Ungaria, care anunțase deja interzicerea importurilor de cereale ucrainene, considerate destabilizatoare pentru piața națională, va aplica de miercuri măsura și la zeci de produse agroalimentare, scrie Le Monde
Potrivit unui decret publicat în Jurnalul Oficial, nu mai pot fi vândute pe pământul Ungariei, pe lângă cereale și semințe oleaginoase, făină, miere, vin, pâine, carne și legume. Aceste restricții sunt în vigoare până pe 30 iunie.
Guvernul ungar a decis sâmbătă să interzică cerealele, la fel ca și Polonia, pentru a-și proteja fermierii. Această decizie a fost considerată „inacceptabilă” de către Comisia Europeană. Slovacia a făcut, de asemenea, un pas similar, în timp ce Bulgaria este de așteptat să facă un anunț miercuri.
Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, timp de un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina și s-a organizat pentru a-i permite să-și exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor maritime din cauza ofensivei ruse. Statele europene învecinate au văzut așadar porumb, grâu sau floarea soarelui din Ucraina acumulându-se pe sol din cauza problemelor logistice, care au făcut ca prețurile locale să scadă.
„De fapt, o proporție semnificativă de produse nu ajung în țări terțe, ci sunt vândute la prețuri limită în cadrul UE” , subliniază guvernul maghiar în decretul său, considerând că „acest avantaj competitiv (…) provoacă perturbări grave în piața internă”.
Ungaria încă mai autorizează tranzitul cerealelor ucrainene, dar vor fi instituite proceduri foarte stricte la punctele de frontieră pentru a asigura monitorizarea electronică în timpul traversării teritoriului acestora. În cazul unei infracțiuni, pot fi aplicate amenzi de până la valoarea întregii încărcături.
Polonia interzisese, la rândul său, tranzitul mărfurilor ucrainene, dar marți a încheiat un acord cu Kievul în vederea reluării tranzitului în zilele următoare.