Variola de maimuță: agenția de sănătate a Uniunii Africane ar putea declara „o urgență de sănătate publică”

09 Aug 2024
Variola de maimuță: agenția de sănătate a Uniunii Africane ar putea declara „o urgență de sănătate publică”

O nouă tulpină de Mpox, numită și variola maimuțelor, detectată în Republica Democratică Congo (RDC) în septembrie 2023 și apoi raportată în mai multe țări vecine, ridică temeri de răspândire a acestui virus, scrie Le Figaro

Agenția  de sănătate a Uniunii Africane  Africa CDC (Centrele continentale pentru controlul și prevenirea bolilor) va declara „probabil” săptămâna viitoare „o urgență de sănătate publică” în fața epidemiei de Mpox, în curs de desfășurare în mai multe țări africane, a anunțat directorul acesteia joi, 8 august. O nouă tulpină de Mpox, numită și variola maimuțelor, detectată în  Republica Democratică Congo  (RDC) în septembrie 2023 și apoi raportată în mai multe țări vecine, ridică temeri de răspândire a acestui virus.

Această declarație de „urgență de sănătate publică”, care „probabil” va avea loc săptămâna viitoare, este o premieră pentru Africa CDC „de vreme ce acest mandat ne-a fost încredințat în 2023” , a declarat Jean Kaseya jurnaliştilor, directorul acesteia. „Luăm măsurile corespunzătoare, decidem când este o urgență, luăm deciziile adecvate și vorbim cu o singură voce”, a spus Jean Kaseya.

Deja 887 de cazuri și 5 decese

Cel puțin 16 țări de pe continent, din 55, au înregistrat deja cazuri de Mpox, potrivit Africa CDC, cu 887 de cazuri înregistrate săptămâna trecută și cinci decese. Decizia agenției, care va face în special posibilă eliberarea de fonduri și un răspuns continental, vine a doua zi după anunțul de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a unei reuniuni „cât mai curând posibil” a comitetului de urgență pentru a evalua dacă cel mai înalt nivel de alertă ar trebui declarat în fața epidemiei.

„Având în vedere răspândirea Mpox în afara RDC și posibilitatea unei răspândiri internaționale ulterioare în interiorul și în afara Africii, am decis să convoc un comitet de urgență (...) pentru ca el să mă sfătuiască dacă epidemia constituie o urgență de sănătate publică a preocupare internațională”, a declarat miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Această calificare este cea mai mare alertă pe care OMS o poate ridica și șeful OMS este cel care o poate lansa la sfatul comitetului.

Răspândire 

Mpox a fost descoperit pentru prima dată la om în 1970 în ceea ce este acum RDC (fostul Zair), odată cu răspândirea subtipului Clade I (a cărui nouă variantă este o mutație), limitată de atunci în principal la țările din vestul și centrul Africii, pacienții în general. fiind contaminate de animale infectate. În 2022, o epidemie globală, purtată de subtipul cladei 2, s-a răspândit în aproximativ o sută de țări în care boala nu era endemică, afectând în principal bărbații homosexuali și bisexuali.

OMS a decretat apoi alerta maximă în iulie 2022 în fața acestui focar de cazuri în lume, apoi a ridicat-o la mai puțin de un an, în mai 2023. Epidemia provocase aproximativ 140 de decese din aproximativ 90.000 de cazuri. Dar noua tulpină de Mpox, detectată în RDC în septembrie 2023 și numită „Clade Ib” , apoi raportată în mai multe țări vecine, ridică temeri de răspândire a acestui virus. De asemenea, este mai mortal și mai transmisibil decât precedentele și se transmite de la persoană la persoană.

„ Clade Ib” face să apară erupții cutanate pe tot corpul, în timp ce tulpinile anterioare au fost caracterizate prin erupții cutanate localizate și leziuni pe gură, față sau organe genitale. Printre țările în cauză se numără Kenya, Burundi, Rwanda și Coasta de Fildeș, dar RDC este în prezent cea mai afectată țară cu, la 3 august, 14.479 de cazuri confirmate și suspectate și 455 de morți, adică o letalitate de aproximativ 3%, potrivit datelor CDC.

Alte stiri din Externe

Ultima oră