Ultimele momente disperate ale liderului Hamas Yahya Sinwar: a încercat să doboare drona IDF cu un băț înainte ca imobilul sa se prăbușească

18 Oct 2024
Ultimele momente disperate ale liderului Hamas Yahya Sinwar: a încercat să doboare drona IDF cu un băț înainte ca imobilul sa se prăbușească

Forțele armatei israeliene IDF identificasera 3 teroriști în Rafah, deschizând focul în timp ce liderul Hamas a fugit în clădirea din apropiere și s-a ascuns la etajul doi; cadavrul său a fost găsit în timpul a doua zi, scrie YNet News     

Actiunea care a dus la uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, miercuri, a făcut parte din eforturile continue ale IDF de a localiza și distruge tunelurile din Rafah.

Sinwar a fost ucis după ce clădirea în care se afla s-a prăbușit deasupra lui, precum și din cauza schijelor de la două tipuri de muniție: un obuz de tanc Merkava Mark 4 tras de Brigada 460 și o rachetă Matador israeliană Rafael Advanced Defense Systems.

Incidentul a început în jurul orei 10 dimineața când un soldat al Batalionului 450 a zărit o figură suspectă intrând și ieșind dintr-o clădire, alertându-și comandantul, care a ordonat foc ca răspuns.

La ora 15, forțele IDF, folosind o dronă, au identificat trei persoane care părăseau clădirea, încercând să se mute din casă în casă. Două siluete erau acoperite cu pături, mergând înaintea lui Sinwar pentru a elibera drumul. Comandantul batalionului 450 a deschis focul asupra grupului, făcându-i să se împrăștie. Doi terorişti au fugit într-o clădire, iar Sinwar în alta.

Sinwar s-a mutat la etajul doi al clădirii, iar IDF a răspuns trăgând în ea cu un obuz de tanc. Pe măsură ce unitatea Școlii de comandanți ai infanteriei IDF (Bislach) a început să măture clădirea, două grenade au fost aruncate asupra lor - una a explodat, cealaltă nu. Trupele s-au tras înapoi și au trimis o dronă, care a detectat o siluetă rănită, cu fața acoperită, care stătea într-o cameră și încerca să doboare drona din aer cu un băț.

Următoarea măturare a clădirii a avut loc în zorii zilei, când trupele au descoperit un cadavru cu trăsături recunoscute, ducând la procesul de identificare, care a fost finalizat seara.

„Știam locația estimată a lui Sinwar de ceva vreme, în ciuda nivelului ridicat de secret pe care Hamas l-a menținut în jurul lui”, a spus un oficial al IDF. „Știam că fusese în Rafah și ne-am concentrat pe descoperirea infrastructurii subterane de acolo pentru a-l găsi”.

IDF a mai dezvăluit că „în urmă cu câteva săptămâni, într-o operațiune subterană similară, am descoperit o cameră cu dovezi care sugerează că Sinwar se afla în același complex. Nici ieri, nu eram siguri dacă Sinwar a scăpat din Khan Younis. Acesta este o realizare semnificativă care ar trebui să se traducă într-una strategică”.

IDF investighează în continuare identitatea celor doi teroriști care erau cu Sinwar și rămâne neclar dacă unul a fost comandant de batalion al Hamas. „Hamas a continuat să funcționeze chiar și atunci când Sinwar nu a mai fost în contact”, a remarcat oficialul armatei. „Există alte personalități de rang înalt în cadrul Hamas și au un lanț de comandă structurat. Hamas opereaza si în străinătate unde este si fratele lui Sinwar, Mohammed”.

Comandantul Bislach care a condus operațiunile și l-a identificat pe Sinwar a fost rănit la începutul războiului când s-a alăturat luptei de la granița cu Gaza, pierzând soldați în aceeași bătălie. În timpul întâlnirii de miercuri care a dus la moartea lui Sinwar, un soldat din Batalionul 450 a fost grav rănit de focuri de armă de la cei doi teroriști care au evadat într-o clădire din apropiere.

Joi devreme, IDF a confirmat oficial uciderea lui Sinwar în cartierul Tel Sultan din Rafah . „Liderul organizației teroriste Hamas, responsabil pentru masacrul din 7 octombrie, a fost eliminat”, se arată într-un comunicat.

„Sinwar a orchestrat și executat atacul mortal și și-a promovat ideologia criminală pe tot parcursul războiului și înainte, făcându-l responsabil pentru uciderea și răpirea multor israelieni”.

IDF și Shin Bet au subliniat că „Sinwar a fost ucis după ce s-a ascuns un an în populația civilă din Gaza, atât deasupra solului, cât și în tunelurile Hamas. Zecile de operațiuni desfășurate de IDF și Shin Bet în ultimul an, și în special în ultima perioadă, a restrâns mișcarea lui Sinwar și a dus la eliminarea lui”.

Într-o declarație înregistrată după uciderea lui Sinwar , prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus: „Omul responsabil pentru cel mai grav masacru din istoria poporului nostru de la Holocaust a fost ucis. Am aranjat cu el. Misiunea nu este încă finalizată”.

Adresându-se locuitorilor din Gaza și teroriștilor care țin ostatici, el a adăugat: „Sinwar v-a distrus viețile. V-a spus că este un leu, dar, în realitate, s-a ascuns într-o vizuină întunecată – și a fost ucis în timp ce fugea în panică de soldații noștri. eliminarea marchează o piatră de hotar importantă în căderea domniei răului a Hamas”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră