Mark Rutte îi oferă lui Viktor Orbán o înțelegere pentru a obține postul de vârf în NATO

18 Iun 2024
Mark Rutte îi oferă lui Viktor Orbán o înțelegere pentru a obține postul de vârf în NATO

Premierul olandez Mark Rutte a promis că îi va acorda maghiarului Viktor Orbán o opțiune de renunțare la activitățile NATO de sprijinire a Ucrainei dacă va fi numit secretar general al alianței militare, într-un angajament menit să asigure sprijinul Budapestei după luni de veto asupra numirii sale propuse, scrie Financial Times

Rutte, care este susținut de 29 dintre cele 32 de țări membre ale NATO pentru a deveni următorul secretar general - inclusiv SUA, Marea Britanie, Franța și Germania - are calea blocată de către premierul Ungariei, cel mai pro-rus membru al alianței.

Rutte și Orbán, care s-au confruntat de mai multe ori în trecut, au pus discutat seara în marginea dineului liderilor UE la Bruxelles, ridicând așteptările că blocarea Budapestei privind numirea la NATO - care necesită unanimitatea membrilor alianței - ar putea fi în curând ridicată.

Premierul olandez a promis că, în timpul mandatului său, Ungaria va avea dreptul de a renunța la activitățile NATO în sprijinul Ucrainei și care se desfășoară în afara teritoriului membrilor săi.

Orbán a fost de mult timp împotriva sprijinului occidental pentru Ucraina, în timp ce Kievul încearcă să se apere împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei.

Un purtător de cuvânt al lui Rutte a spus că el și Orbán au avut o „conversație bună” și au discutat în primul rând despre rezultatul unei întâlniri de săptămâna trecută dintre secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și premierul ungar.

„Premierul Rutte îi va confirma în scris premierului Orbán ceea ce au discutat. A fost o conversație bună și deschisă și cei doi au convenit să se concentreze pe viitor”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Guvernul ungar a refuzat să comenteze.

Stoltenberg i-a spus lui Orbán săptămâna trecută că Ungaria ar putea renunța la activitățile NATO pentru a sprijini Ucraina, cum ar fi un plan pentru ca alianța să preia mai mult control asupra proviziilor militare către Kiev și antrenarea trupelor ucrainene, precum și sprijin financiar pe termen lung.

„Cred că aceasta este o soluție bună care ne va permite să avansăm cu un sprijin mai mare pentru Ucraina în cadrul NATO fără blocarea Ungariei”, a spus Stoltenberg la acea vreme.

În întâlnirea dintre Rutte și Orbán, care a avut loc în timp ce cei 27 de lideri ai UE discutau despre cine va ocupa locurile de top ale blocului în următorii cinci ani, premierul olandez nu și-a cerut scuze pentru remarcile anterioare despre Orbán la summiturile de la Bruxelles.

Rutte s-a ciocnit cu Orbán din cauza punctelor de vedere dure ale acestuia din urmă cu privire la homosexualitate și reformele judiciare din Ungaria.

Premierul olandez, care probabil își va părăsi funcția în iulie după formarea unui nou guvern la Haga, are deja sprijinul președintelui american Joe Biden pentru postul de secretar general al NATO.

Pe lângă Ungaria, doar Slovacia și România, al cărei președinte Klaus Iohannis a candidat pentru postul NATO, încă nu l-au susținut public.

Rutte a spus că noul guvern olandez planificat, care implică partidul său liberal, dar și pe liderul de extremă dreapta Geert Wilders, va continua să sprijine Ucraina.

„Când vine vorba de politică externă, noul cabinet își va continua pe deplin cursul în Europa și NATO cu Ucraina”, a adăugat el. „Nu va exista nicio schimbare.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră