Facebook poate recunoaşte o persoană chiar dacă are faţa ascunsă sau stă cu spatele

23 Iun 2015
Facebook poate recunoaşte o persoană chiar dacă are faţa ascunsă sau stă cu spatele
Algoritmul de recunoaştere facială al Facebook este atât de exact încât poate identifica corect persoanele care stau cu spatele la camera foto, scrie ibtimes.co.uk. Uitându-se la haine, coafură/ frizură, forma corpului şi atitudine, Facebook îşi poate da seama care dintre prietenii tăi sunt în orice fotografie pe care o afişezi. Algoritmul experimental nu este încă disponibil public, dar cu o acurateţe de 83%, după cum se susţine, nu este departe de acest moment.

Yann LeCun, şeful diviziei Inteligenţă artificială a Facebook, vrea să creeze un sistem care să identifice oamenii chiar dacă au faţa ascunsă. LeCun a declarat pentru New Scientist: " Există o mulţime de indicii pe care le folosim Oamenii au anumite caracteristici, chiar dacă îi priveşti din spate. Spre exemplu îl poţi recunoaşte pe Mark Zuckerberg foarte uşor deoarece el poartă întotdeauna un tricou".

Echipa de cercetare a descărcat 40.000 de fotografii de pe Flickr şi le-a trecut printr-o reţea neurală complexă; unele fotografii arătau clar faţa subiectului, în timp ce altele o ascundea în totalitate. Algoritmul experimental al Facebook a recunoscut exact persoanele din fotografii în 83% din cazuri.

În bătălia pentru crearea celui mai corect alogoritm a intrat şi Google, care, recent, şi-a updatat o aplicaţie foto pentru a include trăsături ce clasifică pozele pe baza conţinutului lor, fiind lăudat de utilizatori, precum şi de presa de specialitate.

Dar un astfel de software puternic nu este admirat de toată lumea. Abilitatea de a recunoaşte persoane care se ascund în mod deliberat de o cameră foto este controversată. Ralph Gross, un cercetător în domeniul vieţii private la Carnegie Mellon University, a afirmat că software-ul Facebook îi va îngrijora cu siguranţă pe oameni. „Acum este momentul să discuţi despre problemele ce ţin de intimitate”, a mai spus el.  

Alte stiri din Gadget

Ultima oră