X denunță acțiunile UE: "Un act de cenzură politică fără precedent"

05 Apr 2025
X denunță acțiunile UE: "Un act de cenzură politică fără precedent"

„Un act de cenzură politică fără precedent”: riposta este semnată de contul oficial X. În timp ce Uniunea Europeană se pregătește să aplice o sancțiune posibil mai mare de un miliard de dolari împotriva platformei lui Elon Musk, UE și SUA se adâncesc într-o luptă pentru reglementarea conținuturilor, puterea gigantilor privați și o concepție asupra libertății de exprimare care acum divide continente întregi.

Pe 4 aprilie 2025, contul oficial al Global Government Affairs al platformei X a publicat un mesaj ferm, în care critică vehement Comisia Europeană pentru presupusele planuri de a iniția acțiuni coercitive împotriva platformei. Mesajul vine în contextul tensiunilor continue dintre X și Uniunea Europeană (UE), generate de aplicarea Legii Serviciilor Digitale (DSA), care reglementează platformele digitale pentru a combate conținutul ilegal și dezinformarea.

„Dacă informațiile potrivit cărora Comisia Europeană ia în considerare acțiuni coercitive împotriva X sunt corecte, acest lucru reprezintă un act de cenzură politică fără precedent și un atac asupra libertății de exprimare. X a depus eforturi considerabile pentru a respecta Legea Serviciilor Digitale a UE și vom folosi toate opțiunile pe care le avem la dispoziție pentru a ne apăra afacerea, pentru a ne proteja utilizatorii și pentru a apăra libertatea de exprimare în Europa.”

se spune în mesajul contului oficial X

Potrivit New York Times, Comisia Europeană se pregătește să impună lui X, fostul Twitter, o sancțiune istorică care ar putea depăși un miliard de dolari. În mirare: încălcări repetate ale Digital Services Act (DSA), textul emblematic al Uniunii menit să reglementeze marile platforme digitale și responsabilitatea acestora pentru difuzarea conținutului ilicit.

Legea Serviciilor Digitale, intrată în vigoare în 2023, obligă platformele digitale să combată conținutul ilegal, inclusiv discursul de incitare la ură și dezinformarea, iar X a fost vizată de investigații încă din decembrie 2023 pentru presupuse încălcări legate de postări după atacurile Hamas asupra Israelului.

În 2024, Elon Musk, proprietarul X, a acuzat UE că i-a oferit un „acord secret” pentru a cenzura conținut în schimbul renunțării la amenzi, acuzație negată de comisarul european Thierry Breton. Președintele FCC al SUA, Brendan Carr, a criticat DSA în martie 2025, numind-o o amenințare la adresa libertății de exprimare și avertizând că ar putea restricționa excesiv exprimarea online, reflectând o dezbatere transatlantică mai largă.

X a fost amendată anterior de UE în 2024 pentru practici precum utilizarea înșelătoare a bifelor albastre și lipsa de transparență în publicarea datelor, ceea ce a intensificat conflictul cu autoritățile europene.

Mesajul X face parte dintr-o serie de reacții care apără libertatea de exprimare, un principiu pe care platforma l-a promovat constant, mai ales sub conducerea lui Musk. DSA impune reguli stricte platformelor cu peste 45 de milioane de utilizatori lunar în UE, categorie în care X se încadrează, cerând măsuri precum moderarea conținutului și raportarea transparentă a deciziilor.

Plafonul legal al DSA îi permite să urce până la 6% din cifra de afaceri globală a companiei în cauză. Dar în cazul obiectivului declarat: să facem din X un exemplu și să trimitem un semnal puternic întregului sector, scrie Les NumériquesMusk a promis deja o „bătălie publică” iar  această afacere ar putea retrasa contururile libertății digitale de exprimare în Europa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră