UE riscă să intensifice luptele cu fermierii și companiile din cauza obiectivelor ecologice, scrie Bloomberg
Uniunea Europeană urmează să emită cea mai ambițioasă foaie de parcurs climatică, exact în momentul în care blocul se confruntă cu proteste din partea fermierilor furioși și a unei baze industriale aflate în dificultate, din ce în ce mai alarmată de costurile ridicate ale unei tranziții verzi rapide.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își propune marți o reducere a emisiilor nete cu 90% până în 2040, ca fiind cea mai bună modalitate de a-și atinge obiectivul Green Deal de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Foaia de parcurs pentru climă va fi primul pas către reguli pentru următorul deceniu, care va necesita un stil de viață mai durabil al consumatorilor și restricții asupra întreprinderilor și agriculturii.
Anunțul – care vine după protestele dramatice ale fermierilor din Franța și Belgia din ultimele zile – implică riscuri politice semnificative pentru bloc și pentru von der Leyen. UE este la patru luni distanță de alegerile la nivel de bloc pentru Parlamentul European, în timp ce șefa brațului executiv al UE este de așteptat să își lanseze candidatura pentru un al doilea mandat ca președinte în săptămânile următoare.
Noul obiectiv de emisii, care ar aprofunda reducerile cu 2 puncte procentuale în comparație cu calea actuală, ar putea oferi muniție partidelor mai puțin prietenoase cu clima, într-un moment în care alegătorii se confruntă cu noile reglementări și cu costurile în creștere ale tranziției curate.
„Mă tem că întreaga dezbatere din 2040 va stârni controverse în legătură cu acțiunile climatice, care ar putea fi contraproductive”, a declarat Peter Vis, consilier senior la Rud Pedersen Public Affairs din Bruxelles și fost oficial înalt al UE în domeniul climei. „Comisia pare surdă la preocupările tot mai mari cu privire la accesibilitatea Green Deal. Asta nu îi va face pe oameni să iubească mai mult UE.”
Noul obiectiv va presupune o eliminare mai largă a combustibililor fosili, electrificarea rapidă a sectoarelor de transport rutier și încălzire, o politică industrială consolidată cu mecanisme de finanțare și un plan de atragere a capitalului privat. De asemenea, va fi costisitor, UE estimând că este necesar să investească aproximativ 1,5 trilioane de euro în fiecare an în perioada 2031-2040, potrivit unui proiect văzut de Bloomberg.
Sectorul agricol va fi din ce în ce mai mult un punct cheie. Se estimează că va fi cel mai mare emițător până în 2040, dacă UE nu ia măsuri.
Protestele fermierilor și îngrijorările față de reacțiile alegătorilor au dus deja la un ton mai blând al foii de parcurs pentru climă decât s-a considerat inițial, potrivit unor oameni familiarizați cu chestiunea. Totuși, în discuțiile aprinse din ultimele zile, ținta de 90% a rămas neatinsă.
Provocarea pentru factorii de decizie va fi să se asigure că fermierii și alți alegători sunt de acord cu tranziția. Foaia de parcurs care va fi publicată marți oferă puține detalii despre cum să le asigure sprijinul. Este mai puțin detaliat decât o propunere legislativă completă, care va fi înaintată doar după ce o nouă comisie va prelua funcția după alegerile europene programate pentru iunie.
Între timp, fermierii care contestă creșterea costurilor de producție și planurile de reducere a subvențiilor au iesit deja în stradă, blocând autostrăzile și perturbând traficul în întreaga Europă. Aproximativ 1.300 de tractoare au blocat Bruxelles-ul săptămâna trecută, țintind un summit al liderilor UE pentru a-și manifesta îngrijorarea cu privire la o povară de reglementare tot mai mare și concurența neloială din străinătate. Fermierii din Franța au organizat zile de proteste perturbatoare până când guvernul a oferit concesii.
„Avem deja o țintă obligatorie pentru 2050 și acum trebuie să fim extrem de atenți să evităm să aruncăm copilul cu apa de la baie și să declanșăm o repriză verde din partea alegătorilor față de obiectivul pentru 2040”, a declarat Joanna Pandera, președintele think tank-ului Forum Energii în Varşovia. „Politicile climatice sunt pe cale să afecteze o serie de noi sectoare, iar următorii doi ani vor fi de o importanță cheie pentru credibilitatea revizuirii ecologice a UE.”
Guvernele naționale și factorii de decizie din UE sunt, de asemenea, sub presiunea industriilor mari consumatoare de energie, îngrijorate de faptul că prețurile ridicate la energie în țară și subvențiile acordate în străinătate vor submina tranziția în Europa.
Pentru a asigura sprijinul pentru obiectivul ambițios de 90%, UE ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a aborda cooperarea internațională în domeniul climei, îmbunătățirea condițiilor de investiții curate pentru industrie și oferirea de stimulente fermierilor și sprijin mai bine direcționat pentru cei mai vulnerabili, potrivit Peter Liese. , un membru al parlamentului UE din Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din adunare.
„Trebuie să avem condițiile potrivite”, a spus Liese, care este avocatul principal al PPE pe probleme de mediu. „Este ușor să stabiliți o cifră, dar este mai ambițios să faceți tranziția pentru industrie și pentru cetățeni.”
Ambiția Europei de a conduce schimbarea ecologică se confruntă cu pachetul de referință privind schimbările climatice al președintelui american Joe Biden și concurența intensă din partea Chinei în tehnologiile cu emisii scăzute de carbon și materialele critice. Blocul se confruntă în continuare cu efectele unei crize energetice declanșate de o reducere a aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, ca urmare a invaziei sale în Ucraina.
Elementele de bază ale obiectivului pentru 2040 includ creșterea în continuare a surselor regenerabile, economiile de energie și utilizarea accelerată a tehnologiilor precum captarea și stocarea carbonului. O componentă cheie nouă va fi îndepărtarea carbonului, inclusiv tehnologii precum captarea directă a aerului sau captarea carbonului de către fermieri și pădurari.
„Este foarte important să privim acest obiectiv nu doar ca pe o datorie în ceea ce privește politicile climatice, ci și ca ceva profund în interesul nostru economic și geopolitic”, a declarat Pascal Canfin, un parlamentar liberal francez care prezidează comisia de mediu din Parlamentul European. . „Este o agendă de suveranitate să fii mai puțin dependent de combustibilii fosili.”
Pentru Vis, care a fost șeful de cabinet al primului comisar pentru climă al UE în perioada 2010-2014, acum este nevoie de mai multă atenție asupra realizării obiectivului actual al blocului de reducere a gazelor cu efect de seră cu cel puțin 55% față de nivelurile din 1990 până la sfârșitul acestui deceniu. Potrivit propriei evaluări a Comisiei, măsurile actuale ale statelor membre sunt în urmă cu obiectivul, care a fost introdus în lege în 2021. Un pachet de măsuri pentru sincronizarea politicilor UE cu obiectivul a fost finalizat abia anul trecut.
„Întrebarea mai imediată este dacă UE va îndeplini obiectivele pe care și le-a stabilit pentru 2030”, a spus Vis. „Eșecul de a le păstra va arăta foarte rău atunci când încurajăm restul lumii să facă mai mult.”