Tehnologia ne ajută în viaţa de zi cu zi, dar ajunge să ne facă şi rău, atunci când nu noi deţinem controlul asupra ei. Ultima "modă" în materie de infectare cibernetică a unor reţele este cea de minare secretă de monede virtuale.
De data aceasta este vorba despre mii de site-uri, printre care şi unele ale agenţiilor guvernamentale din Statele Unite şi Marea Britanie, care au fost infectate duminică, timp de câteva ore, de un virus care a făcut ca browserele web să mineze în secret monede virtuale, a relatat site-ul de informaţii în domeniul tehnologiei The Register,citat de agenţia Reuters.
Peste 4.200 de site-uri au fost infectate cu o versiune maliţioasă a unui instrument utilizat la scară largă, cunoscut sub numele de Browsealoud, al producătorului de software britanic Texthelp, care citeşte paginile web pentru persoanele cu probleme de vedere, potrivit sursei citate.
Vestea apare pe fondul unei creşteri a atacurilor cibernetice folosind software care forţează computerele infectate să cripteze valute virtuale în numele hackerilor.
Prevalenţa acestor sisteme a crescut în ultimele luni, pe măsură ce volumul tranzacţionării în bitcoin sau alte monede virtuale a crescut.
Varianta alterată a Browsealoud a provocat introducerea în computere a unui software pentru minarea monedei digitale Monero de pe computerele care au vizitat site-urile infectate, generând bani pentru hackerii din spatele atacului, arată The Register.
Recent, Banca Naţională a României a lansat un avertisment în legătură cu monedele virtuale, explicând, într-un comunicat, că BNR clasifică monedele virtuale, precum Bitcoin, drept active speculative, extrem de volatile şi riscante, menţionând că descurajează orice fel de implicare în legătură cu acestea, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede.
CREDIT FOTO: themerkle.com