Executivul UE a renunțat la referințele specifice la reducerea emisiilor din agricultură, în timp ce fermierii protestează în toată Europa, scrie Politico
Sub presiunea intensă din partea fermierilor, Comisia Europeană a renunțat la pasaje cheie dintr-o propunere pentru un nou obiectiv pentru 2040 de reducere a poluării cu gaze cu efect de seră.
„Toate sectoarele” ar trebui să contribuie la efort, se arată în planul executivului UE. Dar o mențiune despre o posibilă reducere cu 30 la sută a poluării agricole între 2015 și 2040, care era în proiectele anterioare văzute de POLITICO, a fost eliminată.
De asemenea, au fost eliminate recomandările pentru cetățeni de a face schimbări în comportamentul lor, cum ar fi să mănânce mai puțină carne și un impuls pentru a pune capăt subvențiilor pentru combustibilii fosili.
Protestele fermierilor au izbucnit în multe țări din Europa în ultimele săptămâni, industria exprimându-și nemulțumirea față de politicile ecologice ale UE. Unele dintre cele mai mari demonstrații au avut loc în Germania, determinate de reducerea subvențiilor la motorină. Bruxelles-ul s-a confruntat cu apeluri din partea unor grupuri din industrie și a unor partide politice de a stabili o cale pentru climă în 2040, care să nu aprindă și mai multă furie.
Planul UE urmează să fie prezentat marți și va recomanda o reducere cu 90% a emisiilor totale ale UE până în 2040 față de nivelurile din 1990 - o sugestie în conformitate cu sfaturile științifice.
Versiunea actualizată a planului, care este încă supusă modificării, a încadrat agricultura într-o lumină mai pozitivă în comparație cu proiectele anterioare. A fost, de asemenea, subliniat rolul pe care îl joacă sectorul în „suveranitatea alimentară” a UE.
Această reîncadrare este în concordanță cu o cerere formulată de puternicul Partid Popular European (PPE) de centru-dreapta – familia politică a executivului UE Ursula von der Leyen și cel mai mare grup al Parlamentului European.
Peter Liese, purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru mediu, a declarat luni reporterilor că luarea în considerare de către PPE a obiectivului Comisiei de 90% pentru 2040 este condiționată de acordarea unui accent mai mare pe „oportunitățile pozitive” pentru fermieri și mai puțin pe „noile instrumente care văd fermierii mai degrabă ca un inamicul politicii climatice.”
Dar oricât de pozitivă ar fi încadrarea, realitatea este greu de ocolit, a spus un oficial al UE. Industria agricolă, a susținut oficialul, ar putea și ar trebui să contribuie la atingerea obiectivelor UE în materie de climă, care includ o obligatie legala de a fi neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
„În ciuda tuturor semanticii din [Comisie], există o evaluare a impactului fără echivoc care face un argument (de afaceri) foarte convingător pentru un obiectiv principal ambițios și toate subțintele pentru sectoare”, a spus oficialul, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre negocieri, făcând referire la o analiză care va însoți planul UE.
???????????? French Farmers
— Concerned Citizen (@BGatesIsaPyscho) February 6, 2024
Protesting ridiculous legislation - the Farmers are taking their protests to the Supermarkets
Point is that food produce can be shipped in cheaper Globally ignoring any Carbon footprint whilst homegrown produce suffers ludicrous environmental related tax pic.twitter.com/9Qb7QtggJJ
Farmers across Europe have mobilised huge protests against governments. Like the Canadian truckers, they are smeared as “far-right extremists”. It’s manipulative. This is this sort of blue-collar protest that the left-wing used to wholeheartedly support.pic.twitter.com/QYs0If2OA1
— James Melville ???? (@JamesMelville) February 6, 2024