Zelensky a vorbit la deschiderea Festivalului de Film de la Cannes: „Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinematograful nu tace"

17 Mai 2022
Zelensky a vorbit la deschiderea Festivalului de Film de la Cannes: „Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinematograful nu tace"

„Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinematograful nu tace” în fața războiului din Ucraina, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelensky, vorbind marți seara de la Kiev, într-un mesaj video, în timpul deschiderii celui de-al 75-lea Festival de la Cannes, scrie Libération

Secretul fusese păstrat cu grijă. De la Kiev, purtând ținuta lui de acum tradițională kaki, Volodimir Zelensky a apărut marți seara la ceremonia de deschidere a celei de-a 75-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes. În fața elitelor cinematografiei mondiale președintele ucrainean a îndemnat încă o dată să se ia atitudine împotriva invaziei rusești a țării sale, de data aceasta referindu-se la filmul Dictator.

„Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinematograful nu este tăcut.”

Apariția lui Zelensky a provocat surpriză în sală și ovații în picioare din partea publicului. Timp de aproape zece minute, președintele ucrainean a denunțat războiul Rusiei în Ucraina și a cerut lumii cinematografului să nu tacă. 

„Ai fi crezut că toată lumea a înțeles că poți cuceri oamenii prin frumusețe adunându-i în fața ecranelor și nu prin urâțenie, adunându-i în adăposturi aeriene. S-ar fi crezut că toată lumea a înțeles că oroarea războiului de amploare care poate cuprinde întreaga Europă nu va avea continuare. Dar din nou, atunci ca și acum, există un dictator. Din nou este un război pentru libertate”, a regretat Volodimir Zelensky. Înainte de a adăuga: „Vom continua să luptăm, nu avem altă opțiune [...] Sunt convins că „dictatorul” va pierde”.

„Poate cinematografia să schimbe lumea? Nu sunt sigur. Dar ne poate deranja percepția asupra ei. Și, ca urmare, lumea este cu adevărat schimbată (...) Cineaști liberi, asta sărbătorește festivalul de la Cannes”.

Rușii sunt interziși la festival, cu excepția dizidenților
Reuniunea mondială a cinematografiei, pe de altă parte, refuză să primească „reprezentanți oficiali ruși, autorități guvernamentale sau jurnaliști care reprezintă linia oficială rusă”, dar s-a declarat întotdeauna gata să primească voci dizidente, începând cu Kirill Serebrennikov.

Copilul teribil al scenei ruse va deschide competiția miercuri cu noul său film „Soția lui Ceaikovski”, în cursa pentru Palme d'Or.

Vor fi prezente două generații de cineaști ucraineni, cu obișnuitul Serghei Loznitsa pentru Istoria naturală a distrugerii, despre distrugerea orașelor germane de către Aliați în timpul celui de-al doilea război mondial, dar și tânărul Maksim Nakonechnyi pentru Bachennya Metelyka (Viziuni fluture) (Secțiunea Un certain regard). Festivalul a adăugat în ultimul moment prezentarea Mariupolis 2, cel mai recent film al regizorului lituanian Mantas Kvedaravičius, care a fost ucis la începutul lunii aprilie în Ucraina.

Alte stiri din Film

Ultima oră