Un deputat ucrainean din partidul prezidențial îşi petrece vacanţa în Maldive: o „trădare” spune Zelensky

26 Iul 2023
Un deputat ucrainean din partidul prezidențial îşi petrece vacanţa în Maldive: o „trădare” spune Zelensky

Volodymyr Zelensky a denunţat marţi seară „trădarea” unui deputat care a fost văzut recent în vacanţă într-un hotel de lux din Maldive, în timp ce preşedintele ucrainean evocă frecvent datoria de exemplaritate din partea liderilor politici în plin război împotriva Rusiei, scrie Le Monde

Potrivit site-ului de informare Slidstvo.info, Yuri Aristov, un deputat în vârstă de 48 de ani din partidului prezidențial „Servitorul poporului” , a fost văzut la mijlocul lunii iulie într-un hotel de cinci stele din Maldive, un arhipeleag din Oceanul Indian. În urma acestor dezvăluiri de presă, David Arakhamia, președintele grupului prezidențial din Parlament, a declarat marți că a cerut „suspendarea imediată” a deputatului în cadrul grupului său parlamentar. „Am cerut toate documentele în călătoriile de afaceri și ca toate informațiile să fie verificate”, a mai spus el.

Președintele Parlamentului ucrainean, Rouslan Stefantchouk, a dezvăluit între timp că a primit o scrisoare de demisie de la Aristov, și el vicepreședinte al comisiei parlamentare responsabilă cu securitatea națională, apărare și informații, al cărei rol este eminamente strategic. „Acest lucru va fi evaluat în cadrul următoarei sesiuni plenare” a Parlamentului, a spus el, fără a oferi alte detalii. Un vot parlamentar este necesar în Ucraina pentru a revoca un deputat ales din funcție.

Președintele Zelensky a făcut aluzie în mod explicit la caz în discursul de seară, spunând că a prefera „insule și stațiuni în timp de război” este „o trădare a principiilor statului” .

„Orice trădare internă, orice „plajă” sau orice îmbogățire personală în locul [apărării] intereselor Ucrainei va provoca cel puțin furie”, a spus el în discursul său zilnic, cu o privire întunecată.

"Nimeni nu îi va ierta pe parlamentari, judecători, „comisari militari” sau alți oficiali pentru că s-au pus în opoziție cu statul. Pentru unii este vorba de insule și stațiuni în timpul războiului, pentru alții este vorba de a-și căptuși buzunarele în biroul de înrolare militară, pentru alții este vorba de mită în instanțe. Pentru orice funcționar public, aceasta este o trădare a principiilor statului, o trădare a intereselor societățiiTrebuie să lucrați în Ucraina și pentru interesele poporului ucrainean ”, a spus el în atenția deputaților, funcționarilor publici și altor agenți ai statului.

Condițiile impuse călătoriilor în străinătate de către funcționarii publici sau deputați au fost în mare măsură reglementate de la începutul invaziei ruse din februarie 2022 și în special de la introducerea legii marțiale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră