Un general rus știa despre planurile de revoltă ale lui Prigojin, spun oficialii americani

28 Iun 2023
Un general rus știa despre planurile de revoltă ale lui Prigojin, spun oficialii americani

Un general rus era la curent cu planurile lui Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, de a se revolta împotriva conducerii militare ruse, scrie New York Times citând surse din serviciile de informații americane. Analiștii americani încearcă în prezent să stabilească dacă generalul l-a ajutat pe Prigojin în planul său și dacă alți membri ai armatei ruse au susținut sau nu insurgența.

Un înalt general rus avea cunoștințe în avans despre planurile lui Evgheni Prigojin de a se răzvrăti împotriva conducerii militare a Rusiei, potrivit oficialilor americani cu surse de la serviciile de informații, fapt care a stârnit întrebări cu privire la sprijinul pe care liderul mercenar îl avea în rândurile de vârf.

Oficialii au spus că încearcă să afle dacă generalul Serghei Surovikin, fostul comandant rus în Ucraina, a ajutat la planificarea acțiunilor lui Prigojin weekendul trecut, care a reprezentat cea mai dramatică amenințare pentru președintele Vladimir Putin în cei 23 de ani la putere.

Generalul Surovikin este un lider militar respectat care a ajutat la consolidarea apărării peste liniile de luptă după contraofensiva Ucrainei de anul trecut, spun analiștii. El a fost înlocuit din funcția de comandant superior în ianuarie, dar și-a păstrat influența în conducerea operațiunilor de război și rămâne popular în rândul trupelor.

Oficialii americani au mai spus că există semne că alți generali ruși ar fi putut sprijini și încercarea lui Prigojin de a schimba conducerea Ministerului Apărării prin forță. Actualii și foștii oficiali americani au spus că Prigojin nu și-ar fi lansat revolta dacă nu credea că alții în poziții de putere îi vor veni în ajutor.

Putin trebuie să decidă acum, spun oficialii, dacă crede că generalul Surovikin l-a ajutat pe Prigojin și cum ar trebui să răspundă.

Marți, agenția de informații internă rusă a declarat că renunță la acuzațiile penale de „revoltă armată” împotriva lui Prigojin și a membrilor forțelor sale. Dar dacă Putin găsește dovezi că generalul Surovikin l-a ajutat mai direct pe Prigojin, nu va avea de ales decât să-l îndepărteze de la comandă, spun oficialii și analiștii.

Unii foști oficiali spun că Putin ar putea decide să-l păstreze pe generalul Surovikin, dacă ajunge la concluzia că știa ceva despre ceea ce plănuise Prigojin, dar nu l-a ajutat. Deocamdată, au spus analiștii, Putin pare hotarât să pună revolta numai în responsabilitatea lui Prigojin

„Putin este reticent în a schimba oamenii”, a spus Alexander Baunov, un membru senior la Centrul Carnegie Rusia Eurasia. „Dar dacă serviciile secrete pun dosare pe biroul lui Putin și dacă unele dosare îl implică pe Surovikin, acest lucru se poate schimba.”

Înalți oficiali americani sugerează că o alianță între generalul Surovikin și Prigojin ar putea explica de ce Prigojin este încă în viață, în ciuda confiscării unui important centru militar rusesc și a faptului ca ordonat un marș armat asupra Moscovei.

Oficialii americani și alții intervievați pentru acest articol au vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta despre informații sensibile. Ei au subliniat că o mare parte din ceea ce Statele Unite și aliații săi știu este preliminar. Oficialii americani au evitat să discute public despre rebeliune, de teama de a nu alimenta narațiunea ui Putin conform căreia tulburările au fost orchestrate de Occident.

Totuși, oficialii americani sunt interesați de a difuza informații care subminează statutul generalului Surovikin, pe care îl consideră mai competent și mai nemilos decât alți membri ai comandamentului. Îndepărtarea sa ar aduce, fără îndoială, beneficii Ucrainei, ale cărei trupe susținute de vest depun o nouă contraofensivă menită să încerce să recâștige teritoriul confiscat de Moscova

Ambasada Rusiei nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Generalul Surovikin s-a pronunțat împotriva rebeliunii, care a devenit publică vineri, într-un videoclip care a îndemnat trupele ruse din Ucraina să-și mențină pozițiile și să nu se alăture revoltei.

Dar un fost oficial a numit acel mesaj ca fiind „un videoclip cu ostatici”. Limbajul trupului generalului Surovikin a sugerat că nu se simte confortabil să denunţe un fost aliat, unul care împărtăşea punctul său de vedere asupra conducerii militare ruse, a spus fostul oficial.

Au existat și alte semne de loialitate divizată în rândurile de vârf. Un alt general rus - generalul Vladimir Alekseyev - a făcut propriul său apel video, numind orice acțiune împotriva statului rus o „înjunghiere în spatele țării și al președintelui”. Dar câteva ore mai târziu, el a apărut într-un alt videoclip, discutând cu Prigojin în orașul rusesc Rostov-pe-Don, unde luptătorii Wagner au confiscat unități militare.

„Au fost prea multe lucruri ciudate care s-au întâmplat care, în mintea mea, sugerează că a existat o coluziune de care încă nu ne-am dat seama”, a declarat Michael McFaul, un fost ambasador al SUA în Rusia, într-un interviu telefonic.

„Gândiți-vă cât de ușor a fost să ia Rostov”, a spus  McFaul. „Există paznici înarmați peste tot în Rusia și, dintr-o dată, nu e nimeni în preajmă care să facă ceva?”

Experții independenți și oficialii americani și aliați au spus că Prigojin părea să creadă că mari părți ale armatei Rusiei vopr trece de partea lui în timp ce convoiul său se va deplasa spre Moscova.

Prigojin lucrase cu generalul Surovikin în timpul intervenției militare a Rusiei în Siria și îl descrisese drept cel mai capabil comandant din armata rusă. Foști oficiali au spus că generalul Surovikin nu sprijină înlăturarea lui Putin de la putere, dar pare să fi fost de acord cu Prigojin că Șoigu și generalul Gerasimov trebuie să fie înlocuiți.

„Surovikin este un general decorat cu o istorie complexă”, a spus Dara Massicot, cercetător senior în politici la RAND Corporation. „Se spune că este respectat de soldați și considerat competent"

Generalul Surovikin și Prigojin s-au confruntat amândoi cu Șoigu și generalul Gherasimov din cauza tacticilor folosite în Ucraina. În timp ce performanța generală a armatei ruse în război a fost luată în râs ca fiind dezamăgitoare, analiștii i-au creditat pe generalul Surovikin și pe Prigojin pentru puținele succese ale Rusiei.

În mod similar, mercenarii Wagner ai Prigojin au obținut un oarecare succes în cucerirea orașului din estul Bakhmut după o lovitură de nouă luni în care, după numărătoarea Prigojin, aproximativ 20.000 de soldați Wagner au fost uciși. Oficialii americani și analiștii militari spun că zeci de mii de soldați au murit în lupta pentru Bakhmut, printre care soldații Wagner care erau foști condamnați cu puțină pregătire înainte de a fi trimiși la război. Prigojin s-a plâns frecvent că înalți oficiali ai apărării și armatei ruse nu aprovizioneau trupele sale cu suficiente arme.

Întreaga campanie militară a Rusiei în Ucraina a fost caracterizată de schimbari de generali. Toamna trecută, când generalul Surovikin a fost pus la conducerea efortului armatei ruse în Ucraina, a fost al doilea om care a primit postul, înlocuind un general care a rezistat abia o lună. Generalul Surovikin nu a rezistat mult mai mult, dar a avut rezultate mult mai bune în timpul săptămânilor sale la cârmă.

Cu toate acestea, până în ianuarie, generalul Surovikin a fost retrogradat, iar Putin i-a predat comanda directă a războiului generalului Gherasimov, care a promis că va repune forțele ruse în ofensivă. Retrogradarea generalului Surovikin, spun analiștii militari și din Rusia, a fost văzută pe scară largă ca o lovitură pentru Prigojin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră