Președintele ales Donald Trump a discutat joi cu președintele rus Vladimir Putin despre războiul din Ucraina, potrivit unor persoane familiare cu apelul. Potrivit Washington Post, Trump a vorbit despre pacea pe continentul european și și-a exprimat interesul pentru o conversație ulterioară pentru a vorbi despre „rezolvarea războiului din Ucraina în curând”.
Președintele ales Donald Trump a discutat joi cu președintele rus Vladimir Putin, prima conversație telefonică între cei doi bărbați de când Trump a câștigat alegerile, au declarat mai multe persoane familiare cu chestiunea.
În timpul apelului din stațiunea sa din Florida, el l-a sfătuit pe președintele rus să nu escaladeze războiul din Ucraina și i-a amintit de prezența militară considerabilă a Washingtonului în Europa, a declarat o persoană familiarizată cu apelul, care a vorbit cu condiția anonimatului.
Cei doi bărbați au discutat despre obiectivul păcii pe continentul european, iar Trump și-a exprimat interesul pentru conversații ulterioare pentru a discuta „rezolvarea războiului din Ucraina în curând”, au spus mai multe persoane.
În campania sa prezidențială, Trump a spus că va pune capăt imediat războiului din Ucraina, deși nu a oferit detalii despre cum intenționează să facă acest lucru. El a semnalat în privat că va sprijini un acord prin care Rusia a păstrat un teritoriu capturat, iar în timpul apelului a ridicat pe scurt problema acestui teritoriu, au spus sursele.
Apelul, care nu a fost raportat anterior, vine pe fondul incertitudinii generale cu privire la modul în care Trump va reseta tabla de șah diplomatică mondială a aliaților și adversarilor SUA după victoria sa decisivă de marți. Trump a declarat joi pentru NBC că a vorbit cu aproximativ 70 de lideri mondiali de la alegeri, inclusiv cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky - un apel căruia i s-a alăturat și Elon Musk .
Guvernul Ucrainei a fost informat despre apelul lui Putin și nu s-a opus cu privire la desfășurarea conversației, au spus două surse. Oficialii ucraineni au înțeles de mult că Trump se va angaja cu Putin pentru o soluție diplomatică pentru Ucraina, au spus oamenii.
Apelurile inițiale ale lui Trump cu liderii mondiali nu sunt efectuate cu sprijinul Departamentului de Stat și al interpreților guvernului SUA. Echipa de tranziție a lui Trump nu a semnat încă un acord cu Administrația Serviciilor Generale, o procedură standard pentru tranzițiile prezidențiale. Trump și consilierii săi sunt neîncrezători în oficialii guvernamentali de carieră, după scurgerile de stenograme ale apelurilor prezidențiale din timpul primului său mandat. „Îl sună direct [Trump]”, a spus unul dintre cei familiarizați cu apelurile.
„Președintele Trump a câștigat decisiv alegerile istorice, iar liderii din întreaga lume știu că America va redeveni important pe scena mondială. De aceea, liderii au început procesul de dezvoltare a relațiilor mai puternice cu al 45-lea și al 47-lea președinte, deoarece el reprezintă pacea și stabilitatea globală”, a declarat Steven Cheung, directorul de comunicații al lui Trump, într-un e-mail.
Moscova a răspuns inițial cu răceală la victoria lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând reporterilor că Putin nu intenționează să-l sune pe viitorul președinte al „o țară neprietenoasă care este implicată direct și indirect într-un război împotriva statului nostru”.
Dar, joi, Putin l-a felicitat public pe Trump pentru victoria sa, lăudând răspunsul său „bărbătesc” la tentativa de asasinat din Pennsylvania și a spus că este „gata” să vorbească cu Trump.
Peskov nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Duminică mai devreme, un jurnalist de la postul rusesc de televiziune de stat Rossiya, Pavel Zarubin, a publicat un interviu cu Peskov în care purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că semnele pentru o îmbunătățire a relațiilor sub președinția lui Trump sunt „pozitive”.
„Trump a vorbit în timpul campaniei sale despre cum vede totul prin acorduri, că poate face o înțelegere care să-i conducă pe toată lumea la pace. Cel puțin vorbește despre pace, nu despre confruntare și despre dorința de a provoca o înfrângere strategică Rusiei”, a spus Peskov.
În timp ce strategia lui Biden și Harris în relație cu Ucraina era previzibilă, Peskov a adăugat: „Trump este mai puțin previzibil și, de asemenea, este mai puțin previzibil în ce măsură Trump va respecta declarațiile pe care le-a făcut în timpul campaniei electorale. Să așteptăm și să vedem.”
Apelul lui Trump cu Zelensky de miercuri a fost amiabil, dar vine în timp ce oficialii de la Kiev sunt îngrijorați de ce ar putea însemna președinția lui Trump pentru efortul de război, au spus oameni familiarizați cu apelul.
Ucraina are nevoie de mii de miliarde de dolari în sprijin economic și militar în fiecare lună pentru a continua să-și apere inamicul mai mare și mai bine echipat, care a făcut progrese militare semnificative în ultimele luni. Trump s-a plâns de costul războiului pentru contribuabilii americani și a remarcat în privat că Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la o parte din teritoriul său, cum ar fi Crimeea, pentru pace.
Tensiunile dintre Ucraina și campania Trump s-au accentuat în urma vizitei lui Zelensky la un plan de muniție în Pennsylvania în septembrie. Vizita în statul swing a fost criticată ca fiind o cascadorie politică de către aliații lui Trump, inclusiv președintele Camerei, Mike Johnson care a cerut lui Zelensky să- și concedieze ambasadorul în Statele Unite, Oksana Markarova .
Zelensky analizează acum candidații pentru a o înlocui, a spus un oficial din Ucraina. Ambasada Ucrainei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.