Zelensky îl îndeamnă pe Trump să dezvaluie presupusul său plan de pace pentru Ucraina

20 Sep 2023
Zelensky îl îndeamnă pe Trump să dezvaluie presupusul său plan de pace pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-a îndemnat marți pe fostul președinte Donald Trump să facă publice detaliile unui plan aparent despre care favoritul republican din 2024 susține că va pune capăt războiului din Ucraina „în termen de 24 de ore”, scrie New York Post

Trump, în vârstă de 77 de ani, s-a lăudat în mai multe interviuri și evenimente de campanie că, dacă va fi ales președinte anul viitor, va conduce negocierile de pace între Zelensky și președintele rus Vladimir Putin și va rezolva conflictul într-o zi. 

Cu toate acestea, fostul comandant șef a refuzat să ofere detalii despre abordarea pe care ar urma să o ia pentru a pune capăt războiului care durează de aproape 19 luni. 

„El poate să-și împărtășească public ideea acum, să nu piardă timpul, să nu piardă oameni și să spună: „Formula mea este să opresc războiul și să opresc toată această tragedie și să opresc agresiunea rusă”, a declarat Zelensky la CNN . „Și să spună, cum vede el, cum să împingem rusul afară de pe pământul nostru. Altfel, el nu prezintă ideea globală a păcii”.

Zelensky a menționat că orice acord de pace care prevede ca Ucraina să cedeze pământul Rusiei ar fi inacceptabilă.  

„Deci [dacă] ideea este cum să luăm o parte din teritoriul nostru și să-i dăm lui Putin, aceasta nu este formula de pace”, a spus liderul ucrainean. 

Începând cu februarie, Trump și-a prezentat planul secret de soluționare a războiului. 

„Poate fi negociat în 24 de ore”, a spus Trump pe 2 februarie.

„Trebuie să se facă din biroul președintelui și trebuie să-i aduci pe amândoi într-o cameră și sunt lucruri pe care le pot spune fiecăruia dintre ei — pe care nu le voi dezvălui acum — lucruri care vor garanta că acest război se va termina imediat. Ei trebuie să o facă.”

În martie, fostul președinte a declarat, în mod simila că negocierile între el, Zelensky și Putin vor fi „ușoare”. 

„Dacă nu se rezolvă [până la următoarea inaugurare prezidențială], o voi rezolva în 24 de ore cu Zelensky și cu Putin și va avea loc o negociere foarte ușoară, dar nu vreau să vă spun despre ce este vorba, deoarece atunci nu pot folosi acea negociere”, a spus Trump. 

Când a fost întrebat duminică la emisiunea „Meet the Press” de la NBC dacă înțelegerea lui i-ar permite lui Putin să păstreze pământul pe care l-a luat în Ucraina, Trump a răspuns: „Nu, nu. Aș face o afacere corectă pentru toată lumea. Nu, aș fi corect.”

Zelensky a ținut marți un discurs la Organizația Națiunilor Unite din Manhattan, cerând liderilor lumii să „acționeze uniți pentru a învinge agresorul”.

El a urcat pe scenă la câteva ore după ce președintele Biden a cerut unitatea internațională împotriva ofensivei Rusiei în declarațiile sale în fața Adunării Generale a ONU. 

Președintele ucrainean va călători joi la Washington , unde se va întâlni cu Biden la Casa Albă și cu președintele Camerei Kevin McCarthy și alți lideri ai Congresului la Capitol Hill, pe fondul scepticismului republican în creștere cu privire la trimiterea de miliarde de dolari în mai mult ajutor pentru Ucraina. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră