Pe 21 decembrie 2024, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a postat pe platforma X (fosta Twitter) un mesaj solemn în care celebra curajul românilor care, acum 35 de ani, s-au ridicat pentru dreptul de a-și decide propriul destin. „Mulți și-au dat viața pentru ca copiii lor să fie liberi și să trăiască în democrație”, scria von der Leyen, subliniind că sacrificiul acestora nu trebuie uitat. "Cum îndrăznești să folosești cuvântul democrație pentru o țară fără alegeri?" raspunde un utlizator
"În urmă cu 35 de ani, românii au susținut dreptul de a-și alege propriul destin. Mulți și-au dat viața pentru ca copiii lor să fie liberi și să trăiască în democrație. Astăzi, România și Europa își amintesc de sacrificiul lor.", a scris Ursula von der Leyen
Totuși, acest mesaj, aparent plin de respect pentru memoria eroilor Revoluției din 1989, a fost criticat de utilizatori în comentarii ca fiind o expresie a unei profunde ipocrizii. În același timp în care elogiază libertatea și democrația, Ursula von der Leyen și instituția pe care o conduce sunt criticate pentru sprijinul tacit acordat deciziei controversate a Curții Constituționale din România (CCR) de a anula alegerile prezidențiale din 2024.
"România anulează astăzi alegerile. Pentru asta au luptat românii? Este aceasta o democrație?" întreaba un utilizator
"Și UE sprijină intervenția și anularea alegerilor democratice, având în vedere rezultate potențial nedorite. Ne vom aminti și asta." a raspuns un altul
"NATO și UE i-au convins pe liderii ucraineni să-și deposedeze pe toți dreptul de a vota și i-au trimis pe mulți să-și ucidă sub amenințarea armei. Ai devenit răul împotriva căruia lumea trebuie să lupte. Loc de muncă bun!
Cum îndrăznești să folosești cuvântul DEMOCRATIE pentru o țară fără ALEGERI?, întreaba un alt utilizator
Anularea alegerilor din 2024 – un precedent periculos pentru democrație
Noi informații dezvăluite de publicația de investigații Snoop.ro au scos la iveală un aspect mult mai sinistru al anulării alegerilor prezidențiale din 2024. Campania de pe TikTok, care a fost citată în documentele declasificate ale serviciilor de informații române ca dovadă a unei interferențe externe și care a fost utilizată ca motiv principal pentru anularea alegerilor, a fost de fapt finanțată de Partidul Național Liberal (PNL), partidul de guvernământ care a susținut anularea alegerilor.
Conform investigației, campania numită „#EchilibrușiVerticalitate”, despre care serviciile de informații au susținut că este „identică operațiunilor rusești din Ucraina”, a fost organizată de firma de marketing Kensington Communication, angajată de PNL pentru suma de peste 1 milion de lei (aproximativ 210.000 USD). Firma Kensington a folosit platforma FameUp pentru a coordona 130 de influenceri, cărora le-au fost oferite scripturi și linii directoare specifice.
Această dezvăluire pune documentele declasificate într-o lumină cu totul nouă. Ceea ce a fost prezentat drept dovadă a unei interferențe externe s-a dovedit a fi, de fapt, o campanie finanțată de partidul aflat la putere. Mai mult, același partid a susținut ulterior anularea alegerilor, folosindu-se de aceste acuzații de „interferență externă” pentru a invalida un scrutin pe care îl pierdeau.
Într-un gest bizar, firma Kensington Communication a negat inițial utilizarea hashtag-ului „#EchilibrușiVerticalitate”, dar ulterior a admis că a creat campania pentru PNL, susținând că numele original trebuia să fie „#EchilibrușiSeriozitate” și că schimbarea a fost făcută fără știrea lor.
Această situație ridică întrebări grave despre competența și integritatea serviciilor de informații române. Ori serviciile nu știau că această campanie a fost finanțată de PNL, ceea ce ar indica o lipsă gravă de competență, ori știau și au omis să dezvăluie acest lucru, ceea ce ridică întrebări chiar mai mari despre integritatea lor dupa cum descrie pe X si antreprenorul Arnaud Bertrand care a comentat îndeaproape episodul alegerilor din România
Ipocrizia din spatele mesajelor oficiale
Românii care și-au pierdut rude și prieteni în Revoluția din 1989 au luptat pentru o Românie liberă, unde dreptul de a vota și de a alege în mod democratic să fie sacrosanct. Anularea alegerilor, chiar și într-un context de suspiciuni privind influența externă, este văzută de mulți ca o trădare a acelui ideal.
Mesajul Ursulei von der Leyen, deși bine formulat și emoționant, pare să ignore acest context. Pentru mulți români, elogierea sacrificiului din 1989 în timp ce este tolerată o decizie care subminează democrația contemporană înțărește memoria celor care au murit pentru libertate.
Standardele duble ale Uniunii Europene
Uniunea Europeană este adesea criticată pentru standardele duble pe care le aplică în gestionarea crizelor democratice din statele membre. În timp ce șefi de stat sau lideri politici din alte țări au fost criticați dur pentru decizii similare, situația din România pare să fie tratată cu o indulgență suspectă.
Această atitudine subminează încă o dată încrederea cetățenilor români în instituțiile europene. Mesaje precum cel al Ursulei von der Leyen ajung să fie percepute nu ca un omagiu sincer, ci ca simple gesturi de relații publice, lipsite de substanță reală.
35 years ago, Romanians stood up for the right to choose their own destiny.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 22, 2024
Many gave their lives so that their children could be free and live in democracy.
Today, Romania and Europe remember their sacrifice. pic.twitter.com/YB7Q0h6cG9
This is an absolutely bombshell: the story about the cancelled elections in Romania is even far more sinister than previously thought.
— Arnaud Bertrand (@RnaudBertrand) December 22, 2024
A new report from investigative outlet https://t.co/b0c4sv4Xj3 (https://t.co/j2gt54H0F0) reveals that the TikTok campaign which was cited in the… https://t.co/ztQTGLRd5s
https://x.com/vladparau/status/1870787970334400534