La fabrica gigantică Foxconn, cu 200.000 de angajați, un subcontractant Apple, au avut loc scene de revoltă, scrie Le Figaro.
Revolte #Foxconn: Hashtagul care circulă pe rețelele sociale chineze pare să fi fost cenzurat. Dar furia și protestele sunt mai răspândite ca niciodată în Zhengzhou, capitala provinciei Henan din centrul Chinei, unde se află fabrica Foxconn, cel mai mare site de producție de iPhone din lume. Rețelele de socializare Twitter și Weibo arată o mulțime de lucrători care mărșăluiesc împotriva oamenilor în costume de protecție albă, precum și împotriva poliției. Circula videoclipuri care arată un bărbat cu fața însângerată, muncitori care sparg camere CCTV și geamuri și imagini cu gaze lacrimogene. Grupul taiwanez Foxconn a confirmat „violența" la uriașul său sit Zhengzhou.
Angajații manifestă împotriva condițiilor lor de viață foarte degradate prin măsurile draconice adoptate de autorități în cadrul luptei împotriva Covid-19. În octombrie, site-ul, poreclit iPhone City, unde lucrează și locuiesc între 200.000 și 300.000 de chinezi, la fața locului în cămine uriașe pentru majoritatea dintre ei, s-a confruntat cu o creștere a cazurilor de coronavirus. Ca parte a politicii foarte stricte a Chinei „zero Covid”, fabrica a fost închisă.
Aceste măsuri și condițiile precare de viață, în special penuria de hrană în uzina izolată de lume ceea ce a făcut ca sute de muncitori să fugă. Revolta vizează și gestionarea situației de către cel mai mare producător contractual din lume. „Dă-ne salariul!” „au scandat muncitorii, în timp ce alții s-au plâns că împart căminele cu colegii care au fost testați pozitiv pentru Covid-19.
Disidența deschiă este foarte rară în China, unde autoritățile exercită un control puternic. Scenele din ultimele zile marchează o escaladare a neliniștii pe site-ul furnizorului Apple și îl transformă într-un simbol al unei creșteri periculoase a frustrării chinezilor față de regulile ultra-dure împotriva Covid-19.
20 bus de policiers armés ont été transférés de la ville de Luoyang pour réprimer les travailleurs de #Foxconn après qu'ils aient tenté de s'échapper de la cité de l'iPhone à #Zhengzhou #CCPChina pic.twitter.com/JVlVhV4CW7
— Brainless Monkez (@BrainlessMonkez) November 23, 2022
Nicio voință a Beijingului de a-și relaxa politica
Imaginile televizate ale spectatorilor care participă fără mască la Cupa Mondială de fotbal alimentează, de asemenea, furia chinezilor. O scrisoare deschisă în care se întreabă dacă China se află „pe aceeași planetă” cu Qatar a fost postată marți pe WeChat înainte de a fi cenzurată.
De la descoperirea virusului în orașul Wuhan, la sfârșitul anului 2019, Beijingul a urmat o politică de sănătate „zero Covid”, care implică închideri stricte, carantine pentru persoanele care testează pozitiv și teste PCR aproape zilnice. Studenții și lucrătorii sunt uneori închiși săptămâni întregi în campusuri sau locuri de producție, fără a se putea deplasa liber.
Și Beijingul nu arată nicio dorință de a-și relaxa politica. La Congresul Partidului Comunist care a prelungit mandatul președintelui Xi Jinping luna trecută, autoritățile și-au afirmat dorința de a urma această strategie, care se intensifică odată cu deteriorarea continuă a situației sănătății. Măsurile neoficiale de izolare s-au înmulțit, în special în clădirile rezidențiale și blocurile din Beijing, unde a fost atins un vârf de cazuri marți. În acea zi, China a raportat 28.883 de noi persoane infectate, un nivel apropiat de recordul atins în aprilie. Mall-urile și parcurile din Beijing au fost închise, în timp ce multe alte orașe au impus noi restricții miercuri.
China este ultima economie majoră care încă încearcă să stopeze răspândirea coronavirusului prin blocarea orașelor sau cartiere și impunând teste de screening pentru milioane de oameni. În total, localitățile care reprezintă aproape o cincime din PIB-ul total al Chinei sunt supuse unei anumite forme de blocare sau restricții, calculează firma japoneză de brokeraj Nomura.
Perspectivele pentru cea de-a doua cea mai mare economie din lume se întunecă în timp ce se confruntă cu prima sa iarnă de luptă cu varianta extrem de contagioasă Omicron. „ Există puține șanse ca autoritățile să își inverseze politica „zero Covid” în această iarnă, totuși, riscul ca eforturile de a limita pandemia să eșueze este semnificativ ”, prognozează analiştii de la Capital Economics.
Următoarele câteva săptămâni ar putea fi cele mai grave din China de la începutul pandemiei
Economia capitalului
Economiștii, dintre care mulți cred că o relaxare semnificativă a restricțiilor este puțin probabilă înainte de martie sau aprilie, avertizează asupra riscului unei prelungiri a închiderilor. Fondul Monetar Internațional (FMI) îndeamnă China să-și recalibreze în continuare strategia Covid-19 și să crească ratele de vaccinare. O încetinire mai accentuată decât se aștepta în China, care ar afecta în special cererea internă, ar afecta țări precum Japonia, Coreea de Sud și Australia, care exportă produse și materii prime în valoare de sute de miliarde de dolari către a doua economie a lumii. „Următoarele câteva săptămâni ar putea fi cele mai grave din China de la începutul pandemiei, atât pentru economie, cât și pentru sistemul de sănătate”, rezumă Capital Economics.
現場最新狀況,大白情況有點不妙啊???????????? pic.twitter.com/iKJ6PGBH4n
— |半澤.彎樹❤️????????????????????????Friendships❤️ (@lolc936163) November 23, 2022
#Chine. Affrontem*nts à l’usine #Foxconn de #Zhengzhou qui fabrique les #IPhone
— Neruda57 ????????️???? (@Neruda57) November 23, 2022
Les ouvriers se révoltent ….
pic.twitter.com/6QPzGCZmdO