Vremea bună a dus la creşterea numarului de refugiaţi

22 Apr 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Vremea bună a dus la creşterea numarului de refugiaţi

Numărul de refugiaţi care ajung în Grecia din Turcia este într-o vădită creştere în ultimele zile,scrie agerpres.ro.

Aproximativ 150 de persoane pe zi au ajuns în Grecia în ultimele trei zile, departe de cifrele înregistrate în urmă cu o lună, a adăugat organizația. Însă noile cifre arată o creștere comparativ cu perioada imediat următoare semnării acordului dintre UE și Turcia pentru a opri acest flux.

"Numărul sosirilor în Grecia, care a scăzut aproape la zero în unele zile din această lună, începe să crească din nou", a declarat, într-o conferință de presă la Geneva, purtătorul de cuvânt al OIM, Joel Millman.

"S-ar putea ca acest lucru să se întâmple din cauza îmbunătățirii vremii. Sau ar putea fi vorba de multe alte cauze, cum ar fi și că traficanții devin mai creativi", a afirmat el.

"Este posibil să se întâmple și pentru că există în continuare o cerere mare în Turcia. Oamenii au avut deja nevoie de luni de zile pentru a ajunge în Turcia, iar acolo unde există o voință și unde sunt mijloace, oamenii vor încerca să le satisfacă", a adăugat Millman.

"Asta mai arată și că blocarea completă, care părea să se întâmple în urmă cu o lună, nu mai este posibilă", a subliniat el.

Peste 1,1 milioane de refugiați și imigranți au ajuns în UE anul trecut, majoritatea prin Grecia, venind din Turcia. Însă sosirile zilnice s-au redus semnificativ după intrarea în vigoare a acordului semnat luna trecută de Ankara și Bruxelles.

NATO a trimis de asemenea în luna martie nave în apele Greciei și Turciei din Marea Egee, deși premierul elen Alexis Tsipras a afirmat vineri că solicitările Turciei ridică obstacole în desfășurarea acestei misiuni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră