Nomofobia, teama de a nu avea acces la reţelele de telefonie mobilă şi la traficul de date, este un fenomen în creştere în societatea modernă.
Am devenit obsedaţi de telefonul mobil, de accesul la Internet, de prietenii de la Facebook şi Twitter, de postări.
Ne trăim vieţile online, alienându-ne. Pentru a combate acest fenomen, o firmă americană a creat tabere de recreere pentru adulţii în căutarea deconectării.
"Nomofobie" este un termen apărut acum 10 ani, inventat de un britanic şi înseamnă "anxietatea despărţirii de smartphone".
Este un acronim pentru "no-mobile-phone phobia" şi se pare că încă de prin 2008 lumea manifesta acest sindrom. Acum gândiţi-vă la cei născuţi în acel an, care au 9 sau 10 ani acum şi nu ştiu cum e să stai o secundă fără smartphone...
Termenul a fost desemnat cuvântul anului 2018 de către Cambridge Dictionary.
Pentru a alege cuvântul anului 2018, Cambridge Dictionary a făcut apel la internauți, scrie The Independent.
Publicul a ales termenul preferat, dintr-o selecție de patru cuvinte. Alături de ”nomofobie” figura ”no-platforming”, care face referință la împiedicarea cuiva de a se exprima public din cauza credinței, ”eccocid”, care desemnează distrugerea mediului natural dintr-o anumită zonă și ”gendergap”, care desemnează diferențele dintre sexe.
În Franţa, de exemplu, “nomofobia” - noul termen intrat în vocabularul internaţional pentru a desemna dependenţa de telefonul mobil, afectează patru persoane din zece, şi aproape 80% dintre adolescenţi.
Cum se manifestă o astfel de persoană?
Postează des și orice pe platformele de socializare.
Dacă îi cedează baterial al telefon, intră în panică.
Verifică insistent dacă a primit ceva nou (SMS, email, like etc).
Are senzația că sună telefonul și când acesta nu sună.
Iese în oraș cu prietenii, dar stă cu telefonul în mână și vorbește la el, în loc să comunice cu cei pe care îi are în față.
Dacă nu are acces la Internet, se simte izolat(ă).
Persoanele care suferă de nomofobie publică întotdeauna despre viața lor pe rețelele de socializare și sunt dependente de cei din jurul lor. Cu toate acestea, ceea ce vedem nu este ceea ce este real!
Multe cupluri care postează poze cu ei fericiți trec printr-un moment greu. De asemenea, prietenul acela care nu face niciodată altceva decât să posteze citate pozitive ar putea suferi de depresie severă.
Tot ce vedem pe rețelele sociale este ceea ce alți oameni doresc să vedem. Dar care este realitatea din spatele postărilor lor?
Când o persoană suferă de nomofobie, ea va compara întotdeauna viața ei cu a altora. Se va simți rău pentru că – în timp ce alții pleacă în vacanțe – ea este acasă pe canapea, uitându-se în telefon.
Poate pare greu de crezut, dar oamenii care suferă de nomofobie suferă foarte mult și, dacă nu tratează dependența de telefonul mobil, pot ajunge să se confrunte cu episoade de anxietate gravă și stres, care ar putea duce în final la depresie.