Zelensky: "Putin va muri cu siguranță în curând. Eu am timp, iar el nu"

13 Feb 2025
Zelensky: "Putin va muri cu siguranță în curând. Eu am timp, iar el nu"

Ucraina se teme să fie exclusă de la discuțiile dintre America și Rusia. Cu câteva ore înainte de apelul lui Trump cu Putin, The Economist a vorbit cu un Volodymyr Zelensky, îngrijorat

Pe 12 februarie, președintele Donald Trump a confirmat că a vorbit cu Vladimir Putin. Trump a spus că au fost de acord să înceapă „imediat” negocierile dintre SUA și Rusia, menite să pună capăt războiului din Ucraina. Cu câteva ore mai devreme l-am intervievat pe Volodymyr Zelensky, care a avertizat că negocierile care exclud Ucraina ar fi o trădare periculoasă.

VOLODYMYR ZELENSKY, omul de acțiune al Ucrainei, nu se da batut ușor. Cinci ani și jumătate de președinte au fost o serie de teste brutale. Dar jocul așteptării este cel mai palpabil frustrant. La trei săptămâni de la preluarea mandatului lui Donald Trump, președintele ucrainean încă nu știe ce planuri are pentru Ucraina. Zelensky dezvăluie doar un contact minim cu noul lider al lumii libere: doar „câteva apeluri” de la o întâlnire din septembrie. El spune că este „sigur” că domnul Trump nu are un plan de pace pregătit. Cum ar putea fi când nimeni nu a consultat Ucraina despre asta? El nu este informat despre contactele dintre Casa Albă și Kremlin; ceea ce știe primește din presă ca toți ceilalți. Există „probabil” câteva idei despre care ar trebui să le cunoască, dar încă nu i s-a spus despre ele. „Nu i-am văzut și nu am auzit nicio propunere.” Teama pentru Ucraina este că un acord între Trump și Vladimir Putin ar putea fi încheiat peste capul lui.

Președintele Zelensky este într-o dispoziție ciudat de optimist în timpul unei conversații de o oră în complexul său prezidențial din Kiev. Fața lui este obosită, dar s-a menținut în formă, palmele caloase ale mâinilor sale mărturisind sesiunile de gimnastică de la ora 7 dimineața pe care le strânge după nopți nedormite de rapoarte militare și explozii. Chiar și ocazional râde, subminând marginile mai supărate ale personalității sale, în ceea ce pare a fi un impuls de comunicare înaintea Conferinței de securitate de la München care începe pe 14 februarie. Această conferință ar putea fi semnalul echipei Trump de a intra în acțiune, sugerează el. „Vor fi două delegații mari [Americii și Ucrainei], vor fi întâlniri.” Cu toate acestea, muzica de stare este de rău augur. La doar câteva ore după acest interviu, președintele american a declarat pe rețelele de socializare că „are mai puține de arătat” pentru sprijinul Ucrainei. „Acest război TREBUIE și SE VA sfârșit în curând”, a scris el. Zelensky confirmă că va sta la München cu adjunctul lui Trump, JD Vance, un bărbat care a pretins cândva că „nu-i pasă ce se întâmplă cu Ucraina într-un fel sau altul”.

Zelensky ocolește această insultă. „Sincer, cred că vicepreședintele Statelor Unite astăzi se concentrează pe probleme interne”, spune el. La fel și restul echipei Trump. Dar recunoaște că încă nu înțelege intențiile reale ale noii administrații. „Vom putea discuta unele lucruri la întâlnire, iar apoi voi afla viziunea lor. Cred că cel mai important lucru este că ne aud viziunea.” El îi avertizează pe americani să nu țină Ucraina în afara buclei. Acesta a fost scopul lui Putin de la început, crede el, și se teme că Casa Albă ar putea fi indusă în eroare cu ușurință: „Dacă Rusia rămâne singură cu America, Putin cu Trump sau echipele lor, ei vor primi informații manipulatoare”.

Președintele ucrainean este în mod clar îngrijorat de unele dintre primele semnale venite de la Team Trump. În ianuarie, Marco Rubio, acum secretar de stat, a sugerat că atât Rusia, cât și Ucraina trebuie să facă „concesiuni” pentru pace. Prea multe, spune președintele ucrainean, i se cer neagresorului. Pregătirea de a sta cu „ucigașul” (Putin) este un compromis suficient. „Imaginați-vă că Hitler nu a fost distrus... Imaginează-ți că după tot ce le-a făcut evreilor... oamenii au spus, bine, hai să căutăm un compromis.” Domnul Putin, spune el, „a acționat ca Hitler” și un tip greșit de diplomație l-ar reabilita. Ucraina este pregătită să negocieze, dar numai cu garanții de securitate care ar putea împiedica Rusia de la o nouă agresiune. O istorie de afaceri încălcate a arătat că discuțiile și încetarea focului singure nu vor funcționa. „Fără o garanție de securitate, este zero... [Putin] nu vrea pace.”

Problema este că America și unele state europene par să nu dorească sau să nu fie capabile să își asume angajamente credibile de genul pe care le cere dl Zelensky. El admite că aderarea la NATO este puțin probabilă din cauza opoziției din partea Americii, Germaniei și Ungariei – deși, spune el, aceasta din urmă s-ar încadra dacă dl Trump ar cere vreodată. „Nimeni nu renunță.” Dar dacă ușa rămâne închisă, Ucraina trebuie să „construiască NATO pe teritoriul său”, adică, explică el, o armată ucraineană întărită. „Trebuie să o dublem. Dubla. Să fie la același nivel cu armata rusă.” Domnul Trump poate oferi garanțiile de securitate fără a cere Rusiei, sugerează el, iar Europa ar putea ajuta la finanțarea acesteia, insistă el. „Rachete, rachete la distanță lungă și Patriot [sisteme de apărare aeriană].” Există un plan B dacă nimic din toate acestea nu este posibil? „Acesta este planul B”, spune el.

Zelensky are un avertisment pentru cei care cred că o înțelegere rapidă care subcotează Ucraina le va face viața mai ușoară. Liderii occidentali concentrați exclusiv pe politica internă sunt „deliranti”, spune el. Putin vine și pentru ei, susține el. „Nimeni nu înțelege ce este războiul până nu vine la tine acasă. Nu vreau să sperii pe nimeni. Va veni. Îți spun doar faptele.” Rusia își mărește dimensiunea armatei, spune el, cu 140.000 anul trecut și cu 150.000 în acest an. El spune că știe de planuri de a trimite pe cei mai mulți dintre ei în Belarus sub pretextul antrenamentului, într-o repetare îngrijorătoare a exercițiilor care au precedat invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu trei ani. Se presupune că aceste trupe ar putea ataca Ucraina. Dar dacă s-ar întoarce să atace Lituania sau Polonia? „De ce nimeni nu crede că asta se va întâmpla?” Matematica nu arată bine pentru Europa, insistă el. Rusia are 220 de brigăzi, formate aproximativ din 3.500-5.000 de oameni fiecare. Ucraina are 110; Europa doar 80. „Înțelegeți ce se întâmplă? Fără Ucraina, Europa va fi ocupată.”

Zelensky susține că trupele sale se țin scut împotriva brigăzilor ruse, care rămân concentrate asupra estului Ucrainei. Anul trecut, dl Zelensky și trupele sale luptă împotriva unei mașini de război rusești, construită pe frică. „Dacă băieții nu merg drept, îi ucid.” Mulți l-au criticat pe președintele Ucrainei pentru că a tras de timp pentru mobilizarea mai multor bărbați, slabirea unităților din prima linie de soldați și, ca urmare, pierderea pozițiilor. Zelensky nu este de acord cu ei. Ucraina a mobilizat 30.000 pe lună în ultimul an, susţine el. „Cred că au fost multi.” Da, moralul este sus și jos, oamenii sunt obosiți. "Asta e viaţa." Dar și rușii o simt, spune domnul Zelensky. Pesimismul occidental este deplasat. El neagă că liniile Ucrainei sunt supuse unor presiuni serioase. Dacă domnul Putin crede că poate câștiga, este doar pentru că nu înțelege detaliile, pierderile. El citează informații care sugerează că liderul rus nu primește informații din cercul său interior. „Nimeni nu vrea să-i strice starea de spirit, le este frică de el.”

În acest moment de pericol, el insistă că propria sa poziție este sigură și că are sprijinul public. Dar există o disidență tot mai mare în rânduri și el face aluzie la asta. „Sunt oameni care sunt foarte patrioti și sunt oameni care nu sunt.” El evită o întrebare despre propriul său viitor și dacă va căuta realegerea, odată ce vor putea fi organizate alegeri. Nu se gândește la asta, insistă el, poate neconvingător. El disprețuiește comentariile făcute de trimisul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, generalul Keith Kellogg, că Ucraina ar putea organiza alegeri în timp de război. Cum ai putea să le organizezi într-un oraș ca Harkov, sub bombardamentul rusesc zilnic? „Este interesant când generalul Kellogg se gândește la alegeri. Are 82 [de fapt, 80] de ani și se gândește la alegerile din Ucraina.” Președintele ucrainean insistă că puterea nu l-a otrăvit. Până la urmă, asta îl diferențiază de omul de la Kremlin. „Și eu am timp, el nu. Cu siguranță va muri în curând.”

Zelensky spune că este hotărât că Putin nu va folosi o nouă președinție americană pentru a lăsa Ucraina deoparte. „Uite, nu-l voi lăsa pe Putin să câștige. De asta trăiesc.” Președintele Ucrainei ține de arme pentru a obține maximul posibil în ceea ce privește garanțiile de securitate. Mai puțin evident este ce poate face, dacă este ceva, dacă Trump încheie un acord fără el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră