Zelensky: Lipsa sprijinului SUA va forța Ucraina să se retragă și să lanseze lovituri în Rusia

30 Mar 2024
Zelensky: Lipsa sprijinului SUA va forța Ucraina să se retragă și să lanseze lovituri în Rusia

Ucraina va trebui să se retragă „cu pași mici” dacă nu primește sprijinul SUA, a declarat Volodymyr Zelenskyy pentru Washington Post.

Președintele Volodimir Zelensky a transmis joi un mesaj dur Congresului american într-un interviu, în timp ce rachetele rusești loveau în sudul Ucrainei: "Dă-ne armele pentru a opri atacurile rusești, sau Ucraina va escalada contraatacurile asupra aerodromurilor, instalațiilor energetice și a altor ținte strategice ale Rusiei". .

Zelensky a vorbit dintrun complex prezidențial plin de nisip și puternic păzit, care părea aproape gol după mai bine de doi ani de război. Securitatea a fost atât de strânsă, încât a trebuit să-mi predau pixurile din plastic. Dar Zelensky părea la fel de însuflețit și luptător ca atunci când și-a luat poziția sfidătoare în curte atunci când a început războiul.

Zelensky, actorul care a devenit președinte în timpul războiului, este acum în totalitate în acest rol. Își purta hainele obișnuite: un hanorac militar ucrainean și pantaloni de luptă. Arăta mai puțin slăbit aici, pe terenul său, decât în urmă cu aproximativ o lună, la o conferință de securitate din München. Se pare că îi place să fie simbolul unei națiuni aflate în război.

Întârzierea Congresului în aprobarea unui pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari a fost costisitoare pentru Ucraina, a spus Zelensky. Armata nu a putut să planifice operațiuni viitoare în timp ce legislatorii s-au certat timp de aproape șase luni. El a avertizat că forțele ucrainene greu presate ar putea fi nevoite să se retragă pentru a-și asigura linia frontului și a conserva muniția.

„Dacă nu există sprijin din SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nici rachete Patriot, nici bruiaj pentru războiul electronic, nici runde de artilerie de 155 de milimetri”, a spus el. „Înseamnă că ne vom întoarce, ne vom retrage, pas cu pas, cu pași mici.”

Pentru a descrie situația militară, Zelensky a luat o foaie de hârtie și a desenat o diagramă simplă a zonei de luptă. „Dacă ai nevoie de 8.000 de obuze pe zi pentru a apăra prima linie, dar ai, de exemplu, doar 2.000 de obuze, trebuie să faci mai puțin”, a explicat el. "Cum? Desigur, să mă întorc. Scurtez linia frontului. Dacă se sparge, rușii ar putea merge în orașele mari.”

„Încercăm să găsim o cale de a nu ne retrage”, a continuat Zelensky. După capturarea Avdiivka de către Rusia în februarie „Am stabilizat situația datorită măsurilor inteligente ale armatei noastre”. Dacă frontul rămâne stabil, el a spus că Ucraina poate înarma și antrena noi brigăzi în spate pentru a conduce o nouă contraofensivă în cursul acestui an.

Zelensky a rezumat realitatea cu sumă zero a acestui conflict: „Dacă nu faci pași înainte pentru a pregăti o altă contraofensivă, Rusia îi va face. Asta am învățat în acest război: dacă nu o faci, Rusia o va face.”

Când am întrebat dacă Ucraina rămâne fără interceptori și alte arme de apărare aeriană pentru a-și proteja orașele și infrastructura, el a răspuns: „Este adevărat. Nu vreau ca Rusia să știe ce număr de rachete de apărare antiaeriană avem, dar în principiu, ai dreptate. Fără sprijinul Congresului, vom avea un deficit mare de rachete. Aceasta e problema. Ne creștem propriile sisteme de apărare aeriană, dar nu este suficient.”

Pe măsură ce dronele, rachetele și bombele de precizie rusești străbat apărarea ucraineană pentru a ataca instalațiile energetice și alte infrastructuri esențiale, Zelensky simte că nu are de ales decât să treacă peste graniță, în speranța de descurajare. Un exemplu este loviturile cu drone ale Ucrainei împotriva rafinăriilor rusești în ultima lună. L-am întrebat pe Zelensky dacă oficialii americani au avertizat împotriva unor astfel de atacuri asupra instalațiilor energetice din interiorul Rusiei, așa cum se zvonește la Washington.

„Reacția SUA nu a fost pozitivă în această privință”, a confirmat el, dar Washingtonul nu a putut limita desfășurarea de către Ucraina a propriilor arme construite acasă. „Ne-am folosit dronele. Nimeni nu ne poate spune că nu putem.”

Zelensky a susținut că ar putea controla atacurile rusești asupra rețelei energetice a Ucrainei doar făcând Rusia să plătească un preț similar. „Dacă nu există apărare aeriană care să ne protejeze sistemul energetic, iar rușii îl atacă, întrebarea mea este: de ce nu putem răspunde? Societatea lor trebuie să învețe să trăiască fără benzină, fără motorină, fără electricitate. … E drept."

„Când Rusia va opri acești pași, ne vom opri”, a spus el.

Ceea ce își dorește urgent Zelensky sunt rachete ATACM-300 cu rază lungă de acțiune, despre care el a spus că ar putea lovi ținte în Crimeea ocupată de ruși, în special aerodromurile de pe care Rusia lansează avioane cu rachete ghidate de precizie care provoacă daune grele. Aceste rachete au lovit recent Odesa și alte câteva ținte.

„Când Rusia are rachete, iar noi nu, ei atacă totul cu rachete: – gaz, energie, școli, fabrici, clădiri civile”, a spus Zelensky.

„ATACM-300, acesta este răspunsul”, a continuat el. El a spus că vrea să folosească rachetele cu rază mai lungă de acțiune nu pentru a ataca teritoriul Rusiei, ci aerodromurile din Crimeea. „Când Rusia știe că putem distruge aceste avioane, nu vor ataca din Crimeea. E ca și cu flota maritimă. I-am împins din apele noastre teritoriale. Acum îi vom împinge de pe aeroporturile din Crimeea.”

Zelensky și-a amintit că la München, în februarie, a scos o hartă a țintelor pe care le-ar putea atinge ATACMS. „Le-am arătat platforme militare precum aeroporturi, sisteme de apărare aeriană și alte locații”, a spus el. Când am întrebat dacă ATACMS sunt pe drum, așa cum se zvonește la Washington, el a râs și a spus: „Nu pot să vă împărtășesc această informație. Scuze.” El a spus că rachetele „nu sunt în Ucraina” acum.

Zelensky și-a prezentat programul pentru o „armată de drone produsă pe plan intern, inclusiv unele care pot ajunge la 1.000 de kilometri sau mai mult în Rusia”. Dar el a avertizat că „dronele nu sunt suficiente pentru a câștiga războiul. … Am putut folosi drone navale pentru a-și împinge flota din apele noastre teritoriale și din întreaga parte de vest a Mării Negre, da. Dar nu este suficient ca să câștigi. Acestea sunt drone, nu rachete.”

L-am întrebat pe Zelensky dacă crede că președintele Biden a fost prea precaut în furnizarea de arme, așa cum acuză uneori criticii. „Cred că este precaut cu privire la atacurile nucleare din Rusia”, a răspuns Zelensky. Opinia lui este că Vladimir Putin nu ar risca un schimb nuclear, dar a recunoscut că liderul rus este imprevizibil: „Este nebun. Nu există nimeni pe lume care să-ți spună 100% ce va face. De aceea Biden este precaut.”

Lecția de război pentru Zelensky, după doi ani de lupte brutale care i-au ucis pe mulți dintre cei mai buni ofițeri și soldați din armata ucraineană, este că Putin ar fi trebuit oprit mai devreme.

Președintele Barack Obama „nu a fost puternic împotriva lui” când Putin a pus mâna pe Crimeea în 2014, a spus Zelensky. „Europa a vrut să aibă securitate la graniță și un mare comerț cu Rusia. Asta a deschis calea către război cu Ucraina.”

„A capturat Crimeea și nu a existat nicio reacție. Nimeni nu l-a împins înapoi. Nimeni nu l-a oprit.” Când am întrebat dacă i-ar fi permis lui Biden să trimită trupe americane în Ucraina pentru a descuraja invazia din februarie 2022, el a spus simplu: „Da”. În retrospectivă, acea demonstrație de forță ar fi putut fi singurul mod în care acest conflict teribil ar fi putut fi evitat.

Zelensky a oferit o caracterizare înfricoșătoare a adversarului său. „Putin este viclean, dar nu este inteligent”, a spus el. „Când te lupți cu o persoană inteligentă, este o luptă cu reguli. Dar când te lupți cu o persoană vicleană, este întotdeauna periculos.”

Privind în perspectivă, Zelensky a spus că opțiunile Ucrainei depind de ceea ce decide Congresul. Până când Ucraina știe că are sprijinul SUA continuu, „vom rămâne acolo unde suntem acum în Est”. El a spus că Ucraina ar putea desfășura operațiuni ofensive limitate, dar „pentru a îi împinge, avem nevoie de mai multe arme”.

„Am pierdut o jumătate de an”, în timp ce Congresul s-a certat, a spus el. „Nu mai putem pierde timpul. Ucraina nu poate fi o problemă politică între partide.” El a spus că criticii ajutorului pentru Ucraina nu au înțeles miza războiului. „Dacă Ucraina cade, Putin va împărți lumea” în prieteni și dușmani ai Rusiei, a spus el.

Zelensky a fost factorul X în acest război, mobilizându-și țara și o mare parte din lume pentru a rezista agresiunii ruse. Mi-aș dori ca membrii Congresului care se opun să ajute Ucraina să-l fi ascultat pe liderul ucrainean vorbind despre prețul pe care Ucraina l-a plătit pentru sfidarea sa – și despre riscurile pe care le așteaptă Statele Unite dacă nu sunt alături de prietenii săi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră