Drumul Katyiei de la McDonald's în Blue Origin a lui Bezos

13 Iun 2022
Drumul Katyiei de la McDonald's în Blue Origin a lui Bezos

O rachetă construită de Blue Origin a lui Jeff Bezos a transportat al cincilea grup de pasageri la marginea spațiului, inclusiv prima femeie născută în Mexic care a făcut o astfel de călătorie, anunță CCN.

Racheta suborbitală de 60 de picioare înălțime a decolat de la facilitățile Blue Origin din West Texas la ora 9:26 ET, aruncând un grup de șase oameni la mai mult de 62 de mile deasupra suprafeței Pământului – care se consideră că delimitează spațiul cosmic. — și oferindu-le câteva minute de imponderabilitate înainte de a parașuta la aterizare.

Majoritatea pasagerilor au plătit o sumă nedezvăluită pentru locurile lor. Dar Katya Echazarreta, un inginer și comunicator științific din Guadalajara, Mexic, a fost selectată de o organizație nonprofit numită Space for Humanity să se alăture acestei misiuni dintr-un grup de mii de solicitanți. Scopul organizației este să trimită „lideri excepționali” în spațiu și să le permită să experimenteze efectul de vedere de ansamblu, un fenomen semnalat frecvent de astronauți care spun că vizualizarea Pământului din spațiu le oferă o schimbare profundă de perspectivă.

Echazarreta a declarat pentru CNN Business că a experimentat acest efect de prezentare generală „în felul meu”.

„Privindu-ne în jos și văzând cum toată lumea este acolo jos, tot trecutul nostru, toate greșelile noastre, toate obstacolele noastre, totul – totul este acolo”, a spus ea. „Și singurul lucru la care m-am putut gândi când m-am întors a fost că am nevoie de oameni să vadă asta. Am nevoie de latine să vadă asta. Și cred că mi-a întărit complet misiunea de a continua să promovez în primul rând femei și oameni de culoare. în spațiu și făcând tot ce vor ei să facă.”

Echazarreta este prima femeie de origine mexicană care a călătorit în spațiu și a doua mexicană după Rodolfo Neri Vela, un om de știință care s-a alăturat uneia dintre misiunile navetei spațiale ale NASA în 1985.

S-a mutat în Statele Unite cu familia la vârsta de șapte ani și își amintește că a fost copleșită într-un loc nou în care nu vorbea limba, iar un profesor a avertizat-o că ar putea fi reținută.

„M-a alimentat cu adevărat și cred că de atunci, din clasa a treia, pur și simplu am plecat și nu m-am oprit”, și-a amintit Echazarreta într-un interviu pe Instagram.

Când avea 17 și 18 ani, Echazarreta a spus că era și principalul susținător al familiei ei cu un salariu McDonald's.

„Am avut uneori până la patru [slujbe] în același timp, doar ca să încerc să trec de facultate, pentru că era foarte important pentru mine”, a spus ea.

În aceste zile, Echazarreta lucrează la masteratul în inginerie la Universitatea Johns Hopkins. Ea a lucrat anterior la renumitul Laborator de propulsie cu reacție al NASA din California. Ea se mândrește, de asemenea, cu o urmărire de peste 330.000 de utilizatori pe TikTok, găzduiește un serial YouTube axat pe știință și este prezentatoare a emisiunii CBS de weekend „Mission Unstoppable”.

Space for Humanity – care a fost fondată în 2017 de Dylan Taylor, un investitor spațial care s-a alăturat recent el însuși unui zbor Blue Origin – a ales-o pentru contribuțiile sale impresionante. „Am căutat oameni care erau lideri în comunitățile lor, care au o sferă de influență; oameni care fac deja o treabă grozavă în lume și oameni pasionați de orice ar fi acesta”, Rachel Lyons, organizația nonprofit. director executiv, a declarat pentru CNN Business.

Echazarreta a spus că a fost motivată să devină o persoană publică după ce a lucrat la JPL și nu a văzut alți ingineri care să semene cu ea.

"Sunt atât de mulți oameni pe lumea asta care visează la aceleași lucruri la care visam și eu. Și totuși nu îi văd aici. Deci, ce se întâmplă?" ea a spus. "Nu a fost suficient pentru mine să fi reușit și să fiu acolo. Trebuia să ajut și să-i aduc pe alții cu mine."

La zborul ei Blue Origin sâmbătă, Echazarreta a zburat alături de Evan Dick, un investitor care zburase deja cu Blue Origin într-un zbor din decembrie și a devenit primul care a devenit un zburător repetat. Ceilalți pasageri au inclus Hamish Harding, care locuiește în Emiratele Arabe Unite și este președintele unei companii de brokeraj de avioane; Jaison Robinson, fondatorul unei companii imobiliare comerciale; Victor Vescovo, co-fondatorul unei firme de investiții private; și Victor Correa Hespanha, un tânăr de 28 de ani care și-a asigurat locul după ce a cumpărat un NFT de la un grup numit The Crypto Space Agency.

 

Sursa: CNN

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră