UE va încerca să controleze importul de produse agricole ucrainene în țările în care riscă să scadă prețurile, spune un oficial

22 Ian 2024
UE va încerca să controleze importul de produse agricole ucrainene în țările în care riscă să scadă prețurile, spune un oficial

Polonia a obtinut concesii de la UE pentru limitarea exporturilor de alimente din Ucraina. Un înalt oficial comercial al Blocului spune că Bruxelles-ul va încerca să controleze afluxul de produse agricole în locurile în care riscă să scadă prețurile, scrie Financial Times.

Noul guvern de la Varșovia a obținut concesii de la UE în lupta sa pentru limitarea exporturilor de alimente ucrainene, un înalt oficial de comerț al blocului afirmând că Bruxelles-ul ar controla afluxul de produse agricole dacă ar exista risca să scadă prețurile în Polonia și alte țări vecine. 

Polonia și Ungaria au introdus interdicții unilaterale de import pentru produse ucrainene în aprilie 2023, în urma protestelor larg răspândite din partea fermierilor cu privire la exporturile ieftine din Ucraina, exporturi care au dus la exces de cereale pe piața lor internă. Interdicția a fost în contradicție cu dreptul comercial comun al UE. 

Acum, Comisia Europeană urmează să ofere garanții suplimentare țărilor care se învecinează cu Ucraina, atunci când se va extinde accesul Ucrainei fără tarife și contingente din iunie.

Valdis Dombrovskis, comisarul comercial, a declarat pentru Financial Times că propunerea ar trebui să vină în această săptămână și va include probabil „garanții specifice țărilor” care să permită Bruxelles-ului să blocheze importurile în cazul în care piața unei anumite țări este inundată. În prezent, impactul asupra pieței UE în ansamblu este evaluat, reducând probabilitatea de acțiune. 

„Vom analiza cum putem oferi garanții suplimentare Poloniei și altor state membre și o modalitate de a face acest lucru este introducerea de garanții specifice fiecărei țări”, a spus el.

„Vedem că acest impact regional al comerțului sau al exporturilor de produse agricole ucrainene este foarte inegal distribuit. Este resimțit în primul rând de țările vecine imediate, în timp ce [nu] creează prea multe perturbări pentru piața UE în ansamblu.”

Măsurile de protecție mai stricte ar fi un impuls pentru premierul polonez Donald Tusk, care încearcă să protejeze interesele economice interne în timp ce își îndeplinește angajamentul de a pune Polonia înapoi în centrul procesului de elaborare a politicilor UE. Aceasta urmează unor ani de ceartă între administrația anterioară a partidului Lege și Justiție (PiS) și Bruxelles, în principal din cauza erodării statului de drept din Polonia. 

Ministerul polonez al agriculturii nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii despre planul UE.

După ce a preluat mandatul luna trecută, Tusk a dezamăgit Bruxelles-ul prin menținerea interdicției de cereale introdusă de PiS, precum și prin promisiunea că va apăra interesele transportatorilor polonezi care blocaseră unele puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva concurenței mai ieftine din partea transportatorilor ucraineni.

Șoferii au convenit săptămâna trecută să-și suspende blocajul, ceea ce va facilita și vizita lui Tusk la Kiev. 

Dombrovskis a spus că prelungirea va acoperi anul până în iunie 2025. Propunerea trebuie să fie aprobată de parlamentul european și de majoritatea statelor membre.

El a mai spus că va deschide discuții privind liberalizarea reciprocă a comerțului, presând Ucraina să reducă unele dintre propriile bariere comerciale pentru a stimula exporturile UE pe măsură ce încep negocierile de aderare la bloc.

Concesia unilaterală a fost acordată Kievului în iunie 2022, ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei, care a redus capacitatea Ucrainei de a trimite alimente prin Marea Neagră către piețele sale tradiționale din Africa și Asia.

Oficialii UE au confirmat că iau în considerare și cote de export pentru produse sensibile, cum ar fi carnea de pasăre, zahărul și ouăle din Ucraina. Importurile de păsări de curte și ouă s-au dublat de la începutul războiului. O persoană familiară cu situația a avertizat că nu a fost luată nicio decizie.

Fermierii și transportatorii au organizat și ei proteste sporadice în România în această lună, cerând în principal măsuri economice interne, dar și exprimându-și îngrijorarea cu privire la concurența ucraineană și lipsa unei reglementări adecvate a importurilor și serviciilor ucrainene.

Principala organizație a fermierilor din România le-a cerut duminică liderilor țării să facă eforturi pentru o clauză națională de salvgardare și restricții mai stricte la import atunci când măsurile vor fi reînnoite. 
 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră