Sărbătoarea naţională a Statelor Unite, 4 iulie, este data la care cele 13 colonii americane îşi declarau, în 1776, independenţa faţă de Imperiul Britanic, eveniment care a condus la naşterea SUA ca entitate suverană.
În anul de grație 2020, 4 iulie îi găsește pe americani divizați.
Președintele Donald Trump a criticat în termeni duri violenţele la care extrema stângă americană recurge pentru a desființa istoria Statelor Unite.
La grandiosul monument Rushmore, unde sunt sculptaţi în munte primii preşedinţi americani, a avut loc ceremonia de 4 iulie, ziua Independenţei Statelor Unite. Donald Trump a ținut un discurs și a folosit ocazia pentru a lansa noi atacuri la adresa adversarilor săi politici și a denunțat „fascismul de extremă stânga”, relatează The Guardian.
At Mt. Rushmore, Trump uses Fourth of July celebration to stoke a culture war https://t.co/NpL0aHq5Nz
— Los Angeles Times (@latimes) July 4, 2020
În faţa miilor de americani prezenţi în amfiteatrul de la Mount Rushmore, Trump a spus că americanii asistă la o revoluţie culturală a stângii, care are ca scop înlăturarea revoluţiei americane.
"Copiii noştri sunt învăţaţi la şcoală să îşi urască propria ţară" - a declarat preşedintele american.
„Țara noastră se confruntă că o campanie nemiloasă pentru ștergerea istoriei noastre, defăimarea eroilor noștri, ștergerea valorilor și îndoctrinarea copiilor. Gloate furioase încearcă să dărâme statuile fondatorilor noștri, să desfigureze cele mai sacre monumente comemorative și să dezlănțuie un val de infracțiuni violente în orașele noastre”, a spus Trump.
El a anunțat și un nou decret prezidențial prin care va crea o „Grădină Națională a Eroilor Americani”, un parc imens în care vor fi puse statuile „celor mai mari americani care au trăit vreodată”.
Dincolo de pandemia de coronavirus, un alt eveniment important care a ținut capul de afiș în SUA în ultimele luni a fost moartea lui George Floyd.
Decesul bărbatului de culoare în luna mai, după ce un polițist a stat cu genunchiul pe gâtul lui aproape 9 minute, a declanșat proteste violente la nivel național.
De săptămâni întregi, Statele Unite se confruntă cu un val de proteste antirasism, anticapitalism şi antipoliţie.
Evenimentul de la Muntele Rushmore nu a fost fără incidente. Un grup de protestatari nativi americani au încercat să blocheze drumul spre monument. Aceștia protestează pentru că teritoriul respectiv a aparținut populației native Lakota și a fost luat de coloniștii americani în ciuda unor tratate semnate cu nativii. Ei spun că Trump a sărbătorit independența SUA pe teritoriul lor sacru.
US first nations, Lakota Sioux, protesters at Mount Rushmore formerly known as The Black Hills protest racist US occupation and the unwanted Trump incursion into their territory to celebrate a racist monument built on top of sacred land. (????@EEBormett) pic.twitter.com/RtfeZJznGw
— Anonymous (@YourAnonCentral) July 4, 2020
Muntele Rushmore din statul Dakota de Sud înfățișează patru președinți americani – George Washington, Thomas Jefferson, Teddy Roosevelt și Abraham Lincoln. Ultimul președinte american care a participat la sărbătoarea de 4 iulie de la Muntele Rushmore a fost George H. W. Bush în 1991.
„Acest atac la magnifica noastră libertate trebuie oprit și va fi oprit foarte rapid. În școlile noastre, în redacțiile noastre, chiar și în sălile de ședință din corporațiile noastre, există un fascism de extremă stânga care cere supunere totală. Dacă nu îi vorbești limba, nu îi execuți ritualurile, nu îi reciți textele și respecți poruncile, atunci vei cenzurat, exilat, trecut pe lista neagră, persecutat și pedepsit. Revoluția culturală de stânga este concepută pentru a răsturna Revoluția Americană”, a continuat președintele SUA.
Pentru americani, sărbătorirea zilei de 4 Iulie, Ziua Americii, vine de obicei cu respectarea unor tradiții și ritualuri. Parade, artificii și reuniuni familiale, acestea sunt cele mai obișnuite moduri în care americanii au celebrat de-a lungul timpului Ziua Americii.
Majoritatea orașelor din SUA și-au anulat paradele anuale, deoarece numărul cazurilor de coronavirus continuă să crească. „Nivelurile de infecție cu Covid-19 nu vor fi diminuate în măsura în care o paradă să fie desfășurată în condiții de siguranță”, au spus oficialii de la Washington, conform BBC.
Vineri, SUA au înregistrat 57.683 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, o cifră record de la începutul pandemiei, conform bilanţului dat publicităţii de universitatea Johns Hopkins.
În încercarea de a evita aglomerările cauzate de Ziua Americii, unele orașe, precum Boston și Houston, încurajează oamenii să urmărească artificiile la televizor.
WATCH: President Trump and @FLOTUS watch a fireworks display over Mount Rushmore. pic.twitter.com/5TNQLpMNQx
— The Hill (@thehill) July 4, 2020