Relațiile dintre China și Rusia sunt „solide ca stânca”, spune ministrul chinez de externe

21 Feb 2023
Relațiile dintre China și Rusia sunt „solide ca stânca”, spune ministrul chinez de externe

Relațiile dintre China și Rusia sunt „solide ca stânca” și vor trece orice test al actualei situații internaționale variabile, a declarat astăzi șeful diplomației chineze, Wang Yi, după o întrevedere cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, SwissInfo

„Relațiile chino-ruse sunt mature și solide ca piatra, vor rezista testelor acestei situații internaționale variabile”, a spus diplomatul chinez, citat de agenția TASS.

Wang și-a exprimat încrederea că „există șanse bune de a continua interacțiunea strategică strânsă și contactele noastre în apărarea intereselor noastre strategice”.

Reprezentantul diplomației chineze a apreciat foarte mult contribuția Rusiei la consolidarea interacțiunii strategice dintre Moscova și Beijing și a asigurat că China este dispusă să „apere cu hotărâre” interesele naționale și cooperarea reciproc avantajoasă „în toate direcțiile”.

„La sfârșitul anului trecut, în cadrul întâlnirii liderilor noștri, aceștia au elaborat planul de dezvoltare viitoare a relațiilor bilaterale”, a amintit el.

În special, el a subliniat că ambele țări, „în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, au o mare responsabilitate pentru pacea pe planeta noastră”.

Este de așteptat ca în această miercuri Wang, sosit la Moscova după ce a participat la Conferința de Securitate de la München, să se întâlnească și cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cu care va aborda, printre altele, conflictul din Ucraina.

China a lansat o inițiativă de pace în Ucraina și Wang însuși a asigurat în urmă cu două zile la München că Ucraina și Moscova ar trebui să înceapă negocieri directe privind pacea, pentru a ajunge la un acord politic.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat, la rândul său, că nu este exclusă o întâlnire între Wang și Putin.

Vizita șefului diplomației chineze în capitala Rusiei vine în momentul în care prima aniversare de la începerea campaniei de război rusești în Ucraina este pe cale să se împlinească.

Wang a declarat luni că China dorește să colaboreze cu țările care sunt interesate să ajungă la un acord de pace în Ucraina și să obțină o încetare a focului cât mai curând posibil.

Alte stiri din Externe

Ultima oră