"What?" Orbán îngheață speranțele Ucrainei de a intra în NATO

22 Apr 2023
"What?" Orbán îngheață speranțele Ucrainei de a intra în NATO

Relația zbuciumată a Ungariei cu Ucraina vecină a crescut din nou vineri, când premierul Viktor Orbán a respins visele țării la NATO printr-un tweet de un singur cuvânt, scrie Politico

"What!?"("Ce?!")  a exclamat premierul într-o postare pe Twitter în care răspunde la un articol POLITICO despre declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev, joi, că „locul de drept al Ucrainei este în NATO”.

Relațiile dintre Budapesta și Kiev sunt tensionate. Ungaria a petrecut ani de zile blocând sesiunile la nivel înalt ale NATO cu oficiali ucraineni, aparent din cauza preocupărilor legate de drepturile vorbitorilor de limba maghiară din vestul Ucrainei. 

Și, în ciuda condamnării invaziei pe scară largă a Rusiei, Ungaria a refuzat să trimită arme pentru a-și ajuta vecinul. Înalți oficiali unguri, între timp, continuă să viziteze în mod regulat Moscova și mențin legături strânse cu Kremlinul. În același timp, alăturarea Ungariei cu Turcia în blocarea aderării Suediei la NATO a frustrat capitalele occidentale.

Aliații NATO – inclusiv Ungaria – au decis încă din 2008 că Ucraina se va alătura alianței. Dar drumul Kievului către NATO s-a blocat, iar în septembrie conducerea Ucrainei a cerut o „aderare accelerată” pentru a se alătura. 

Dar problema este foarte sensibilă. Majoritatea aliaților NATO – inclusiv SUA – vor să evite orice mișcare majoră în procesul de aderare a Ucrainei în timp ce războiul este în desfășurare. 

Un grup de membri estici solicită acum ca NATO să dea Kievului un semnal că se apropie de alianță. 

În timpul vizitei sale la Kiev, Stoltenberg a spus că a discutat despre o inițiativă multianuală a NATO pentru a ajuta Ucraina să treacă de la echipamentul militar din epoca sovietică la standardele proprii ale alianței. 

Dar rămâne neclar ce fel de semnal politic vor opta liderii NATO să-i dea președintelui ucrainean Volodimir Zelensky la următorul summit al alianței, programat pentru iulie. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră