Prima melodie compusă de un computer a fost lansată în deschiderea concursului Eurovision 2019

15 Mai 2019 | scris de A.V.
Prima melodie compusă de un computer a fost lansată în deschiderea concursului Eurovision 2019

Concursul Eurovision a debutat marţi la Tel Aviv, în Israel, pe scenă urcând 17 țări concurente, din care 10 s-au calificat mai departe pentru finală. 

Deschiderea competiției Eurovision 2019 a marcat și un eveniment istoric pentru comunitatea locală cunoscută pentru spiritul său antreprenorial orientat spre inovație tehnologică și creativitate digitală. 

A fost lansată cu această ocazie și prima melodie compusă de către un program informatic de învățare computațională inspirată de competiția Eurovision de anul acesta.

Gândită ca un duet, melodia este interpretată de artistul Izhar Cohen (primul câștigător al Eurovision din Israel, 1978) și programul informatic, devenind imnul neoficial al evenimentului.

Echipa de experți din cadrul Oracle a construit algoritmii Oracle Cloud, care au generat mii de melodii noi din alte sute de  texte date spre analiză.

Ulterior, o echipă multi-disciplinară a adunat într-o rețea neuronică artificială sute de melodii și versuri.

Algoritmii au produs mii de linii melodice și versuri noi, dintre care câteva note au fost selectate cu grijă și au fost „îmbinate” într-un singur cântec.

Rezultatul obținut este piesa „Blue Jeans & Bloody Tears”, scrisă și compusă în totalitate de inteligența artificială.

Mintea creativă din spatele acestei idei este Nimrod Shapira, director creativ și artist digital.

Directorul musical este Avshalom Ariel, tot el fiind și producatorul melodiilor „Toy” (premiul Eurovision 2018) și „Bassa Sababa” interpretate de Netta.

 

Alte stiri din It

Ultima oră