Șeful Comisiei Europene schițează planuri pentru achiziționarea comună de arme pentru Kiev si spune ca "amenințarea cu războiul poate să nu fie iminentă, dar nu este imposibil. Riscurile războiului nu trebuie exagerate, ci trebuie sa ne pregătim pentru ele", scrie Financial Times
Ursula von der Leyen a spus că profiturile extraordinare din activele înghețate ale Rusiei ar trebui folosite pentru a cumpăra arme pentru Ucraina pe modelul achizitionării de vaccinuri, pe măsură ce discuțiile dintre aliații europeni s-au intensificat cu privire la modul de a continua sprijinirea țării devastate de război.
Propunerea este cea mai recentă idee despre cum să fie folosiți cele aproximativ 300 de miliarde de euro din activele suverane rusești înghețate de aliații G7 ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în urmă cu doi ani, pe fondul lipsei de consens cu privire la legalitatea utilizării fondurilor și a cel mai potrivit mod de a face acest lucru.
„Este timpul să începem o conversație despre utilizarea profiturilor extraordinare ale activelor rusești înghețate pentru a cumpăra în comun echipamente militare pentru Ucraina”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene într-un discurs adresat parlamentarilor UE.
„Nu ar putea exista un simbol mai puternic și nici o utilizare mai mare pentru acești bani pentru a face din Ucraina și întreaga Europă un loc mai sigur pentru a trăi”, a adăugat ea.
Este pentru prima dată când UE leagă utilizarea activelor suverane rusești înghețate de potențiale achiziții de arme și vine pe fondul fricțiunilor tot mai mari dintre aliații occidentali cu privire la modul de sprijinire a Ucrainei.
O disputa franco-germană a izbucnit marți după ce președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că nu poate fi exclusă desfășurarea trupelor occidentale în Ucraina, dar Berlinul a spus Parisului să „furnizeze mai multe arme” pentru Kiev.
Discuțiile privind un fond UE folosit pentru rambursarea guvernelor care furnizează arme Ucrainei sunt, de asemenea, blocate din cauza dezacordurilor cu privire la regulile care guvernează instalația, Franța reiterându-și poziția conform căreia banii UE ar trebui folosiți pentru achiziționarea de arme fabricate în UE.
În paralel, țările UE au încercat să strângă 1,5 miliarde de euro pentru a cumpăra arme de fabricație străină pentru Ucraina, în cadrul unui plan de rezervă condus de Republica Cehă .
Situația devine din ce în ce mai urgentă, pe măsură ce Ucraina își avertizează aliații că are un nivel periculos de scăzut de muniții. Kievul a spus că are nevoie în special de arme cu rază lungă de acțiune pentru a deteriora logistica militară a Rusiei .
„Amenințarea de război poate să nu fie iminentă, dar nu este imposibil”, a spus von der Leyen, în timp ce ea a subliniat planurile pentru o strategie industrială europeană de apărare care ar include propuneri pentru achiziționarea comună de arme pentru țările UE, un model pe care blocul îl are deja folosit pentru cumpărarea de vaccinuri Covid-19 și gaze naturale după ce Rusia a redus exporturile către bloc.
SUA și-au împins aliații G7 să confisque aproximativ 300 de miliarde de euro din activele suverane rusești înghețate, dintre care majoritatea sunt deținute în Belgia. Dar țările UE rămân preocupate de riscul măsurilor de represalii din partea Moscovei.
UE s-a concentrat pe profiturile rezultate din activele statului rus în valoare de 191 de miliarde de euro care se acumulează pe măsură ce titlurile ajung la maturitate, iar depozitarul central belgian de valori Euroclear le reinvestește. Luna trecută, țările membre au convenit să pună deoparte aceste profituri într-un cont escrow separat, ca prim pas către alocarea lor Ucrainei. Comisia estimează că acest lucru ar putea genera aproximativ 3 miliarde de euro pe an, în funcție de ratele dobânzilor.
Dar persistă îndoielile cu privire la confiscarea profiturilor, țări precum Franța, Germania și Italia îndemnând la prudență. Este necesară unanimitatea celor 27 de state membre ale UE pentru a decide cu privire la utilizarea acestor profituri extraordinare.
De când și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat la conducerea executivului UE, von der Leyen a făcut din apărare o parte centrală a campaniei sale de realegere.
Ea a spus miercuri că a „sprijinit personal” numirea unui comisar pentru apărare în următorul mandat.
Von der Leyen a salutat, de asemenea, angajamentul Băncii Europene de Investiții de a face mai mult în investițiile în apărare și a invitat „creditorii noștri publici și privați să sprijine industria noastră de apărare și în special [companiile mici și mijlocii]”.
It is time for Europe to step up.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 28, 2024
To defend our interests and values ourselves.
To reduce our dependencies in energy, key technologies and defence.
We need to start working on the future of our security architecture, encompassing all these dimensions ↓ https://t.co/8sZumbdB4t