Vladimir Putin nu dă „nicio șansă” contraofensivei ucrainene și îl vede pe Zelensky drept „o rușine pentru poporul evreu”

17 Iun 2023
Vladimir Putin nu dă „nicio șansă” contraofensivei ucrainene și îl vede pe Zelensky drept „o rușine pentru poporul evreu”

Vladimir Putin a vorbit la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, transmis în direct de televiziunea rusă. El a asigurat că contraofensiva ucraineană de respingere a forțelor de la Moscova nu a avut „nicio șansă [de succes] acolo și nici în celelalte zone”, scrie Le Monde.

Forțele ucrainene „și-au folosit așa-numitele rezerve strategice pentru a sparge apărarea [rusă] , pentru a-și consolida propria și pentru a avansa. Niciunul dintre aceste obiective nu a fost atins ”, a spus Putin. El a reafirmat că Ucraina a suferit „pierderi foarte mari” și a considerat că nu poate lupta „mult timp” din cauza epuizării echipamentelor sale militare.

El l-a atacat și pe omologul său ucrainean, acuzând încă o dată Ucraina că se află în mâinile neonaziștilor pentru a-și justifica operațiunea armată.

„Am avut mulți prieteni evrei încă din copilărie. Și ei spun că Zelensky nu este evreu, ci o rușine a poporului evreu. Nu este o glumă ”, a continuat el. Domnul Putin l-a acuzat încă o dată pe președintele ucrainean că „acoperă acești nenorociți de neo-nazi” și că i-a tratat pe colaboratorii naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca pe niște eroi.

„De ce nu suntem ascultați? întrebă el . „Trebuie să luptăm împotriva acestui lucru”, a spus el.„Avem tot dreptul să considerăm obiectivul denazificării Ucrainei drept unul dintre obiectivele cheie”, a adăugat el.

Putin și-a justificat atacul asupra Ucrainei din 24 februarie 2022 pretinzând datoria de a „denazifica” vecinul său, pe care îl acuză de un presupus „genocid” al vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina.

Pentru participarea lui Vladimir Putin la acest forum au fost luate măsuri de securitate „fără precedent” , inclusiv tăierile de comunicații mobile, pe fondul atacurilor ucrainene în creștere în Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră