Ungaria se opune unui împrumut comun al UE si va plăti singură ajutorul pentru Ucraina

24 Noi 2022
Ungaria se opune unui împrumut comun al UE si va plăti singură ajutorul pentru Ucraina

Guvernul maghiar, acuzat că a „șantajat” Bruxelles-ul, a anunțat trimiterea unui ajutor financiar bilateral către Ucraina, și nu în cadrul propus de Comisia Europeană a unui ajutor comun, scrie La Libre. 

„Vom oferi Ucrainei 187 de milioane de euro, de la bugetul național”, a declarat joi pe Twitter Balazs Orban, directorul politic al premierului naționalist Viktor Orban, a doua zi după publicarea unui decret în acest sens.

„Va fi contribuția Ungariei la ajutorul comun al UE de 18 milioane de euro, dar nu printr-un împrumut comun”, a explicat el.

Viktor Orban s-a opus săptămâna trecută propunerii europene de a acorda Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro pentru 2023, sub formă de împrumuturi a căror dobândă ar fi suportată de statele membre. „Ungaria nu va accepta ca membrii UE să contracteze împreună împrumuturi pentru a ajuta Ucraina”, a insistat el, recomandând plata unei sume, împărțită „echitabil” între cei Douăzeci și șapte. Guvernul „rămâne angajat să sprijine financiar Ucraina în fața războiului”, subliniază decretul.

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, considerase că această „blocare” a Ungariei este „pur șantaj politic”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră