Duminică dimineața devreme, protestatarii chinezi au arătat o ostilitate rară față de președintele chinez și Partidul Comunist, scrie Le Figaro.
Protestele contra izolării au izbucnit în zorii zilei de duminică (27 noiembrie) la Shanghai, au raportat martori oculari, în timp ce furia crește în China față de politica draconiană a guvernului „zero Covid” de aproape trei ani.
Potrivit unui martor ocular, sute de oameni au manifestat în tăcere duminică după-amiază în centrul Shanghaiului, fluturând flori albe și coli albe de hârtie - care au devenit un simbol al protestului împotriva cenzurii - la mai multe intersecții, înainte de a fi dispersați de poliție.
Un alt protest avusese deja loc în noaptea precedentă. Un videoclip difuzat pe scară largă pe internet și geoetichetat de AFP arăta oameni strigând „ Xi Jinping, demisionează!” și atacă, de asemenea, Partidul Comunist Chinez, o foarte rară demonstrație de ostilitate față de președinte și regim din capitala economică a țării, supusă la începutul anului la o izolare istovitoare de două luni.
Manifestation de plusieurs centaines voire quelques milliers de personnes à #Shanghai ce soir, notamment contre la stratégie #ZéroCovid et ses conséquences.
— Nicolas Berrod (@nicolasberrod) November 26, 2022
"Nous voulons la liberté !", "Xi Jinping démission !"pic.twitter.com/CmECfXenMR
Primul protest a avut loc duminică în zorii zilei pe strada Wulumuqi - numele mandarin pentru orașul Urumqi din Xinjiang (vest), unde zece persoane au murit joi într-un incendiu. Multe postări care circulă pe rețelele de socializare din China acuză măsurile anti-Covid că au agravat această tragedie, multe mașini parcate din cauza izolării pe aleea îngustă care duce la clădirea în flăcări împiedicând sosirea ajutorului.
O persoană care a participat duminică la prima demonstrație de la Shanghai a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că a sosit în jurul orei două dimineața. „Un grup de îndoliați a depus flori pe trotuar, un alt grup a scandat sloganuri ”, a spus acest martor. „Au fost câteva bătăi minore, dar în general poliția a fost civilizată”, a continuat el. „Este o nebunie să știi că, în aceste circumstanțe, mai sunt atât de mulți oameni curajoși care ies în evidență ”, a exclamat el. Mai mulți martori au relatat că cel puțin două persoane au fost luate de forțele de securitate.
Între 200 și 300 de studenți de la prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing au manifestat duminică în campusul lor, potrivit unui martor ocular intervievat de AFP și imagini postate pe rețelele de socializare. Martorul a relatat că în jurul orei 11:30 a.m. (03:30 GMT), o elevă a început prin a ține o foaie de hârtie albă și i s-au alăturat alte femei. „ Am cântat imnul național și Internațional, și am scandat: „libertatea va triumfa”, „fără teste PCR, vrem mâncare”, „nu închiderilor, vrem libertate”, a spus din nou acest martor.
„Nu este o viață normală!”
Pe internet, videoclipurile au arătat o mulțime adunata în afara cantinei universitare, adunată în jurul unui vorbitor care a strigat: „Nu e o viață normală, ne-am săturat. Viețile noastre nu erau așa înainte! Un alt videoclip aparent luat din aceeași locație arăta studenți strigând, „ democrație și stat de drept, libertatea de exprimare ”, dar a fost eliminat rapid de pe internet.
Un priveghi în memoria victimelor incendiului de la Urumqi a avut loc și la Universitatea din Peking, vecină Universitatea Tsinghua. Potrivit unui student care a participat, protestatarii au început să se adune sâmbătă seara în jurul miezului nopții în campus, iar mulțimea a ajuns la între 100 și 200 de persoane. „ Am auzit oameni strigând: „nu testelor Covid, da libertății” ”, a spus el, arătând AFP fotografii și videoclipuri care coroborează declarațiile sale.
Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat și o veghe majoră la Institutul de Comunicații din Nanjing (est), precum și mici adunări în Xian, Wuhan (centru) și Guangzhou (sud), dar autenticitatea acestor imagini nu a putut fi verificată de AFP. Hashtag-urile legate de proteste au fost cenzurate pe platforma Weibo, iar videoclipurile sensibile au fost șterse de pe site-urile de partajare Duoyin și Kuaishou.
În ultimele zile au avut loc deja proteste sporadice și uneori violente în toată țara, inclusiv la cea mai mare fabrică de iPhone din lume din centrul Zhengzhou, precum și în Urumqi după incendiu. În ciuda mai multor vaccinuri disponibile, și spre deosebire de restul lumii, China continuă să impună închideri masive de îndată ce apare cel mai mic caz, să îi pună în carantină în centre pe cei care testează pozitiv și să solicite teste PCR aproape zilnice pentru acces spre locuri publice.
Oboseala este mare după aproape trei ani de restricții drastice. Iar o serie de cazuri importante în care serviciile de urgență ar fi fost încetinite de restricții de sănătate, cu consecințe fatale, au alimentat nemulțumirea publicului. China a înregistrat duminică 39.506 de cazuri de Covid, un record zilnic care rămâne foarte scăzut în comparație cu cifrele înregistrate în alte părți ale lumii în apogeul pandemiei.
Manifestation de soutien à Urumqi à Shanghai, et contre la politique sanitaire. "Nous voulons la liberté, la démocratie la liberté d'expression de la presse" demandent les jeunes rassemblés (Je laisse les sinisants apprécier ce dernier slogan). Je n'ai jamais vu ça en Chine pic.twitter.com/nTSxRre1NP
— Simon Leplâtre (@SLeplatre) November 26, 2022
Des manifestants se rassemblent de nouveau aujourd'hui à Shanghai sur la rue d'Urumqi #China #Chine pic.twitter.com/LGwNl1Nijk
— Anonyme Citoyen (@AnonymeCitoyen) November 27, 2022
Flori pe trotuar