Zelensky merge la Washington pentru a menține sprijinul american

21 Sep 2023
Zelensky merge la Washington pentru a menține sprijinul american

Conștient de riscul oboselii din partea marelui aliat american, Volodymyr Zelensky va încerca, joi, la Washington, să convingă Statele Unite să-l ajute să treacă „linia de sosire” împotriva Rusiei, în cuvintele sale, scrie Le Monde

Starea de spirit s-a schimbat de la vizita sa din 21 decembrie 2022 în capitala SUA, prima sa călătorie în străinătate de la invazia Rusiei din februarie același an. De atunci, sentimentul de urgență a dispărut, iar opoziția republicană a preluat controlul asupra uneia dintre camerele Parlamentului. De data aceasta, Volodymyr Zelensky nu va fi primit cu fanfară la Capitoliu, sediul Congresului. Cu toate acestea, este de așteptat să se întâlnească cu lideri ai Partidului Democrat și ai Partidului Republican.

Cel mai așteptat și cel mai dificil interviu va fi cu șeful republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy. „Am câteva întrebări pentru el. Poate el da socoteală pentru banii pe care i-am cheltuit deja? Care este strategia pentru victorie? , a spus marți liderul conservator, sub presiunea aripii drepte a partidului său de a întrerupe livrările către Kiev.

Acest aspect financiar se complică și mai mult de riscul pe termen foarte scurt al unei paralizii bugetare în Statele Unite, dacă parlamentarii nu se pot pune de acord înainte de 1 octombrie cu privire la o lege de finanțare măcar provizorie. Discuțiile se poticnesc, parțial, de bugetul alocat ajutorului militar și umanitar Ucrainei. Este „vital” ca Congresul să elibereze cele 24 de miliarde de dolari solicitate de executiv pentru a-i sprijini pe ucraineni, a declarat miercuri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Volodymyr Zelensky trebuie să treacă și joi prin Pentagon, înainte de a fi primit, împreună cu soția sa, de Joe și Jill Biden. Va urma o întâlnire între cei doi președinți în Biroul Oval, apoi o întâlnire extinsă la delegațiile celor două țări.

Președintele american vrea „să-și facă o idee despre ce se întâmplă pe câmpul de luptă” , dar și „să-i spună foarte clar președintelui Zelensky că suntem alături de ei atât timp cât este nevoie” , a declarat miercuri John Kirby.

Vizita președintelui ucrainean este însoțită în mod logic de speculații despre un nou anunț de ajutor militar american. Zelensky însuși a recunoscut pentru CNN că ar simți „o oarecare dezamăgire” dacă nu ar părăsi Washingtonul cu promisiunea că va primi rachete tactice ATACMS cu rază lungă de acțiune. Livrarea unor astfel de rachete „nu este exclusă” , a declarat John Kirby, precizând însă că „nu [a fost] luată nicio decizie .

Alte stiri din Externe

Ultima oră