Un avion de marfă ucrainean care transporta arme s-a prăbușit în Grecia stârnind de speculații online cu privire la destinația spre care se îndrepta

17 Iul 2022
Un avion de marfă ucrainean care transporta arme s-a prăbușit în Grecia stârnind de speculații online cu privire la destinația spre care se îndrepta

Un avion de marfă deținut și operat de o compânie ucraineană, despre care se spune că transporta echipamente de apărare – inclusiv mine – din Serbia s-a prăbușit în apropiere de Kavala, Grecia, declanșând o operațiune la scară largă pentru securizarea site-ului și un val de speculații online cu privire la direcția în care se îndrepta în cele din urmă avionul, scrie WashingtonPost

Autoritățile sârbe au declarat că avionul, o aeronavă Antonov An-12BK deținută de transportatorul privat de marfă ucrainean Meridian, se îndrepta spre Bangladesh. Se afla în drumul său din Serbia către Iordania, arată înregistrările de zbor, când s-a prăbușit în nordul Greciei.

Toți cei opt membri ai echipajului de la bordul zborului MEM3032 au murit în accident, a declarat directorul general al Meridian, Denys Bogdanovych, pentru publicația de știri germană Deutsche Welle. Oficialii ucraineni au confirmat că membrii echipajului erau toți cetățeni ucraineni. „Acest lucru nu are legătură cu Ucraina sau Rusia”, a declarat Bogdanovici pentru Reuters duminică.

Pilotul raportase o problemă cu unul dintre motoarele aeronavei și solicitase o aterizare de urgență, a raportat Associated Press, citând autoritatea de aviație civilă a Greciei.

Duminică devreme, personalul grec de intervenție în caz de urgență a planificat să securizeze și să curețe locul accidentului și să investigheze fumul care emană din aeronava care arde pentru a determina toxicitatea acestuia.

Ministrul sârb al apărării, Nebojsa Stefanovic, a declarat că încărcătura avionului includea mine de iluminare și mine de antrenament, potrivit radiodifuzorului public sârb RTS.

Videoclipurile și fotografiile de la rezidenți distribuite pe rețelele de socializare par să arate aeronava în flăcări pe cer înainte de a se prăbuși într-o minge de foc spectaculoasă.

Stefanovic a respins duminică ideea că avionul aducea arme în Ucraina. El a spus că avionul transporta 11,5 tone de echipamente cumpărate de Bangladesh de la compania sârbă de apărare și armament Valir.

Aeronava plănuia să facă o serie de „aterizări tehnice” în Amman, Iordania; Riad, Arabia Saudita; și Ahmedabad, India, înainte de a ajunge la destinația finală în capitala din Bangladesh, Dhaka, am adăugat. Astfel de opriri, în care nu sunt descărcați pasageri sau mărfuri, sunt cel mai frecvent utilizate pentru a alimenta o aeronavă sau pentru a rezolva o problemă tehnică minoră.

Valid nu a putut fi contactat imediat pentru o solicitare de comentariu duminica devreme.

Agenții de intervenție au zburat duminică cu drone deasupra locului accidentului pentru a stabili dacă este sigur ca zeci de pompieri și experți să intre să stingă incendiile, să investigheze conținutul avionului și să înceapă curățarea resturilor, care în filmările dronei păreau să fie răspândite pe o arie largă.

Radiodifuzorul public grec ERT a raportat că o echipă tehnică formată din 14 experți nucleari, biologici și chimici ai armatei grecești a fost trimisă la Kavala din Megara, în sudul Greciei, printr-un elicopter CH-47 Chinook. Batalioane militare de deminare au fost, de asemenea, mutate în zonă duminică, a spus ERT.

Personalul de intervenție a constatat incendii localizate în apropierea locului accidentului, fum și căldură intensă, „precum și o substanță albă de origine necunoscută”, a spus ERT, citându-l pe șeful pompierilor, Marios Apostolidis. „Cu toate acestea, instrumentele de măsurare nu au arătat nimic alarmant”, a spus Apostolidis.

Autoritățile le-au cerut anterior locuitorilor să rămână înăuntru, să-și țină ușile și ferestrele închise și să-și închidă aparatele de aer condiționat până când cei de la sol ar putea confirma ce arde. Apostolidis a declarat pentru ERT că el și echipa sa „au simțit o arsură pe buze și pe limbă” în apropierea locului accidentului.
Zborul MEM3032 a decolat Nis, în sudul Serbiei, la 20:36. Sâmbătă, ora locală, potrivit Flightradar24, un site web de urmărire a zborurilor. Destinația sa înregistrată a fost Amman, Iordania. „Trecea Marea Egee când s-a întors spre Grecia” puțin mai puțin de o oră mai târziu, a spus Flightradar24. S-a prăbușit la vest de Kavala la 22:47. ora locala.

Autoritățile aviatice din Grecia au spus că pilotul i-a alertat despre o problemă cu unul dintre motoarele avionului. I s-a spus că poate ateriza pe aeroportul din Salonic sau din Kavala și a ales Kavala pentru o aterizare de urgență, deoarece era mai aproape, a raportat Associated Press, citând autoritățile elene. La 10:47 p.m. ora locală, avionul a trimis ultimul său semnal satelit, conform site-ului de urmărire a zborului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră