La Cannes ucrainenii cer excluderea totală a realizatorilor ruși: „Credem că tot ce este rusesc ar trebui să fie șters”

19 Mai 2022
La Cannes ucrainenii cer excluderea totală a realizatorilor ruși: „Credem că tot ce este rusesc ar trebui să fie șters”

Reprezentanții cinematografiei ucrainene au cerut joi la Cannes excluderea totală a filmelor rusești de pe piața internațională, inclusiv a celor ale lui Kirill Serebrennikov, un critic al regimului lui Putin, scrie AFP citată de Le Figaro

Reprezentanții cinematografiei ucrainene au cerut joi la Cannes excluderea totală a filmelor rusești de pe piața internațională, inclusiv a celor ale lui Kirill Serebrennikov, a doua zi după deschiderea de către acesta din urmă, rupând de regim, a competiției. „Credem cu adevărat că tot ce este rusesc ar trebui să fie șters”, a declarat pentru AFP producătorul de film ucrainean Andrew Fesiak, la o conferință despre „propaganda rusă”, găzduită de pavilionul american de la Film Market.

„Realizatorii de film ruși nu pot pretinde că totul este în regulă și că nu au de ce să le fie rușine”, a spus el, „într-un moment în care cineaștii ucraineni sunt forțați să nu mai facă filme pentru că „trebuie fie să fugă pentru a-și salva viața, fie să ia armele'.

„Sunteți gata să ștergeți Cehov, Dostoievski, Tolstoi și alți genii ruși?” A reacționat la AFP cineastul Kirill Serebrennikov, critic la adresa regimului rus, în timp ce a spus ca „înțelege” pe ucrainenii care au fost mișcați de prezența sa la Cannes. Urcarea lui miercuri pe trepteme festivalului pentru a prezenta noul său lungmetraj „Soția lui Ceaikovski”, în cursa pentru Palme d'Or, a atras critici puternice din partea reprezentanților regizorilor ucraineni, care au cerut „ștergerea” „a tot ce e rusesc”.

Alte stiri din Film

Ultima oră