Uniunea Europeană sub presiune pentru a calma furia fermierilor din Franța, Germania, România și Polonia

23 Ian 2024
Uniunea Europeană sub presiune pentru a calma furia fermierilor din Franța, Germania, România și Polonia

O ședință este planificată pentru această marți la Bruxelles, înainte de lansarea, joi, a unui „dialog strategic” destinat dezamorsării crizei, scrie Le Figaro.

Importurile din Ucraina, costurile combustibililor, standardele ecologice... Cu câteva luni înainte de alegerile din iunie, furia fermierilor se exprimă marți la o întâlnire a miniștrilor europeni din sector, înainte de lansarea joi de către Bruxelles a unui „dialog strategic" destinat să le dezamorseze nemulțumirile. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis o astfel de inițiativă în septembrie, asigurând că agricultura și protecția naturii pot „merge mână în mână”.

Întâlnirea vine într-un moment în care, între blocaje de autostrăzi și parade de tractoare, mișcări de protest afectează Franța, Germania, România și Polonia, după cele din Olanda. O „inițiativă binevenită, dar târzie”, a reacționat Copa-Cogeca, organizația sindicatelor majoritare agricole europene, regretând că întrebările abordate „rămân neclare”. Problema agriculturii este explozivă înainte de alegerile europene: sondajele prevăd un val din partea extremei drepte și a naționaliștilor, care preiau subiectul.

Obiectivul declarat al întâlnirii de joi? Depășirea diviziunii în dezbaterile privind tranziția ecologică” în centrul textelor legislative ale Pactului Verde al UE. În program: venitul fermierilor, sustenabilitatea practicilor, inovația tehnologică, competitivitatea. Ideea este de a construi o viziune comună asupra viitorului ” prin „asigurându-ne că fermierii sunt recompensați pentru contribuția lor la obiectivele de mediu ”, rezumă Olof Gill, purtător de cuvânt al executivului european.

Organizațiile agricole, dar și sectorul agroalimentar, ONG-urile și experții au primit săptămâna trecută invitația de a participa la această primă întâlnire sub președinția unui cadru universitar german.

Produse agricole ucrainene în discuție

Dacă demonstrațiile recente evocă diverși factori naționali (sfârșitul subvențiilor la motorină în Germania, de exemplu), șocurile s-au multiplicat peste tot: episoade climatice extreme (secetă, inundații), gripă aviară, creșterea prețurilor la energie etc. Un alt subiect fierbinte: afluxul de produse agricole ucrainene în UE de la ridicarea taxelor vamale în 2022. Bruxelles-ul trebuie să decidă în scurt timp cu privire la reînnoirea sa în iunie, cu posibile mecanisme de „salvgardare”.

Dincolo de fermierii polonezi și români, organizațiile agricole fac apel la restricții asupra acestor importuri (cereale, păsări, zahăr etc.) acuzate de scăderea prețurilor – făcând ecou criticilor recurente la adresa acordurilor de liber schimb negociate de Bruxelles. Mai presus de toate, o „exasperare” comună este exprimată în mod difuz în fața „supraîncălzirii reglementare”, crede Christiane Lambert, președintele Copa.

Politica Agricolă Comună (PAC), primul post din bugetul european, a consolidat obligațiile de mediu (terenuri nevcultivate, garduri vii etc.), iar de atunci „mașina de reglementare funcționează la maxim, ignorând contextul geopolitic, climatic și economic", se alarmează organizația. În vizor: legea „restaurării naturii” care promovează repararea ecosistemelor agricole degradate (turbării etc.) – dar în mare măsură diluată după o bătălie violentă condusă de dreapta în Parlamentul European.

Un alt text care reglementează emisiile poluante de la fermele mari de animale va ocoli în cele din urmă fermele de bovine, dar se va referi la porci și păsări de curte. Deputații europeni au respins însă legislația care reduce utilizarea pesticidelor. Confruntată cu rezistența crescândă a fermierilor - și a aleșilor conservatori -, Comisia a dat asigurări, propunând relaxarea protecției lupilor și renunțarea la un proiect de etichetare nutrițională. În plus, Bruxelles-ul și-a deschis „ rezerva de criză ” agricolă pentru întregul 27 în iunie, la suma majorată.

Un dialog care „vine mult prea târziu”

În Parlamentul European, subiectul a apărut în dezbaterile din ultimele luni. PPE (dreapta), primul grup de la Strasbourg, a lucrat pentru a dilua drastic textele agricole, dorind să devină vocea fermierilor. „ Împărtășim ambiția de mediu, dar aceasta trebuie adaptată la situația economică. Prețurile din agricultură scad, costurile explodează, prin adăugarea unor eforturi normative suplimentare, este prea mult ”, spune europarlamentarul PPE Anne Sander. Acest dialog „ vine mult prea târziu. Comisia a ignorat lumea agricolă și avertismentele timp de patru ani”, spune ea.

Fermierii sunt un electorat crucial, dreapta și extrema dreaptă vor să le dea impresia că tranziția de mediu se face împotriva lor”, denunță vicepreședintele socialiștilor (S&D) Pedro Marques. Cu toate acestea, el recunoaște necesitatea de a oferi „sprijin” adecvat în timp ce UE se pregătește să deschidă dezbaterea privind obiectivele sale ambițioase în materie de climă pentru 2040, care ar implica decarbonizarea dureroasă a lumii agricole (11% din emisiile de gaze cu efect de seră europene).

Alte stiri din Externe

Ultima oră