Se așteaptă ca liderul chinez să folosească călătoria la Moscova pentru a promova discuții de pace multipartite. Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing în februarie anul trecut, cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie WallStreetJournal.
Liderul chinez Xi Jinping se pregătește să viziteze Moscova pentru un summit cu președintele Rusiei în următoarele luni, potrivit unor surse familiarizate cu planul.
Beijingul spune că vrea să joace un rol mai activ pentru a pune capăt conflictului, iar oamenii familiarizați cu planurile de călătorie ale lui Xi au spus că o întâlnire cu Putin ar face parte dintr-un impuls pentru discuții de pace multipartite și ar permite Chinei să-și reitereze apelurile ca armele nucleare să nu fie folosite.
Capitalele occidentale și-au exprimat scepticismul față de inițiativa Chinei, ale cărei linii generale au fost prezentate pentru prima dată săptămâna trecută de către principalul diplomat al țării, Wang Yi, la Conferința de securitate diplomatică de la München.
Aranjamentele pentru vizită sunt într-un stadiu incipient și calendarul nu a fost finalizat, au spus oamenii. Xi ar putea vizita în aprilie sau la începutul lunii mai, au spus ei, când Rusia își sărbătorește victoria din cel de-al doilea război mondial asupra Germaniei, un eveniment pe care Kremlinul l-a folosit anul trecut pentru a compara liderii aleși ai Ucrainei cu naziștii.
De când Putin a ordonat armatelor sale să intre în Ucraina anul trecut, războiul a luat zeci de mii de vieți, a strămutat milioane de oameni și a trimis unde de șoc pe piețele energetice și economia globală.
Domnul Wang a sosit marți după-amiază la Moscova, într-o călătorie pe care Ministerul de Externe al Beijingului a prezentat-o drept o oportunitate de a discuta despre relațiile China-Rusia și „probleme internaționale și regionale de interes comun”.
Wang s-a întâlnit inițial cu Nikolai Patrușev, puternicul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit relatărilor din presa de stat rusă și chineză, potrivit cărora ambii au citat cooperarea dintre țări.
Potrivit agenției de știri Xinhua din China, cele două părți au convenit să continue să consolideze cooperarea și să depună mai multe eforturi pentru a îmbunătăți guvernanța globală, opunându-se în același timp introducerii unei „mentalități de război rece”.
Scurtul raport al Xinhua a spus că cele două părți au făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la problema Ucrainei. Nu a elaborat.
Potrivit presei de stat ruse, RIA Novosti, Wang a fost mai declarativ. „Relațiile chino-ruse sunt solide ca stânca și vor rezista oricărui test al situației internaționale în schimbare”, i-a spus Wang lui Patrușev, potrivit RIA.
Agenția de stat rusă de știri TASS a declarat că cei doi au vorbit despre importanța aprofundării coordonării ruso-chineze. Agenția l-a citat pe dl Patrușev spunând că „cursul spre dezvoltarea unui parteneriat strategic cu China este o prioritate absolută pentru politica externă a Rusiei. Relațiile noastre sunt valoroase în sine și nu sunt supuse unei conjuncturi externe.”
Dl Patrușev i-a spus domnului Wang că așa-numitul Occident colectiv desfășoară o campanie pentru „stăpânirea Rusiei și Chinei, pentru aprofundarea coordonării ruso-chineze și a interacțiunii [lor] pe arena internațională”, potrivit RIA.
TASS a spus că diplomatul chinez ar trebui să se întâlnească miercuri cu omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov.
În Germania, Wang a spus că China va emite un document de poziție cu privire la Ucraina în această săptămână, programat pentru prima aniversare a invaziei Rusiei.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, vorbind marți la sediul NATO, a declarat că s-a întâlnit cu domnul Wang și a auzit elemente cheie ale planului Chinei. El a spus că Kievul așteaptă textul integral înainte de a trage concluzii, dar a spus că principiul integrității teritoriale va trebui să fie o piatră de temelie.
„Pentru că dacă vreo țară ajută Rusia să distrugă integritatea teritorială a Ucrainei, atunci principiul este subminat și mesajul este clar: oricine altcineva poate face asta în orice altă situație specifică de pe harta lumii”, a spus el.
Orice schimbare publică către o poziție mai neutră ar reprezenta o schimbare semnificativă pentru Beijing. Xi și Putin au pus câteva săptămâni înaintea războiului pe marginea Jocurilor Olimpice de iarnă, emitând o declarație comună prin care contestă ordinea mondială condusă de SUA și declară o prietenie „fără limite”.
Beijingul a oferit de atunci sprijin diplomatic Moscovei și un colac de salvare economic pe fondul sancțiunilor occidentale. China a cumpărat petrol și gaze rusești și a vândut microcipuri și alte tehnologii avansate care au utilizări militare.
Noua poziție publică a Beijingului este parțial menită să contracareze neîncrederea crescândă față de China în lumea occidentală și formarea de blocuri geopolitice în jurul securității și tehnologiei, au spus oamenii. China este, de asemenea, îngrijorată de faptul că Rusia, un partener cheie în concurența sa sporită cu Occidentul, ar putea fi semnificativ slăbită dacă s-ar confrunta cu noi eșecuri sau înfrângeri semnificative în Ucraina.
SUA au crescut presiunea asupra Chinei în privința poziției sale față de Ucraina. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat în weekend că China se gândește să furnizeze arme Rusiei. Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că SUA este țara care a furnizat arme pentru război.
Într-un discurs la Conferința de Securitate de la München, vicepreședintele SUA Kamala Harris a avertizat că sprijinul sporit al Chinei pentru Rusia în Ucraina nu va servi decât la „continuarea uciderii și subminarea în continuare a ordinii bazate pe reguli”.
Oficialii occidentali au reacționat cu scepticism la planul de pace al domnului Wang. Sâmbătă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat ideile Chinei „destul de vagi” și a remarcat că China, membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, nu a decis să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei, pe care el l-a numit o încălcare ale celor mai mari principii de bază ale Cartei Națiunilor Unite.
O serie de oficiali europeni, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, au declarat în ultimele luni că ar dori ca China să joace un rol într-o soluție diplomatică a conflictului, remarcând influența Beijingului asupra Rusiei. Și există o recunoaștere în Europa că există o presiune tot mai mare din partea țărilor din Africa, America Latină și din alte părți pentru o inițiativă de pace reînnoită, pentru a încerca să inverseze efectele economice ale prețurilor mai mari ale energiei și alimentelor asupra restului lumii.
După ce Wang s-a întâlnit cu Macron la Paris săptămâna trecută, președinția franceză a declarat într-o declarație că ambii „și-au exprimat același obiectiv de a contribui la pace în conformitate cu dreptul internațional”.
Cu toate acestea, speranțele europene pentru o contribuție chineză la o rampă diplomatică a conflictului se confruntă cu preocupările occidentale tot mai mari cu privire la sprijinul Chinei pentru Rusia, inclusiv temerile că Beijingul ar putea fi pregătit să furnizeze arme letale Moscovei.
„Nu poți fi un mediator cinstit, pe de o parte, și, pe de altă parte, să oferi agresorului arme”, a spus un oficial occidental. Oficialul a adăugat că nu există nicio dovadă că China ar fi furnizat arme, dar orice mișcare de a face acest lucru ar fi extrem de escaladă. În general, oficialii occidentali au spus că condițiile pentru intermedierea păcii în Ucraina nu sunt în vigoare, având în vedere ocupația continuă a Rusiei și refuzul de a se retrage.
Efortul Chinei de a juca un rol mai vizibil asupra Ucrainei este în concordanță cu ambiția domnului Xi de a crește influența țării. Cu toate acestea, mai mulți oficiali chinezi au avertizat că vor exista impedimente majore în realizarea unei descoperiri diplomatice și orice acord ar putea necesita exercitarea presiunii asupra Rusiei, ceea ce China a fost reticentă să facă.
„China va trebui să fie capabilă nu numai să ceară pace, ci și să prezinte o viziune despre cum arată o reglementare a războiului”, a spus Yun Sun, directorul programului pentru China la Stimson Center, un think tank de la Washington. „A cere pace este ieftin și ușor. Dar ce este dispusă să facă China pentru ca acest lucru să se întâmple?”
Cel mai ambițios efort al Chinei de a juca rolul de pacificator global a avut loc la începutul anilor 2000, când a lansat discuții cu șase părți menite să reducă programul de arme nucleare al Coreei de Nord în schimbul unui ajutor. Discuțiile, care au inclus SUA, au eșuat în 2008, când Coreea de Nord s-a retras, în ciuda faptului că se bazau în mare măsură pe sprijinul economic din partea Beijingului.
Noua abordare a lui Xi va fi un test al relației Beijingului cu Moscova. Liderul chinez are o legătură strânsă cu Putin și se vizitează în mod regulat.
Putin a spus în decembrie că comerțul dintre Moscova și Beijing ar trebui să crească cu aproximativ 25% față de anul precedent și a prezis că comerțul total între cele două națiuni va ajunge la 200 de miliarde de dolari până în 2024. Pe măsură ce vânzările Rusiei de petrol și gaze către Europa au scăzut, China a devenit un cumpărător important. Rusia a început, de asemenea, să își intensifice utilizarea monedei Chinei, yuanul.
Dacă Xi se abține de la a pune presiuni semnificative asupra lui Putin, el ar putea afecta și mai mult relația sa cu națiunile europene.
Liderul chinez este așteptat să încheie două evenimente în martie — întâlniri parlamentare anuale și Forumul pentru Dezvoltare Chinei, o conferință economică sponsorizată de Beijing — înainte de a călători în Rusia și, eventual, în alte țări europene, potrivit persoanelor familiare cu discuțiile.
Oferta Chinei de a forma potențiale negocieri de pace se confruntă cu o primire rece în rândul celor mai fideli susținători ai Ucrainei de pe continent, care văd Beijingul ca un avocat al încercărilor Rusiei de a-și consolida câștigurile teritoriale, mai degrabă decât un intermediar de bună-credință. Țările care se învecinează cu Rusia sau Ucraina vor să vadă Kievul recâștigând cât mai mult teritoriu posibil și să încheie orice acord de pace în condițiile sale suverane, cum ar fi propunerea în 10 puncte a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a pune capăt războiului.
„Există deja un plan de pace pentru Ucraina pe masă”, a declarat Jan Lipavský, ministrul de externe ceh, referindu-se la planul prezentat de domnul Zelensky. „Acesta este cel pe care îl susțin.”