parcate ilegal. În luna mai, a dat o OUG că va emite o Hotărâre de Guvern prin care va face un regulament, dar nu a mai făcut nimic. În momentul de faţă, nicio primărie nu poate ridica nicio maşină parcată ilegal şi nu poate încasa bani din această operaţiune. Cer Guvernului Ponta să emită, de urgenţă, o HG şi să stabileacă regulamentul de ridicare a maşinilor pe toată ţara sau să lase primăriile să elaboreze regulamente locale. Dacă nu o face, voi promova un proiect de lege cu acest regulament, îl supun în plen ca să fie votat în Parlament”, a spus Tişe.
Din 17 iulie 2015, nicio maşină parcată neregulamentar nu a mai putut fi ridicată. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Autoturismele parcate neregulamentar pe partea carosabilă nu mai pot fi ridicate de autorităţi, după ce o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justititie, publicată miercuri în Monitorul Oficial, stabileşte că procedurile de ridicare a autovehiculelor în cazul în care sunt parcate neregulamentar nu pot fi reglementate prin hotărâri ale consiliilor locale, aşa cum se întâmplă până acum, notează avocatnet.ro. Practic, prin decizia Înaltei Curţi, toate hotărârile emise de autorităţile locale în acest scop sunt lovite de nulitate. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 9/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 526 din 15 iulie 2015 şi devine obligatorie de la data publicării.
Se mai pot recupera banii
„Acum, că decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, cei care se confruntă cu astfel de cazuri, adică le-a fost ridicat neregulamentar maşina, trebuie să dea în judecată Consiliul Local de unde i s-a luat maşina. Mai exact, trebuie să ceară să-i fie anulată în instanţă hotărârea consiliului“, au explicat pentru site-ul mariustuca.ro surse avocăţeşti.
„Decizia nu aduce neapărat banii pierduți direct în conturile oamenilor, însă le oferă șoferilor, care s-au confruntat cu astfel de probleme, o armă puternică pentru a lupta și a se apăra împotriva deciziilor Consiliilor Locale.Hotărârea va fi valabilă pe viitor. Mai exact, ea se va aplica doar în procesele ce vor fi demarate în urma pronunțării de către Înalta Curte. Există posibilitatea să se recupereze sumele, însă, la o primă vedere, aș spune că se vor putea recupera banii în cazul acelor persoane cărora le-au fost ridicate mașinile în ultimii trei ani. Dacă au fost ridicate cu mai mult de trei ani în urmă, din punctul meu de vedere, nu ar mai putea fi recuperat prejudiciul“, ne-a explicat avocatul contactat.
Decizia Curţii Supremă nu poate fi aplicată retroactiv
Înalta Curte a aprobat în luna mai recursul formulat de Avocatul Poporului, în ceea ce privește ridicarea mașinilor staționate neregulamentar. După ani buni de „lupte“ cu morile de vânt, magistrații au stabilit: consiliile locale nu mai au niciun fel de competență în ridicarea autoturismelor. Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat atunci că doar Guvernul poate stabili sancțiuni în ceea ce privește ridicar e a mașinilor și că, în mod obligatoriu, acesta va trebui să stabilească o reglementare unitară aplicabilă la nivelul întregii țări cu privire la cei care parchează ilegal mașina sau care încurcă circulația.
Avocatul Poporului a precizat că decizia luată de ÎCCJ nu poate fi aplicată retroactiv. „Alineatul 2 al articolului 517 precizează că decizia se pronunţă numai în interesul legii şi nu are efecte asupra hotărârilor judecătoreşti examinate. Nu e retroactivă, intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial. Firmele de ridicări vor trebui să se adapteze prevederilor din acel regulament care va fi adoptat de Guvern. Nu mai poate fiecare consiliu local să îşi stabilească regulile după cum credea de cuviinţă, ci trebuie o reglementare unitară, la nivel naţional, care să se regăsească în regulamentul pe care îl va adopta Guvernul României“, a conchis Victor Ciorbea.
Guvernul trebuie să stabilească o procedură unitară la nivelul întregii ţări
Odată publicată în Monitorul Oficial, decizia Înaltei Curți va deveni obligatorie pentru toate instanțele. „Mai exact, trebuie să fie motivată în cel mult 30 de zile și se publică apoi în cel mult 15 zile. Din acel moment, ar trebui să se procedeze de către Guvern la elaborarea unui regulament care să stabilească o procedură unitară la nivelul întregii țări, care va fi adoptată de Guvern”, a mai declarat Ciorbea. Dincolo de partea plină a paharului, până la intrarea în vigoare a legii, abuzurile din „ogrăzile“ primăriilor din întreaga țară vor continua.