Un avion al marinei americane P-8A Poseidon survola Marea Nordului la câteva ore după scurgerea conductelor de gaz

08 Oct 2022
Un avion al marinei americane P-8A Poseidon survola Marea Nordului la câteva ore după scurgerea conductelor de gaz

Un avion de recunoaștere al Marinei SUA a zburat lângă locul scurgerii gazoductului Nord Stream 2 din Marea Baltică la câteva ore după ce au apărut primele avarii, potrivit Reuters, care a examinat traseul său. Washingtonul a spus ca era vorba despre un zbor de rutină.

O aeronavă de recunoaștere a Marinei SUA a zburat în apropierea locului conductei avariate Nord Stream 2 din Marea Baltică la câteva ore după ce au apărut primele scurgeri, potrivit urmăririi analizate de Reuters. Washingtonul a spus ca era vorba despre un zbor de rutină.

Conductele rusești Nord Stream 1 și 2 au explodat pe 26 septembrie, provocând scurgeri de gaze în Marea Baltică în largul coastelor Danemarcei și Suediei. Seismologii au înregistrat explozii în zonă, iar poliția din mai multe țări a demarat anchete.

Datele de zbor au arătat că un avion de patrulă maritimă și de recunoaștere P-8A Poseidon se afla deasupra Mării Nordului la ora 0003 GMT, când seismologii suedezi au înregistrat ceea ce au descris mai târziu ca o explozie submarină la sud-est de insula Bornholm din Marea Baltică.

Avionul, care zbura din Islanda, a efectuat un model de circuite regulate deasupra Poloniei înainte de a se rupe spre zona conductei baltice, au arătat datele.

Identitatea avionului nu a putut fi stabilită imediat din cauza tipului de cod de identificare rotativ folosit uneori de astfel de avioane, dar Marina SUA a confirmat că este o aeronavă americană atunci când datele i-au fost prezentate de către Reuters.

„Aeronava P-8A Poseidon al Marinei SUA prezentată în datele de urmărire a efectuat un zbor de recunoaștere maritimă de rutină la Marea Baltică, fără a avea legătură cu scurgerile de la conductele Nord Stream”, a declarat un purtător de cuvânt al Marinei SUA.

Întrebat dacă informațiile colectate ar putea ajuta anchetatorii să analizeze scurgerile conductei, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale SUA Europa-Africa, căpitanul Tamara Lawrence a spus: „Nu avem informații suplimentare de furnizat în acest moment”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră