Un oficial israelian o critică pe Greta Thunberg după ce aceasta a spus că îi sprijină pe palestinienii din Gaza

21 Oct 2023
Un oficial israelian o critică pe Greta Thunberg după ce aceasta a spus că îi sprijină pe palestinienii din Gaza

„Oricine se identifică cu Greta în vreun fel în viitor, din punctul meu de vedere, este un susținător al terorii”, spune purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, scrie Politico.

Armata israeliană a criticat-o vineri pe activista suedeză pentru schimbările climatice Greta Thunberg, după ce aceasta a trimis un mesaj de susținere a palestinienilor și a aprobat un comentariu care spunea că în Gaza se comite un „genocid”.

Thunberg a spus că „lumea trebuie să vorbească și să ceară o încetare imediată a focului, dreptate și libertate pentru palestinieni și toți civilii afectați”, pe măsură ce războiul Israel-Hamas escaladează și amenință să devină un conflict regional.

Thunberg a distribuit, de asemenea, pe contul ei de Instagram o postare a unui cont pro-palestinian cu sediul în Germania, care spune că în Gaza are loc un „genocid”.

Grupul, Palestine Speaks, a vorbit despre „indignarea sa față de genocidul din Gaza și teroarea de stat represivă a multor state occidentale împotriva oricărei persoane care arată și acționează în solidaritate cu palestinienii”.

Ca reacție, Arye Sharuz Shalicar, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat pentru POLITICO: „Cine se identifică cu Greta în vreun fel în viitor, în opinia mea, este un susținător al terorii”.

„Pentru că ceea ce face Greta, că acum dă dovadă de solidaritate cu Gaza fără să spună niciun cuvânt despre masacrele contra israelienilor, arată că de fapt nu este în favoarea palestinienilor, dar că ascunde terorismul palestinienilor sau al Hamas și al Jihadului Islamic de parcă nu ar exista”.

Arye Sharuz Shalicar și-a cerut ulterior scuze pentru observațiile sale despre susținătorii lui Thunberg și a spus: „Am vorbit dintr-un sentiment profund de durere și cuvintele mele nu reflectă opiniile mele personale sau ale IDF”. 

Militanții Hamas au declanșat cea mai gravă criză militară din ultimele decenii, după ce au lansat un atac violent asupra comunităților israeliene la începutul acestei luni, ucigând peste o mie de oameni și trăgând cu rachete în orașe importante, inclusiv Tel Aviv și Ierusalim. De atunci, Israelul a ripostat cu o campanie necruțătoare de bombardare pe Fâșia Gaza, în timp ce încearcă să distrugă Hamas.

Protestele pro-palestiniene au izbucnit în toată Europa, iar guvernele, inclusiv cele din Franța și Germania, caută să le reprime.

Alte stiri din Externe

Ultima oră