Un tânăr de 18 ani și-a condamnat părinții la închisoare pentru homofobie: "Trăiesc din nou! Nu mai am părinți"

11 Oct 2024
Un tânăr de 18 ani și-a condamnat părinții la închisoare pentru homofobie: "Trăiesc din nou! Nu mai am părinți"

"I-am spus că sunt gay și când a aflat, s-a prăbușit! „Mi-au luat machiajul și m-au percheziționat când am ieșit din casă! Aroganța mea a fost un mijloc de aparare", a povestit Lucas, în vârstă de 18 ani, ai carui părinți au fost condamnați de unn tribunal francez vineri, 4 octombrie, la pedepse de opt și zece luni de închisoare cu suspendare pentru violență și insulte homofobe împotriva fiului lor , scrie BFMTV

Vineri, 4 octombrie, cei doi părinți ai lui Lucas în vârsta de 18 ani, au fost condamnați la pedepse cu închisoare cu suspendare de opt și zece luni pentru violență și insulte homofobe împotriva lui de către instanța penală din Amiens.

„M-am simtit ușurat după audiere, mi-am dat seama că eu sunt într-adevăr victima”, mărturisește Lucas, în vârstă de 18 ani, pentru BFMTV.com. „Am fost întotdeauna efeminat, de la o vârstă foarte fragedă și am primit rapid comentarii de la ei.”

Lucas, pe atunci în vârstă de 17 ani, s-a machiat pentru a merge la o școală de coafura. O simplă plăcere, aparent. „Mă machiam înainte de a pleca când părinții mei dormeau și mă demachiam înainte de a mă întoarce acasă”, explică Lucas. „Apoi au început să pună întrebări.”

Pe 10 noiembrie 2023 se pregătește o ieșire în familie la cinema. „Tatăl meu, care bănuia că mă machiez, i-a spus surorii mele: „Nu m-aș duce la cinema cu tramvaiul asta”, îi mărturisește Lucas, foarte apropiat de sora lui,  cel mai mic dintre cei trei copii, înainte ca povestea lui să ia un avânt judiciar.

Ieșirea este anulată. O discuție izbucnește cu mama lui. „I-am spus că sunt gay și când a aflat, s-a prăbușit”, explică Lucas, care a fost supus unei serii de întrebări în zilele următoare.

"Ea a vrut să-i spun tatălui meu. Mi-a fost imposibil să-i spun în față." Lucas a luat apoi o bucată de hârtie. „În această scrisoare, îi scriu că alegerile mele sunt diferite de alegerile pe care le-a dorit pentru mine.”

Răspunsul, violent, va fi prin SMS: „scuză-mă dacă o să fiu crud cu tine. Din partea mea, știi reacția mea, faci ce vrei cu fundul tău dar nu-mi aduci un partener gay în casă.”

În ianuarie 2024, lui Lucas îi este confiscat machiajul. „Mi l-au luat și apoi m-au percheziționat când am ieșit din casă”, mărturisește el. O „percheziție corporală” precizează avocata sa. „Atunci m-am săturat într-o zi, i-am apucat mâna mamei și i-am spus să plece”, continuă tânărul. Apare apoi tatăl lui Lucas. „M-a prins de gât și m-a împins la perete, cu brațul drept pe gâtul meu”, a spus Lucas, care explică că a suferit ocazional insulte homofobe.

Orientarea sexuală a lui Lucas îi deranjează pe părinții lui. Ei nu o ascund. "Am auzit o discuție când eram pe scări. La televizor a fost difuzata o reclamă despre HIV. Mama mi-a răspuns: 'așa se va întâmpla în curând cu el", își amintește tânărul.

Consumat de tristețe, frică, insomnie și pierderea poftei de mâncare, Lucas le împărtășește cu timiditate camarazilor săi povestea. Profesorii aud. Se face un raport. „Mi-au spus că e grav”, explică el. Lucas se întâlnește cu un asistent social și depune o plângere. Duminică, 14 aprilie, poliția a venit la domiciliul familiei. „Am fost atât de speriat încât m-am dus în camera mea”, relatează Lucas. „Am auzit că vor fi audiați.”

Marțea următoare, tânărul se trezește într-o casă goală și liniștită. Când se întoarce după o zi de muncă, Lucas se întâlnește cu părinții săi care se întorc de la secția de poliție. Calvarul se termină. În aceeași seară pleacă să locuiască cu mătușa lui, desemnată ca terț de încredere.

Și-a regăsit părinții la tribunalul penal din Amiens în octombrie 2024. „Nu au înțeles de ce erau acolo. Nu aveau cuvinte, nici scuze, nici priviri”, regretă avocata lui Lucas Stéphanie Lourdel-Iglesias. „Este un copil care nu pune dificultăți. Este amabil, foarte politicos, se comporta bine”, adaugă ea.

Despre violența fizică, tatăl asigură că „nu are nimic de-a face cu homosexualitatea” , ci pentru că Lucas tocmai o agresase pe mama lui

La rândul său, David Dalmaz, avocatul apărării, denunță la France 3 Hauts-de-France „o sancțiune care nu este educativă și destul de dură pentru persoanele care și-au recunoscut imediat comentariile homofobe”. „Instanța nu a înțeles dificultatea pentru un părinte de a afla că copilul lor este homosexual, se travestește.”

Tatăl său „nu știe” cum să-și explice cuvintele,. Dar într-un mesaj text către fiul său când i-a spus că este gay, el a scris: „Acesta este cel mai rău lucru de care mi-am temut în viață, mi-e rușine de mine, nu știu ce am făcut ca să te fac gay." La stand, el a scapat în cele din urmă: „Am avut un băiat, este să am un băiat, nu o fată”.

Despre violența fizică, tatăl asigură că „nu are nimic de-a face cu homosexualitatea” , ci pentru că Lucas tocmai o agresase pe mama lui. „Crezi că este ușor pentru un adolescent din această societate să-și descopere homosexualitatea?” , întreabă procurorul. "Cu atat mai mult intr-o familie care isi petrece timpul denigrandu-l? Poti intelege ca Lucas trece prin ceva greu?" „Da” , spun părinții. „Poate că, mai mult decât să-ți petreci timpul numindu-l travestit, ticălos, ai fi putut vorbi cu el?”

Lucas declară apoi că „Latura mea arogantă a fost un mijloc de apărare, a fost foarte complicat psihic. Continui să am urmărire psihologică.” De atunci, fiul a plecat de acasă și a rupt legăturile cu părinții săi, scrie France Info

„Nu mai am părinți”

De o săptămână, Lucas trăiește singur. „Trăiesc din nou” și „Nu mai am părinte”, șoptește el. Tânărul, monitorizat psihologic, reia studiile în vânzări. "Am încetat să mai studiez coafura. Mi-am pierdut încrederea în mine din cauza lor."

Dovadă a puterii sale, Lucas își spune că probabil că această ramură i se potrivește mai bine. „Privind înapoi, îmi dau seama că mi-a fost mai confortabil să vorbesc cu clienții salonului de coafură”, relatează el. Astăzi, Lucas se adresează victimelor violenței și insultelor homofobe: „au nevoie să știe că nu sunt singuri și că cineva le poate asculta”.

„Dacă am putut să ajung până aici, este datorită prietenilor mei LGBTQI+ care au experimentat același lucru, dar nu au îndrăznit să vorbeasc,a dacă pot ajuta nici măcar o singură persoană atunci voi fi câștigat.” 

Părinții lui Lucas au zece zile pentru a contesta decizia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră