Washingtonul intenționează să furnizeze Ucrainei o nouă baterie Patriot și i-au îndemnat pe aliați să facă la fel

15 Mai 2024
Washingtonul intenționează să furnizeze Ucrainei o nouă baterie Patriot și i-au îndemnat pe aliați să facă la fel

Germania a fost de acord să ofere Kievului un alt sistem Patriot, scrie Bloomberg

Administrația Biden lucrează pentru a trimite o baterie suplimentară de apărare aeriană Patriot în Ucraina, au spus oficialii, în timp ce SUA și aliații săi se străduiesc să răspundă cererii țării de mai multe arme pentru a respinge un asalt intens al Rusiei.

SUA încearcă să trimită o singură baterie împreună cu radare, potrivit surselor care au cerut să nu fie identificate. Aliații europeni ai Ucrainei lucrează, de asemenea, la planuri de a trimite la Kiev sisteme suplimentare de apărare aeriană din stocurile lor, au spus sursele.

Patriot este costisitor de realizat și întreținut, iar cele mai multe dintre zecile de sisteme în uz sunt deja în posesia altor țări. Acest lucru a provocat o frustrare tot mai mare din partea oficialilor ucraineni, care au susținut că aliații europeni în special ar trebui să le trimita lor unele dintre sisteme.

„Simt că ma lovesc cu capul de perete, deși sunt diplomat, și asta înseamnă că trebuie să demontez peretele cărămidă cu cărămidă”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba pentru Washington Post în aprilie. „Dar din moment ce acest tip de diplomație nu funcționează, îmi vine să dau cu capul de zid. Pur și simplu nu înțeleg de ce nu se întâmplă.”

La începutul acestui an, Kievul le-a cerut aliaților să furnizeze cel puțin șapte sisteme suplimentare de apărare aeriană, doar Germania răspunzând până acum la această cerere. România și Italia se numără printre statele membre UE care iau în considerare trimiterea de Patriot în Ucraina, au spus unii dintre oameni. Câțiva alții caută să contribuie financiar pentru a susține efortul sau cu piese și rachete.

Pe lângă SUA, alte 16 națiuni au sisteme Patriot, inclusiv un număr de membri NATO - Germania, Grecia, Țările de Jos, Spania, Suedia, Polonia și România - și națiuni non-NATO, cum ar fi Japonia, Coreea, Israel, Kuweit , Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului.

Alte țări, inclusiv Franța și Italia, au sisteme comparabile precum SAMP/T sol-aer. O baterie Patriot include radare și stații de control pentru a identifica, urmări și viza armele inamice, lansatoare de rachete și vehicule de sprijin. Rachetele sistemului sunt fabricate de Lockheed Martin Corp., în timp ce Raytheon Technologies Corp produce elementele radar și de control la sol ale sistemului.

„Patriot și alte apărări antiaeriene sofisticate – fac mai mult decât să protejeze soldații și să salveze vieți civile”, a spus Blinken într-un discurs la Kiev marți. „Ele creează umbrele de siguranță sub care lucrătorii și antreprenorii ucraineni se pot adapta, inova, construi și atrage mai multe investiții străine.”

„De aceea lucrăm fără încetare cu aliați și parteneri pentru a obține mai multă apărare aeriană și pentru a o face rapid”, a spus el.

SUA i-au îndemnat pe aliați să trimită Patriot în Ucraina ca „o chestiune de cea mai mare prioritate”, a declarat luni consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan.

„Și dincolo de Patriot, căutăm și alte sisteme, pentru că credem că există un număr de aliați care au capacități pe care le-ar putea dona și modalități în care Statele Unite le-ar putea ajuta cu nevoile lor de apărare aeriană drept compensatie”, a spus Sullivan.

Întărirea apărării aeriene a Ucrainei a fost o prioritate pentru Casa Albă de când Congresul a adoptat pachetul de securitate națională.

Alte stiri din Externe

Ultima oră