„Zeci de mii” de reduceri de locuri de muncă sunt planificate în Germania, potrivit declarațiilor consiliului de întreprindere al grupului de automobile, scrie Le Figaro
Principalul grup european de automobile, Volkswagen, dorește să închidă cel puțin trei fabrici și să reducă zeci de mii de locuri de muncă în Germania, a declarat luni consiliul de întreprindere al producătorului, care vorbește despre un plan social „istoric” menit să facă „sângereze” fabricile producătorului. Planul prevede, de asemenea, reducerea tuturor salariilor cu 10% și înghețarea acestora în 2025 și 2026, a indicat el într-un comunicat de presă, vorbind și de transferurile în străinătate a multor activități și departamente ale grupului cu sediul în prezent în Germania.
„Consiliul de administrație vrea să închidă cel puțin trei fabrici VW din Germania. De asemenea, intenționează să reducă dimensiunea tuturor fabricilor rămase în țară”, a declarat într-un comunicat președintele comitetului de întreprindere al grupului, Daniela Cavallo, dezvăluind informațiile transmise acesteia de către conducere. Acesta din urmă nu a reacționat imediat, ci doar prin intermediul unui purtător de cuvânt al partenerilor sociali să poarte discuții „confidențiale” și „interne” .
Potrivit unui articol din cotidianul de afaceri Handelsblatt, grupul intenţionează să economisească în total 4 miliarde de euro. „Următoarea întâlnire pentru discuțiile salariale este stabilită pentru miercuri și este un fapt că Volkswagen se află într-un moment crucial al istoriei sale, situația este gravă și responsabilitatea partenerilor sociali este enormă”, a spus el.
Avertismentul lui Scholz
La Berlin, cancelarul Olaf Scholz, prin intermediul unuia dintre purtătorii de cuvânt ai săi, a avertizat despre un val de disponibilizări. Guvernul vrea să aștepte ca conducerea VW să ia o decizie, dar „poziția cancelarului este clară și anume că angajații nu trebuie să sufere impactul unor eventuale decizii proaste luate de conducerea (Volkswagen) în trecut și că prioritatea trebuie să fie acum păstrarea locuri de muncă ”, a spus Wolfgang Büchner.
Planurile Volkswagen vin pe măsură ce economia germană se cutremura din cauza recesiunii și a șomajului în creștere, contribuind la nepopularitatea puternică a guvernului. Președintele comitetului de întreprindere al producătorului a protestat împotriva „intenției ferme” a Volkswagen de a „sângera șantierele industriale ale grupului” din țară și de a provoca „șomaj în masă” în cadrul mărcii VW, care are 120.000 de angajați în Germania.
Planul prevede, potrivit acesteia, o reducere cu 10% a tuturor salariilor și înghețarea acestora în 2025 și 2026, a afirmat și cotidianul Handelsblatt luni. Comunicatul de presă vorbește și despre transferurile în străinătate a multor activități și departamente ale grupului cu sediul în prezent în Germania. Conducerea gigantului automobilistic a provocat o undă de șoc la începutul lunii septembrie, anunțând proiectul său de restructurare în Germania, abrogând imediat acordul de garantare a forței de muncă în vigoare pe treizeci de ani pentru angajații germani.
Conflict la vedere
Pentru prima dată în istoria de 87 de ani a grupului, conducerea amenințase că va închide unitățile de producție chiar în Germania. Consiliul de întreprindere, care reprezintă angajații și are putere de co-management asupra strategiei companiei, s-a angajat să lupte împotriva acestor planuri. Autoritățile publice germane, prin intermediul statului regional Saxonia Inferioară, unde are sediul VW, sunt și ele acționari și își spun cuvântul. Reprezentanții personalului organizează luni întâlniri de informare în toate fabricile VW din Germania pentru a informa angajații cu privire la măsurile luate de conducere, după două luni de incertitudine.
Brandul suferă de scăderea cererii în mai multe regiuni ale lumii, în special în China, principala sa piață, precum și de scăderea vehiculelor electrice, vânzările cărora sunt în scădere de luni de zile. VW va începe miercuri cea de-a doua rundă de negocieri privind un nou contract colectiv „intern” cu sindicatul industrial IG Metall. Sindicatul cere o majorare a salariului cu 7% și salarii mai bune pentru ucenici, revendicări care rămân departe de părerile conducerii. Sunt posibile greve la cel mai mare angajator industrial din Germania după perioada de dialog social obligatorie din decembrie.