Ungaria și Slovacia îl susțin pe premierul olandez Rutte ca următor șef al NATO lăsând România ca ultimă țară care se împotrivește

18 Iun 2024
Ungaria și Slovacia îl susțin pe premierul olandez Rutte ca următor șef al NATO lăsând România ca ultimă țară care se împotrivește

Premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, și-a apropiat obiectivul de a deveni următorul secretar general al NATO, atât Ungaria, cât și Slovacia, indicând astăzi că îi vor sprijini oferta, lăsând România ca ultimă rezistență, scrie Politico.

Obținerea sprijinului lor implică să facă niște promisiuni.

Rutte s-a întâlnit luni cu prim-ministrul ungar Viktor Orbán și a fost de acord să permită Ungariei – cel mai pro-rus membru al alianței – să renunțe la eforturile de a ajuta Ucraina, dar Budapesta nu se va opune eforturilor restului alianței de a face acest lucru.

„Am convenit că niciun personal maghiar nu va lua parte la activitățile NATO în Ucraina și că nu vor fi folosite fonduri maghiare pentru a-i sprijini”, a spus Orbán astăzi pe X , adăugând: „În lumina angajamentului său, Ungaria este pregătită să-l sprijine cererea lui Rutte pentru a fi secretar general al NATO”.

Slovacia, o altă rezistență împotriva sprijinirii lui Rutte, a indicat, de asemenea, că îl poate sprijini. La fel ca Ungaria, noul guvern al Slovaciei se înclină spre Moscova și a spus că nu va trimite arme pentru a ajuta Ucraina.

„După consultări cu ambii candidați și după consultări cu prim-ministrul Robert Fico și guvernul slovac, Republica Slovacă își poate imagina sprijinirea prim-ministrului olandez Mark Rutte în calitate de șef al alianței”, a declarat astăzi președintele slovac Peter Pellegrini într-un briefing de presă televizat.

Pellegrini a adăugat că a vorbit cu Rutte despre faptul că NATO a ajutat la protejarea spațiului aerian al Slovaciei până când își va consolida propriile capacități.

Aceste mișcări lasă România – al cărei președinte Klaus Iohannis candidează împotriva lui Rutte – drept unicul aliat NATO care nu îl susține încă pe premierul olandez. Noul șef al alianței trebuie să obțină sprijinul tuturor celor 32 de membri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră