Viktor Orbàn: "Alegătorii europeni au fost înşelaţi. Dreapta a format o coaliţie de minciuni cu stânga"

27 Iun 2024
Viktor Orbàn: "Alegătorii europeni au fost înşelaţi.  Dreapta a format o coaliţie de minciuni cu stânga"

Viktor Orbán a vorbit despre coaliția minciunilor când a sosit la summitul șefilor de stat și de guvern din UE. Potrivit acestuia, „nu există niciun motiv” pentru a susține acest lucru, „nu putem sprijini acest lucru", scrie Telex

Subiectul principal al întâlnirii de la Bruxelles este de a decide cu privire la repartizarea pozițiilor de vârf ale UE. Premierul ungar a numit o "obrăznicie față de alegători" faptul că, potrivit rapoartelor de presă, cele trei grupuri de centru-partid - Partidul Popular de centru-dreapta, Socialiștii și Liberalii - au convenit în prealabil marți cine va primi posturile.

  • Actuala șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen din Partidul Popular German, va fi nominalizată;
  • socialistul portughez António Costa va fi ales președinte al Consiliului European;
  • iar înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate ar fi liberalul estonian Kaja Kallas.

Potrivit lui Orbán, alegătorii doreau o conducere de dreapta, deoarece majoritatea au votat pentru dreapta, dar Partidul Popular i-a „adunat” și i-a mutat pe unii dintre ei la stânga. Astfel, s-a adunat „coaliția de partid a minciunii și a înșelăciunii”, care este doar despre putere în loc de programe și performanță, iar înțelegerea este „rușinoasă”.

„Nu există niciun motiv pentru care să susținem acest abuz de putere, nu putem sprijini acest lucru”,

Reînnoirea Ursulei von der Leyen mai ales nu este, pentru că ea folosește statul de drept împotriva Ungariei pe baze politice. El a văzut dovada acestui lucru în schimbarea guvernului din Polonia, care, potrivit lui, a fost „sprijinită mereu de aici” folosind instrumentele statului de drept și nu i s-a dat un răspuns când a întrebat dacă guvernul ungar ar putea luați măsuri similare celor de acolo. Astfel, „în opinia noastră, președintele Comisiei Europene nu poate rămâne la locul său, nici nu-l putem susține”.

Ulterior, el a explicat că, pe baza rezultatelor alegerilor, cele mai mari trei facțiuni sunt Partidul Popular, Socialiștii și Euroscepticul ECR în locul liberalilor.

El a deplâns că, dacă formează o majoritate și o opoziție, este similar cu sistemele naționale de partide, dar nu este cazul. aici, pentru că în opinia lui este nevoie de incluziune.

Nu a răspuns pe fond pe cine ar dori să vadă în locul lui Von der Leyen, doar a spus că „am o listă lungă”.

Cele trei familii de partid au, în principiu, majoritatea pentru a accepta decizia, dar colega italiană a lui Orbán, Giorgia Meloni, este și ea nemulțumită, deși Partidul Popular încearcă să negocieze cu ea - spre deosebire de premierul ungar.

Ai reușit să cucerești Bruxelles-ul? Vezi, sunt pe el!

„Luăm totul ca pe un compliment”, a spus el, ca răspuns la faptul că Comisia Europeană a criticat în mod repetat politica economică a Ungariei, cum ar fi impozitele speciale din sectorul selectiv. „Succesul maghiar vine din asta”, potrivit lui, ele contribuie la o creștere mai mare decât în ​​UE. Potrivit lui, ei vor să-și atribuie acest succes.

„Vedeți, sunt pe el”, a răspuns el când a fost întrebat dacă a reușit să captureze „Bruxelles”.

Volodymyr Zelenskyi va participa personal la întâlnire. De asemenea, cu președintele ucrainean a fost semnat un contract privind garanțiile de securitate. Ulterior, pe baza emisiunii din sala rezervată doar șefilor de stat și de guvern, premierul ungar s-a apropiat de el să-i strângă mâna și au stat de vorbă.

Odată cu începerea președinției maghiare a Consiliului UE în câteva zile, el vrea pace și creștere economică, dar nu imigrație. Potrivit acestuia, 95 la sută din program este susținut de marile state membre.

Lucrurile merg bine în Georgia, „aderarea la Uniunea Europeană este OK”, cred că sunt pe drumul cel bun - a răspuns la o întrebare despre situația țării candidate la UE, unde așa-zisa lege a agenților a stârnit controverse . În mai, guvernele ungar și slovac au emis deja o declarație comună cu privire la legislația care, potrivit criticilor lor, stigmatizează civilii în modelul rus.

Am făcut o înțelegere corectă - a declarat el despre Mark Rutte, care a participat la ultima sa întâlnire la summit. 

Potrivit lui Orban, alegerile din Franța (în care se așteaptă să sa castige partidul Național de extremă-dreapta) „vor da soare” și acolo se pot întâmpla „lucruri grozave”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră